Rahip Brunson için baş döndürücü bir trafik

ABD ile Türkiye arasında gergin olan ipleri koparma noktasına getiren Rahip Brunson'un tutukluğu ile ilgili olarak baş döndürücü bir trafik yaşanıyor. Beyaz Saray, rahibin ABD'ye dönüşü için acele ederken iki ülke yetkilileri arasındaki temaslarda gündemin en sıcak konusu olan Brunson'un adli kontrol şartının kaldırılması için avukatları da AYM'ye başvurdu

Kaynak : Karar
Haber Giriş : 04 Ekim 2018 08:46, Son Güncelleme : 04 Ekim 2018 08:49
Rahip Brunson için baş döndürücü bir trafik

ABD ile Türkiye arasındaki ilişkilerin tarihte hiç olmadığı kadar gerilmesine neden olan Rahip Brunson'ın ev hapsinin kaldırılması için avukatı AYM'ye başvurdu. 'İvedi inceleme ve tedbir talebi' ile yapılan başvuru dilekçesinde "Kişi güvenliği ve hürriyeti ihlal edilmiştir" denildi. AYM, 12 Ekim'deki duruşmadan önce karar verirse Brunson serbest bırakılabilir.

FETÖ ve PKK adına suç ve casusluk yaptığı suçlamasıyla İzmir'de ev hapsinde bulunan ABD'li Rahip Andrew Craig Brunson'ın avukatı İsmail Cem Halluvut müvekkili hakkındaki 'ev hapsi ve yurtdışı çıkış yasağı' kararına ilişkin İzmir'deki Ağır Ceza Mahkemelerine yaptığı itirazın reddedilmesinin ardından aynı taleple Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurdu. Kritik başburu Brunson'ı 35 yıl hapis cezası ile yargılandığı İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 12 Ekim'de yapılacak yapılacak duruşması öncesi yapıldı. Halluvut, İstanbul Adalet Sarayı'na gelerek dilekçesini AYM'ye iletilmek üzere 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne verdi. 'İvedi inceleme ve tedbir talebi' ibaresiyle verdiği başvuru dilekçesinde, Halluvt "Andrew Craig Brunson gözaltına alınmasından bu yana 2 yıla yakın bir süre geçmiştir. Başvurucunun tutukluluğunun ve sonrasında konutu terk etmeme yönündeki kararı hukuki olmadığı gibi makul süreyi de aşmıştır. Özgürlüğünün bu şekilde sınırlanmasının makul ve kabul edilebilir hiçbir hukuki gerekçesi, geçerli bir sebebi bulunmamaktadır. Özgürlüğünün kısıtlanması tamamen hukuka aykırı olup kısıtlanma süresi, Anayasa ve İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesine aykırı olarak makul süreyi aşmıştır" dedi.

KİŞİ HÜRRİYETİ İHLAL EDİLDİ

Sanığın delilleri karartma ihtimali bulunmamaktadır. Gerkli dediller toplanıp tanık ifadeleri dosyaya eklenmiştir" denilen dilekçede "Her ne kadar tutukluluk son bulmuş olsa da kişi hürriyeti ve güvenliği hapsi şekil değiştirerek konutu terk etmeme kararı yoluyla ihlal edilmiştir. Anayasanın 19. Maddesinde ve AİHS'nin 5/3, 5/4 ve 5/5. maddesinde düzenlenen kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı ihlal edilmiştir. Bu nedenle başvurumuzun kabulüne karar verilmelidir" denildi. Avukat Halluvut dilekçesinde ayrıca, yaklaşık 40 klasör olan dava dosyasının neredeyse tamamının 'Dua' kod adlı gizli tanığın ifadesinde geçen ve Mormon Kilisesi'ne ait bilgi ve belgelerden oluştuğunu anlattı. Halluvut başvuruda "'Dua' kod adlı gizli tanığa göre, yurt dışından gelerek burada çalışma yapan her yabancı ajandır" ifadelerine de yer verdi.

TAZMİNAT TALEBİ YOK

Rahip Brunson'ın avukatı Halluvut, dava geçmişini anlattığı başvuru dosyasının sonunda, "Başvurucunun tazminat talebi yoktur. İşbu nedenle, ihlal ile ilgili olarak yazılı taleplerimizin kabulüne karar verilmesini talep ederiz. Başvurumuzun duruşmalı olarak incelenmesini, başvurucu halen ev hapsinde olması sebebiyle başvurunun öncelikli ele alınmasını ve tedbir kararı verilmesini talep ederiz. Tedbir talebi ile ilgili olarak, özellikle Anayasa Mahkemesi'nin tutukluluk süreleri ile ilgili 4 Temmuz 2013 tarihli iptal kararı da (Esas: 2012/100 karar: 2013/84) dikkate alınarak başvurucunun ev hapsi kararının kaldırılmasını talep ederiz" ifadelerini kullandı.

Terör örgütleri FETÖ ve PKK adına 9 Aralık 2016'da suç işlediği iddiasıyla tutuklanan ABD'li rahip Brunson 21 aylık bir tutukluluğun ardından 25 Temmuz 2018'de mahkeme tutukluluğunu ev hapsine çevirerek, sanık hakkında yurt dışına çıkış yasağı getirdi. Ancak ev hapsinin kaldırılması için önce İzmir 2'nci ve sonra da 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne yapılan başvurular reddedilmişti.

ABD ÇAĞRISINI YENİLEDİ

ABD yönetimi, Türkiye'de iki yıla yakın süredir terör suçlamalarıyla tutuklu bulunan Amerikalı rahip Andrew Brunson'ın serbest bırakılması çağrısını yineledi. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Heather Nauert günlük basın brifinginde bir gazetecinin, "Türkiye'de rahip Brunson'ın Ekim ortasında belki serbest bırakılabileceği yönünde haberler çıktı. Bu konuda bir bilginiz var mı?" sorusunu yanıtladı. Nauert, "Bunu doğrulayamam. Elbette rahip Brunson'ı şu anda evinde görmeyi isteriz. Bu çoktan olmalıydı" dedi. Brunson'ın 12 Ekim'de yeni duruşmasının yapılacağına dikkati çeken Nauert, en son bir buçuk hafta önce konsolosluk yetkililerinin Brunson'la görüştüğünü, Türk hükümetiyle de yakın temasta kalmayı sürdüreceklerini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber