İttifakta da fiyasko

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 09 Haziran 2007 08:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DP ile ANAP, seçime CHP - DSP modelinde olduğu gibi ittifak yaparak girmede anlaşamadı. İki parti arasında son anda çıkan liste krizi üzerine ittifak bozuldu

Merkez sağda birleşmeyi sağlayamayan DP ile ANAP, seçime CHP-DSP modelinde olduğu gibi ittifak yaparak girme konusunda da anlaşamadı.

İki partinin kurmayları, dün DP lideri Mehmet Ağar ile ANAP lideri Erkan Mumcu'nun evleri arasında mekik dokudu. Saat 15.00 sıralarında uzlaşmaya varıldı. Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) giden ANAP Grup Başkanvekili Süleyman Sarıbaş, partisinin seçime katılmayacağına ilişkin kararı iletti. Sarıbaş, "kelle pazarlığı" olmaması için Mumcu ve kurmay heyetinin DP listesinde yer almayacağını söyledi. Mumcu da "Bundan sonra olacakların sorumlusu, muhataplarımızın tutumudur. Yeni bir fedakârlık yapıp seçime katılmıyoruz. DP'nin seçim başarısı için çalışacağız. ANAP' ta siyaset yapmış kişilerin listelerde vicdanları tatmin edecek şekilde yer alıp almayacağını göreceğiz" dedi.

İşbirliğinin sağlandığı düşünülürken, DP listesindeki ANAP'lıların sayısını ve yerini beğenmeyen Mumcu, 16.00'da ittifakı bozdu. ANAP'tan, "DP'den aday göstermeyeceğiz. DP'ye desteği ise sonra gözden geçireceğiz" açıklaması geldi. Mumcu'nun, DP'ye ağırlığını ANAP'lı vekillerin oluşturduğu bir listenin ardından, teşkilatta etkili olan isimleri içeren ikinci bir liste daha göndermesinin ipleri kopardığı öğrenildi.

DP eksik aday listelerini saat 16.40'ta ulaştırmasına karşın, YSK'dan ek süre istedi. YSK da süreyi saat 24.00'e kadar uzattı. İttifakın yeniden yeşerdiği söylentisi yayılırken, Ağar, DP'de bütünleşme sürecinin sürdüğünü, listede yer kapma içinde olanların bu büyüklüğü göremediklerini kaydetti.

Listede ANAP'lı yok

Ağar, "Kardeşim Mumcu'ya teşekkür ediyorum. Makam beklemeden bütünleşmeye 'evet' dedi. Hukuki şartlar ve YSK'nın öğleden sonra yaptığı açıklama bütünleşmenin listelerde yapılmasına neden oldu. Süreci seçimden sonra bir büyük kongre ile taçlandıracağız" dedi. Ancak DP listelerinde ANAP'lıların olmadığının açıklanmasıyla süreç sona erdi.

Bu arada ANAP'lı Mahmut Koçak, "Bütünleşme ve birleşik sağ projesi sürecinde, demokrasi için bir nefes borusu açmaya çalıştık. Fakat muhataplarımız bunu ne yazık ki bağırsağa çevirdiler" dedi.

Sinan Aygün aday değil

Birleşmenin sonuçsuz kalmasının ardından, seçim işbirliğinin sağlanması için yoğun arabuluculuk yapan Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, dün son anda adaylıktan çekildi. Aygün, "Siyasete girme gerekçelerim sakatlanmıştır. Ülkeme ve milletime bu ortamda yararlı olamayacağım düşüncesi ağır basmıştır. Benim için bu 10 günlük siyasi hayat, 10 yıl gibi geçmiştir" dedi. Aygün, "Adaylığımı geri çekmekle listede bir rahatlama sağlamaya katkı vermeyi umuyorum" ifadesini kullandı.

DP İstanbul 1. Bölge adayı Vedat Bayram da çekildiğini açıkladı.

Haklarını kaybettiler

İttifak müzakereleri sürecinde, ANAP'ın YSK'ya verdiği listede yer alan isimlerin listeye konulup konulmayacağı hukuki sorunlardan birini oluşturdu. ANAP, bu konuda YSK'dan görüş sordu. YSK, "ANAP'ın listesinde yer alanların başka bir parti listesine konulamayacağı"nı bildirdi. Mumcu, ANAP'ın Isparta listesinde yer aldığı için çekilmeyle birlikte aday olma hakkını kaybetti. ANAP'ın listesinde yer alan 350 ismin de adaylıkları düştü. DP listesinde yer alma ihtimalleri bulunan milletvekilleri Muhsin Koçyiğit (Diyarbakır), Züheyir Amber (Hatay), Muharrem Doğan (Mardin), Hüseyin Güler (Adana) ile eski milletvekili İbrahim Çebi gibi önemli isimler de ANAP'ın çekilmesiyle seçime girme hakkını kaybetti. ANAP kurulduğu günden bu yana ilk kez bir genel seçime katılamayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber