Sosyal Güvenlik Kurumundan 'Reçetesiz İlaç Temini' ve 'Üniversite Sağlık Tesisleri Sözleşmesi' ne ilişkin açıklama

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 09 Haziran 2007 17:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
GENEL SAĞLIK SİGORTASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDEN DUYURU

?Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği (SUT)? 25/05/2007 tarih ve 26532 sayılı mükerrer Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

SUT'un (12.3) numaralı maddesinde, SUT eki EK-2 listesinde yer alan tüberküloz, kalp yetmezliği, koroner arter hastalığı, disritmiler, arteriyel hipertansiyon, kardiyomiyopati, solunum sistemi hastalıkları, diabetes mellitus, kronik nörolojik hastalıklar ve glokom tedavisinde kullanılan ilaçların, etken madde adının belirtildiği ilaç kullanım raporuna dayanılarak, özel hükümler saklı kalmak kaydıyla herhangi bir hekim tarafından reçete edilmesi ve eczane tarafından reçete bilgilerinin (reçetenin tarihi, protokol no, ilaç adı, dozu ve kullanım miktarı) rapor arkasına işlenmesi halinde, işlenen reçetede belirtilen etken madde dozu ve günlük kullanım dozu esas alınarak rapor süresi boyunca tekrar reçete edilmesine gerek olmaksızın, en fazla üçer aylık miktarda sözleşmeli eczanelerden temin edilebileceği belirtilmiştir.

Tebliğin yürürlük tarihinden önce düzenlenmiş etken madde adının belirtildiği sağlık kurulu/ilaç kullanım raporu aslına dayanılarak, 15/06/2007 tarihinden sonra bir kez reçete düzenlenmesi halinde SUT'un (12.3) numaralı maddesinde belirtilen hükümler doğrultusunda reçetesiz ilaç temin edilebilecektir.

Etken madde adının belirtilmediği sağlık kurulu/ilaç kullanım raporları, sonradan etken madde adı ilave edilse dahi reçetesiz ilaç temininde geçerli olmayıp bu uygulamadan yararlanılabilmesi için yeni ilaç kullanım raporu düzenlenmesi gerekmektedir.

Sayı : B.13.1.SGK.00.00.01/GSS
Konu : Üniversite Sağlık Tesisleri Sözleşmesi

Sn: Prof. Dr. Enver DURAN
Trakya Üniversitesi Rektörü
Üniversiteler Arası Kurul Başkanı
Trakya Üniversitesi Rektörlüğü
22050-Karaağaç/EDİRNE

16/5/2006 tarih ve 5502 sayılı ?Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu? ile Sosyal Sigortalar Kurumu, Bağ-Kur Genel Müdürlüğü ve Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü, Sosyal Güvenlik Kurumuna devredilmiş olup devredilen kurumların görevleri Sosyal Güvenlik Kurumunca yerine getirilmektedir.

Sosyal Güvenlik Kurumunca, sağlık yardımlarından yararlanan kişiler için sağlıkta uygulama birlikteliğinin sağlanması amacıyla, ?Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği? hazırlanmış ve 15/6/2007 tarihinden geçerli olmak üzere 25/5/2007 tarihli ve 26532 sayılı Mükerrer Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

Söz konusu Tebliğde ?Kurum sağlık yardımlarından yararlanacak kişilere verilecek sağlık hizmetlerinin, resmi ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarından hizmet satın alınmak suretiyle yürütüleceği, sağlık hizmetinin satın alınmasına ilişkin usul ve esasların Kurumca tespit edileceği ve Kurumun bu amaçla sağlık kurum ve kuruluşları ile sözleşme yapabileceği? belirtilmiş olup ayrıca ?Kurum sağlık yardımlarından yararlandırılan kişilerin, acil haller dışında Kurum ile sözleşmesi olmayan sağlık kurum ve kuruluşlarından aldıkları sağlık hizmet bedellerinin Kurumca karşılanmayacağı? da belirtilmiştir.

Bu nedenle 15/6/2007 tarihinden itibaren, Tebliğin 5 inci maddesinde belirtilen durumlar hariç olmak üzere, Kurum ile sözleşmesi olmayan üniversitelere bağlı sağlık kurum ve kuruluşlarınca verilen sağlık hizmetlerine ilişkin bedeller, hiç bir koşulda üniversitelere veya müracaat eden kişilere ödenmeyecektir.

Üniversitelere bağlı sağlık kurum ve kuruluşlarının Sosyal Güvenlik Kurumu sağlık yardımlarından yararlandırılan kişilere verdikleri sağlık hizmet bedellerinin Kurumca karşılanabilmesi için; üniversitelerin, Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşme imzalamaları gerekmektedir.

Ayrıca sözleşme imzalamayan üniversitelerce, Sosyal Güvenlik Kurumu sağlık yardımlarından yararlandırılan kişilerin mağduriyetlerine neden olmamak için, acil durumlar dışında verilen sağlık hizmet bedellerinin Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanamayacağının, Üniversiteler arası Kurul Başkanı sıfatıyla tüm üniversite rektörlüklerine bildirilmesi hususunda gereğini rica ederim.

Dr. Sami TÜRKOĞLU
Genel Müdür V.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber