Göz tansiyonundan habersiz yaşayan yüz binlerce insan var

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 10 Haziran 2007 16:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen glokom, önlenebilir körlük nedenleri arasında ikinci sırada yer alıyor. Tahminlere göre Türkiye'de 1,5 milyon glokom hastası bulunuyor. Ancak bunların büyük bölümü hastalığının farkında değil. Sadece 300 bin kişi düzenli glokom tedavisi görüyor.

Türk Oftalmoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Nevbahar Tamçelik, "Ülkemizde 1,5 milyon glokomlu bulunduğunu tahmin ediyoruz. Bunlardan sadece 300 bini tedavi görüyor. Yaptığımız bir araştırmaya göre halkın yüzde 97'si glokomun ne olduğunu bile bilmiyor. Göz tansiyonunu duyanların oranı ise yüzde 27 civarında." açıklamasını yaptı.

Glokom, göz içi basıncının (göz tansiyonu) yükselmesi nedeniyle görme sinirlerinin ölmesiyle ortaya çıkıyor. Hastalığın ilk dönemlerinde bakılan noktanın çevresi karartı halinde görülüyor. Zamanla bu karartı merkeze doğru ilerliyor. Hastalığın son noktasında görme yeteneği tümüyle yitiriliyor.

Prof. Dr. Nevbahar Tamçelik, glokomda erken teşhisin çok önemli olduğunu kaydetti. Hastaların genellikle rahatsızlıklarının farkına varmadıklarını vurgulayan Tamçelik, "Glokom genellikle görme hücrelerinin yüzde 40'ı kaybedildikten sonra teşhis ediliyor. Hastalık, çoğunlukla gözlük muayenesi ya da başka bir sebeple göz hekimine geldiğinde anlaşılıyor." dedi. Tedaviyle göz hücrelerindeki tahribatın geriye döndürülemediğini hatırlatan Tamçelik, ancak kötü gidişi durdurabildiklerini aktardı. Glokomun kendi içinde çeşitli gruplara ayrıldığını anlatarak, bazı durumlarda göz tansiyonu yükselmediği halde görme sinirlerinin hasara uğrayabildiğini belirtti.

Hastalığın daha çok 45 yaş üstü kişilerde görüldüğünü söyleyen Tamçelik, "45 yaş altı olup göz tansiyonu yüksek çıkanlar, her iki yılda bir, 45 yaş üstünde risk taşıyanlar da her sene göz muayenesi yaptırmalı. Diğerlerinin ise 4 yılda bir yaptırması yeterli." tavsiyesinde bulundu.

Prof. Tamçelik, miyopları gözlükten kurtarmak için uygulanan lazer tedavisinde korneanın inceltildiğini hatırlatarak, "Bu nedenle lazer yaptıran kişilerde göz tansiyonu ölçümlerinde sonuçlar yüksek olduğu halde düşükmüş gibi çıkıyor. Bu nedenle hastaya lazer tedavisi uygulanırken glokom riski taşıyıp taşımadığına bakılmalı." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber