CHP'den Sezer'e veto çağrısı

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 10 Haziran 2007 07:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP, Cumhurbaşkanı Sezer'in anayasa paketini ikinci kez veto etmesi için çağrıda bulundu CHP'li Aksöz ?Ben Cumhurbaşkanı olsam veto ederek ?tekrar inceleyin' derim' dedi

CUMHURBAŞKANI seçiminin ilk tur oylamasını Anayasa Mahkemesi'ne götüren ardından da ?367 kararı çıkmazsa toplumda çatışma çıkar' diyerek yargıyı etki altında bırakan CHP, bu kez ibreyi Köşk'e çevirdi. CHP'nin, ikinci kez TBMM'den geçen Anayasa paketini, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in yeniden veto etmesi için yoğun çaba harcadığı iddia edildi.

İKİNCİ VETO HAKKI

ANAYASA paketini 10 gündür bekleten Sezer, referandum süresini 120'den 45 güne indiren yasayı da inceliyor. Sezer'in referandum yasasını veto yetkisi bulunmakla birlikte daha önce iade ettiği ve Meclis'ten aynen geçen anayasa değişikliğini veto yetkisi bulunmuyor. Ancak, CHP'nin, Cumhurbaşkanı'nın paketi ikinci kez veto etmesi için çağrıda bulunduğu belirtildi. CHP, gerekçe olarak ise paketin vetolu oylamasında bir maddenin 366 oyla kabul edilmesinin usul hatası olduğunu gösteriyor. Daha önce CHP'nin yasalarla ilgili eleştirilerini veto gerekçelerinde aynen kullanan Sezer'in, CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı iptal başvurusunu da incelediği ifade edildi.

TEKRAR İNCELEYİN

CHP'NİN hukukçu kurmaylarından Uğur Aksöz, seçimlerin 4 yılda 1 yapılmasına ilişkin maddenin 366 oyla kabul edilip, paketin içinde Köşk'e gönderildiği için Sezer'in paketi veto edebileceğini iddia etti. Aksöz, ?Ben Cumhurbaşkanı olsam veto ederek ?tekrar inceleyin' derim' dedi. Aksöz, ?Anayasa Mahkemesi, bizim başvurumuzu sanıyorum 4-5 gün içinde karara bağlar. Mahkeme, istediğimiz yönde karar verirse, Sayın Cumhurbaşkanı'nın veto etmesine de gerek kalmadan, bu düzenleme ortadan kalkar' dedi. TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ise ?Sayın Cumhurbaşkanı ya onaylar ya da referanduma götürür, başka bir yol yok' dedi. HASAN ÖYMEZ

SEÇİMDE ZORUNLU iTTiFAK

22 Temmuz seçimlerinde baraj endişesi yaşayan partiler tek tek ittifak arayışına yöneldi. DSP, CHP listelerinden aday gösterirken Yaşar Okuyan'ın HÜRPARTİ'si de CHP'ye iltihak kararı aldı. Önceki gün Baykal ile buluşan Okuyan dün de partisinin MKYK'sını topladı.

Okuyan gazetecilere yaptığı açıklamada, ?MKYK, ittifakla HÜRPARTİ olarak CHP'ye iltihak etme, birleşme kararını almıştır' dedi ve olağanüstü kongrede bu konuda karar çıkaracaklarını bildirdi.

CHP MECLİS'İ TOPLUYOR

CHP, Meclis'i son günlerde tırmanan terör olayları, Kuzey Irak'taki PKK unsurlarına yönelik sınır ötesi operasyon ve bölgedeki Kürt grupların Türkiye'ye dönük açıklamalarının görüşülmesi amacıyla Meclis'i olağanüstü toplantıya çağırmaya hazırlanıyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen'in önerisi üzerine hazırlıkları başlatılan Genel Görüşme istemi parti içinde tartışma yarattı. CHP lideri Deniz Baykal, Öymen'e destek verirken, Genel Sekreter Önder Sav öneriye karşı çıktı. Sav, seçim arefesinde yapılacak tartışmaların partiye oy kaybettireceğini ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber