Doktorlar gelecekten umutsuz

Haber Giriş : 10 Haziran 2007 12:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Doktorların yüzde 70'inin geleceklerini güvence altında hissetmediği belirlendi.

Türk Sağlık-Sen, sağlık çalışanlarının çalışma ortamlarında yaşadıkları sıkıntıları belirlemek ve çalışanların geleceğe bakışını tespit etmek amacıyla 52 ilde toplam 3 bin 107 sağlık çalışanın sıkıntılarını belirlemek için bir anket düzenledi.

52 ilde toplam 3 bin 107 sağlık çalışanı ile yapılan anketle, sağlık çalışanlarının yüzde 75.4'ünün geleceklerini güvence altında hissetmedikleri ortaya çıktı.

Mesleklere göre geleceğini güven altında hissetmeme oranına bakıldığında uzman doktorların yüzde 70.7'si, pratisyen doktorların yüzde 71.4'ü, ebe, hemşire, sağlık memurlarının yüzde 79.7'si, acil, laboratuar, röntgen teknisyenlerinin yüzde 77.5'i, idari personelin yüzde 73.9'u, teknik personelin yüzde 63.3'ü ve yardımcı personelin yüzde 68.9'u geleceklerini güven altında görmüyor.

Anketle birlikte sağlık çalışanlarının çalışma şartlarının son bir yılda gerilediği de ortaya çıktı. Çalışanların yüzde 62.8'i son bir yılda çalışma şartlarının gerilediğini ifade ediyor. Çalışma şartlarının gerilediğini en çok dile getiren personele ise yüzde 66,4 ile yardımcı personel.

Diğer meslek gruplarına bakıldığında, uzman doktorların yüzde 60.4'ü, doktorların yüzde 61.8'i, ebe, hemşire, sağlık memurlarının yüzde 60.5'i, acil, laboratuar, röntgen teknisyenlerinin yüzde 63.0'ü, idari personelin yüzde 65.2'si, teknik personelin yüzde 51.7'si çalışma şartlarının gerilediğini düşünüyor.

ÇALIŞANLARIN YÜZDE 87'SİNİN AYRI ODASI YOK

Anket sonuçlarına göre çalışanların yüzde 87.1'inin ayrı çalışma odası yok. Sağlık çalışanlarının yaklaşık yüzde 60'ı 4 veya daha fazla kişiyle aynı odada bir arada çalışıyor. Çalışma odasındaki kişi sayısına bakıldığında, yüzde 22'sinde iki kişi, yüzde 20.1'inde üç kişi, yüzde 30.4'ünde 4-6 kişi ve yüzde 27.6'sında 7 ve üzerinde kişi bulunduğu ortaya çıktı .

Ankette ortaya çıkan bir diğer dikkat çekici sonuç da çalışma ortamındaki ilişkiler oldu. Çalışanların yüzde 51,4'ü ortamı huzurlu ve hoşgörülü olarak değerlendirirken, yüzde 20.6'sı huzursuz ve çatışma içerisinde ve yüzde 28'i de ilişkileri soğuk olarak niteledi.

Ankette ayrıca incelenenlerin iş yerindeki pozisyon, pozisyondan memnuniyet ve görevi dışında bir işte çalıştırılma durumu da incelendi. Sonuçlara göre, sağlık çalışanlarının yüzde 31,2'si iş yerindeki pozisyonundan memnun değil. Çalışanların yüzde 20.9'u ise görevi dışında işte çalıştırılmakta.

İş yerindeki pozisyondan memnun olmama nedenlerinin dağılımına bakıldığında, yüzde 31.5'i "ayak işleri yapılıyor, her işi yapıyoruz" düşüncesiyle, yüzde 20.5'i meslek dışı başka alanda çalışması nedeniyle, yüzde 17.8'i çalışma koşullarının ağır oluşu ve personel yetersizliği nedeniyle, yüzde 16.4'ü ise işini tam olarak yapamadığı düşüncesi ile memnun olmadıklarını ifade ediyor.

Anket sonuçları ile ilgili bir değerlendirme yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, sağlık çalışanlarının uygulanan politikalar nedeniyle mağdur olduğuna dikkat çekerek şunları kaydetti:

?Sözleşmeli personel uygulamasına geçilmesi, personel politikasındaki yanlışlıklar, iş yerlerinde taşeron firma elemanlarının artması ve hastanelerin özelleştirilmesine yönelik uygulamalar, sağlık çalışanlarının geleceğe umutla bakmasının önüne geçmiştir. Umutlarını bile yok etmiştir. Çıkarılan yasalarda personelin düşünülmemesi ve hep göz ardı edilmesi de sağlık çalışanlarını olumsuzluğa sürükleyen bir diğer önemli etken olmuştur.

Sağlık çalışanları son yıllarda çalışma şartlarının gerilediğini ifade ederken uygulanan politikalara nedeniyle gelecekten de endişe etmektedir. Artık sağlık çalışanlarının seslerine kulak verecek, onların sorunlarını çözecek iktidar istiyoruz. Çalışanını geri plana iten, sorun üreten bir yönetim istemiyoruz.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber