Anayasa Mahkemesi mahkemelik oldu, 2 üye başkanlık seçimini yargıya götürdü

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Haziran 2007 17:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç, Yüksek Mahkeme'nin 2 yedek üyesi Fettah Oto ve Cafer Şat'ın, "Başkanlık seçimlerinin yürürlüğünün durdurulması ve kendilerinin başkanlık seçimlerine katılmaması uygulamasının iptal edilmesi" istemiyle idari yargıda dava açtıklarını bildirdi.

Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'ndan emekli olan Tülay Tuğcu için mahkemede düzenlenen törenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kılıç, emekli olan her başkan ve üye için geleneksel olarak böyle bir toplantı düzenlendiğini söyledi.

Tuğcu'nun 22 aya yakın başkanlık dönemini, çok yoğun bir çalışma temposu içerisinde tamamladığını ifade eden Kılıç, bu süre içinde üyeler ve raportörlerin tam desteğini aldığını anlattı.

Kılıç, "Kendisine teşekkür ettik. Bundan sonraki hayatında sağlıklar, mutluluklar diledik ve yolcu ettik" dedi.

2 YEDEK ÜYENİN DAVASI

Anayasa Mahkemesi Başkanlığı için seçimin ne zaman yapılacağının sorulması üzerine Kılıç, Yüksek Mahkeme'nin 2 yedek üyesinin, başkanlık, başkanvekilliği ve Uyuşmazlık Mahkemesi başkanlığı seçimlerinde, kendilerinin de oy kullanmaları gerektiğini, kullanmamalarının Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle başkanlığa başvuruda bulunduklarını anımsattı. Kılıç, Tuğcu'nun imzasıyla bu iki üyeye, "Anayasa'nın 146. maddesi ve Anayasa Mahkemesi'nin Kuruluş Yasası'nda öngörülen asıl üyelerin toplanması sonucunda yapılması gereken başkanlık seçimlerine katılmalarının mümkün olmadığı" yönünde bir cevap verildiğini anlattı.

"ANAYASA MAHKEMESİNE GELME İHTİMALİ VAR"

Bu cevap üzerine üyeler Şat ve Oto'nun, idari yargıda dava açtıklarını belirten Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İki arkadaşımız, başkanlık seçimlerinin yürürlüğünün durdurulması ve kendilerinin başkanlık seçimlerine iştirak etmemesi yolundaki tasarrufun da iptal edilmesi gerekçesiyle idari yargıya başvurdular. Bu süreci biraz bekleyeceğiz. Göreceğiz bakalım. Bunu arkadaşlarımızla da istişare edeceğiz. Mahkememizde bir boşluk söz konusu olmaz. Mahkememiz, görevlerine devam etmekte. Çalışmalarına, arkadaşlarımız yine bütün özverili katkılarıyla devam edecektir. Bu konuda herhangi bir sıkıntı, boşluk yok." "Bu anlaşmazlık Anayasa Mahkemesi'ne, Anayasa'ya aykırılık iddiasıyla gelebilir mi?" sorusuna Kılıç, şu yanıtı verdi:

"Tabii ki o da ihtimal dahilinde. Arkadaşlarımızın gerekçesi de zaten ona dayanıyor. Kuruluş yasasının Anayasa'ya aykırı olduğu ve bunun Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesi gerektiğini savunuyorlar. Süreci göreceğiz bakalım. İdari yargı ne derse tabii ki bu idari tasarruftur.

Biz de bu tasarrufun idari yargıca değerlendirilmesinin ne şekilde olacağını hep beraber göreceğiz." İdare mahkemesi kararının esasının beklenip beklenmeyeceğinin sorulmasına karşılık Kılıç, davanın gelişim sürecine bakmak istediklerini, bundan sonra arkadaşlarıyla bir karar vererek yol izleyeceklerini kaydetti.

CHP'nin, Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini de öngören anayasa değişikliğine ilişkin yasanın iptali ve yürürlüğün durdurulması istemiyle açtığı davanın ne zaman ele alacağına yönelik soruyu yanıtlarken Kılıç, başvuruyla ilgili görüşme takviminin belirlenmediğini, raportörün geçen hafta ilk incelemesini bitirdiğini söyledi. Kılıç, "Ancak konunun esas incelemesiyle de doğrudan ilgisi olması nedeniyle esasının da incelenmesi yolunda kendisine talimatımız oldu. Bu yüzden arkadaşımız şu anda esasını da inceliyor. Raporunu tamamladıktan sonra bir gündem oluşturulacak ve konu görüşülecek" diye konuştu.

Başvurunun bu hafta içinde ele alınıp alınmayacağına yönelik soruya Kılıç, "Şu anda bilemiyorum. Tamamen arkadaşımızın çalışmasına bağlı" karşılığını verdi.

Haşim Kılıç, bir başka soru üzerine, başkanlık seçiminin ne zaman yapılacağıyla ilgili belirgin bir düşüncelerinin olmadığını bildirdi.

BAŞKANLIK SEÇİMİ

Anayasa Mahkemesi başkanlığı için Başkanvekili Haşim Kılıç'ın belirleyeceği bir tarihte seçim yapılacak.

Anayasa Mahkemesi başkanı, mahkemenin asıl üyeleri arasından seçiliyor.

Başkan adaylığı için resmi başvuru yapılmıyor. Asıl üyelerden başkanlığı düşünenler, diğer üyelere şifahen adaylığını bildiriyor.

Başkan seçilebilmek için yapılacak gizli oylamada, Anayasa Mahkemesi Kurulu'ndaki 11 üyeden salt çoğunluğu oluşturan 6'sının oyunu almak gerekiyor. Oylama turlarına, başkan seçilene kadar devam edilecek.

Anayasa Mahkemesi'nin Başkan Tuğcu dışındaki asıl üyeleri şöyle:

"Başkanvekili Haşim Kılıç, üyeler Sacit Adalı, Fulya Kantarcıoğlu, Ahmet Akyalçın, Mehmet Erten, Abdullah Necmi Özler, Serruh Kaleli, Şevket Apalak, Osman Alifeyyaz Paksüt ve Serdar Özgüldür." Yüksek Mahkeme'nin yedek üyeleri ise Mustafa Yıldırım, Cafer Şat, Ali Güzel ve Fettah Oto'dan oluşuyor.

Bu arada, Tuğcu'nun emekli olmasıyla Anayasa Mahkemesi'nin Danıştay kontenjanından asıl üyeliği boşalacak. Danıştay Genel Kurulu'nda yapılacak seçimle bu üyelik için 3 aday belirlenecek. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, bu adaylardan birini Anayasa Mahkemesi asıl üyesi olarak atayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber