Etkili CV Hazırlama & İş bulma rehberi

İş arayan kişilerin yapmaları gereken en önemli vazifelerden birisinin CV hazırlamak olduğu söylenebilir. Pek çok kişinin üzerinde fazla durmadığı bu konu, aslında yeni bir iş bulmak isteyenlerin dikkatli şekilde üzerinde durmaları gereken bir noktadır

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 29 Ekim 2018 18:12, Son Güncelleme : 30 Ekim 2018 19:57
Etkili CV Hazırlama & İş bulma rehberi

Özgeçmiş ve CV genellikle aynı anlamda kullanılan terimlerdir. Biz de ufak farkları olan bu terimleri genel anlayışa uygun şekilde eş anlamlı sözcükler olarak kullanacağız.


Kolay bir şekilde CV hazırlamak isteyenlerin internet üzerinde faaliyet gösteren iş bulma sitelerinden faydalanmalarını tavsiye edebiliriz. Bu şekilde hem etkili bir özgeçmiş hazırlamış olurlar hem de aradıkları işi bulma şansı artar. Yine de CV hazırlama ve iş bulma teknikleri üzerine kısa şekilde bilgi verelim. Yazımızın sonunda iş bulma siteleri ve tavsiye edeceğimiz sitenin (secretcv.com) özellikleri hakkında bilgilere değineceğiz.


CV Nasıl Hazırlanır?


Profesyonel şekilde hazırlanan CV, iş başvurularınızda olumlu yanıt alma ihtimalinizi birkaç kat artırabilir. O halde CV hazırlama teknikleri konusunda bazı bilgileri vermek yerinde olacaktır.


Başvurduğunuz pozisyona uygun nitelikleri taşıdığınızı gösteren ve uygun şekilde hazırlanan CV, iş bulma çabalarınızın başarılı olma ihtimalini artıracaktır.


Hazırlayacağınız CV yani özgeçmiş, eğitim hayatınızın ve çalışma hayatınızın önemli noktalarını vurgulayan bir özet şeklinde olmalıdır. Niteliklerinizi açık şekilde anlatan CV, profesyonel beklentilerinizi de yansıtmalıdır. Özgeçmişinizde yerleşmek istediğiniz pozisyonlar için eleman arayan firmaların istedikleri nitelikleri taşıdığınızı da göstermelisiniz.


1.Sunum
Hazırladığınız özgeçmiş sunum açısından başarılı bir şekilde tasarlanmış olmalıdır. CV hazırlarken Microsoft Word şablonlarını kullanmamak, Arial ya da Times New Roman gibi okunur yazı tiplerini tercih etmek, yazı boyutunu 10-12 punto olarak ayarlamak yerinde olacaktır.
2.Format
Özgeçmişinizde uzun süreli deneyim ya da yüksek lisans yapmak gibi özellikler bulunmuyorsa, belgenin bir sayfayı aşmamasına özen göstermelisiniz. Belgede yeterli miktarda beyaz alan bırakmak, göze hitap etmesine önem vermek ve kolay taranabilir olduğuna dikkat etmek de başarılı bir CV hazırlarken uyulması gereken kurallardır.
Hazır özgeçmiş formatları yerine başvurmak istediğiniz işe ve pozisyona uygun bir format seçmelisiniz. Vurgulamak istediğiniz yerleri madde işaretlerini kullanarak gösterin, altını çizmekten kaçının. Başlıkları ve çalıştığınız şirketlerin isimlerini kalın yazı tipinde belirtmeniz uygun olacaktır.


3.İçerik


İsim, adres ve iletişim bilgileri sayfanın en üstünde olmalıdır, özgeçmişiniz bir sayfayı geçiyorsa ilk sayfadan sonra gelen sayfalara da bu bilgiler (aynı şekilde) eklenmelidir.
Tecrübe, liderlik, ödüller gibi konu başlıkları oluşturmanız ve bu konulardaki bilgilerinizi vermeniz CV'nizi inceleyen kişilerin dikkatini çekecektir. Bu başlıklarda ve özgeçmişinizin diğer bölümlerinde başvurmak istediğiniz pozisyonla ilgili olan bilgilere yer verin, alakasız bilgileri vermeyin. Profesyonel hedeflerinizi anlatmayın ama tecrübelerinizi, başarılarınızı, ödüllerinizi ve geçmişte çalıştığınız iş yerlerine yaptığınız katkıları anlatın. Liderlik, takım çalışmasına uyum gibi özelliklerinizi ve dahil olduğunuz projelerin özelliklerini, büyüklüklerini ve denetlediğiniz çalışan sayılarını belirtmeyi unutmayın. Özgeçmişinizde başvurduğunuz şirket ve pozisyonla ilgili, bulundukları sektörle ilgili terimlerin bulunması dikkat çekecektir.


Firmanın aradığı pozisyona uygun nitelikler taşıdığınızı vurgulayan (örneğin yabancı dil kullanılarak hazırlanan) CV, verdiğiniz özgeçmişi inceleyen kişinin dikkatini çekecektir.
Kişisel bilgilerinizi en aza indirgeyin, pozisyonla ilgili olan kişisel bilgileri verin (yaş, eğitim vb.). Referansları net şekilde verin, 'Talep edildiği takdirde referans bilgileri verilecektir' şeklinde ifadeler kullanarak referans vermekten kaçının.
Birinci şahıs ağzından ifadeler kullanmayın. Kendinizi övmekten kaçının, dürüst ve tutarlı olmaya özen gösterin, çok alçakgönüllü görünmekten de kaçının. Aynı ifadeleri kullanmaktan kaçının. Anlaşılır ve açık bir dille yazacağınız özgeçmişi belli bir yazı tipinde hazırlayın, yazı tipinde değişiklik yapmayın. Başvurduğunuz şirketin önceliklerine, işe alım ölçütlerine ve ihtiyaçlarına uygun bir CV hazırladığınıza emin olun.


İş Bulma Teknikleri


Uygun bir CV hazırladıktan sonra yerleşmek istediğiniz pozisyonda açığı olan şirketlere iş başvurusu yapabilirsiniz. Fakat bu görevi reel hayatta yerine getirmek, şirketleri gezerek başvuru yapmak kolay olmayacaktır ve etkili bir iş bulma tekniği olduğu da söylenemez. Uygun işlere başvurmanın en kolay ve etkili yolu, üyelerini işe yerleştirme konusunda başarısı kanıtlanan bir iş bulma sitesinden yararlanmaktır.


İş İlanları
Çok sayıdaki iş arama - iş bulma sitesi, aradığınız pozisyonlarda açığı bulunan firmalara ulaşmanın en kolay yolu olarak gösterilebilir. Bu siteler arasında secretcv.com, kariyer.net ve yenibiris.com gibi siteler öne çıkıyor. Yaklaşık 20 yıldır sektörde hizmet veren ve bu süre içinde 2 milyon civarında kişinin iş bulmasına yardım eden secretcv.com, iş arama siteleri arasında öne çıkmayı başaran site olarak görünüyor.

Adresinde

CV hazırlama, iş ilanlarını inceleme ve arama kriterlerinizi filtreleme gibi özellikler sunan secretcv, üyelerini işe yerleştirme konusunda sektörün en başarılı sitesi olarak görünüyor.
Secretcv sitesinin en önemli özelliği, sitedeki imkanları kullanarak hazırladığınız CV'nizdeki kişisel bilgileri (ad, adres, telefon gibi) gizleme olanağı tanıması. Yani firmalar sitedeki formları doldurarak hazırladığınız özgeçmişinizdeki bilgileri görebiliyorlar ama (isterseniz) kişisel bilgilerinizi gizleyebiliyorsunuz. Tabi özelliklerinizi beğenen ve sizi iş görüşmesine davet eden firmalar (bu bölümde) kişisel bilgilerinizi göreceklerdir.


Secretcv.com - CV Hazırlama


Siteye kayıt olmak için İsim, soyadı, e posta adresi bilgilerini veriyorsunuz. Sonrasında oluşturulan hesabınızda 'Yeni CV oluştur' butonunu kullanarak aşağıdaki bilgilerin istendiği formları doldurarak özgeçmişinizi hazırlayabiliyorsunuz.


A. KİŞİSEL BİLGİLER: Adres, doğum tarihi, cinsiyet, medeni durum, uyruk, kimlik numarası, cep ve ev telefonu, sürücü belgesi ve SRC belgesi, askerlik durumu


B. DENEYİMLER: Uzmanlık alanı, firma adı, işe başlama tarihi ve işten ayrılma tarihi, sektör, pozisyon, iş tanımı


C. EĞİTİM BİLGİLERİ: Okulun kademesi (ilköğretim, orta öğretim, üniversite), başlangıç ve bitiş tarihi, fakülte, bölüm, öğrenim türü, öğrenim dili


D. YETKİNLİKLER: Yabancı dil, bilgisayar bilgisi, kurs/seminer, sınav, sertifika


E. REFERANSLAR: İsim soy isim, çalıştığı firma, pozisyon, telefon numarası


F. TERCİHLER VE SOSYAL AĞLAR: Sosyal ağ tercihleri ve profil adresleri, çalışmak istediğiniz sektör, pozisyon ve şehir bilgileri, çalışma tercihi (tam gün, yarı zamanlı vs.), talep ettiğiniz maaş, yurt içi - yurt dışı seyahat durumu ve taşınma durumu


G. EK BİLGİLER: Ulaşılamadığında aranacak kişi ve telefon, sigara kullanımı, şehit yakını - gazi - engelli - terör mağduru - eski hükümlü olunup-olunmadığı ve ilgili bilgiler, diğer bilgisayar bilgileri, projeler, hobiler, kişisel özellikler, klasik özgeçmiş


H. DOSYALAR: İşle ilgili dosyaların yüklenmesi


Site adresine yani www.secretcv.com adresine giderek sağ üst bölümde bulunan CV oluştur butonuna tıklayabilirsiniz. Bu tıklama sizi üye olma sayfasına yönlendirecektir. Üye olduktan sonra yukarıda bahsedilen bilgilerin istendiği CV oluşturma sayfasının da yer aldığı hesabınız oluşturulacaktır. Hazırladığınız CV ile uygun bulduğunuz işlere başvurabilirsiniz. Ayrıca niteliklerinize uygun personel arayan firmalar da bu özgeçmişinizi inceleyebilirler ve sizi mülakata davet edebilirler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber