Cumhuriyet tarihinde bir ilk: MEB, "denetim anayasası" çıkardı

Haber Giriş : 04 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhuriyet tarihinde ilk kez hazırlanan okul, dersane bakanlığa bağlı kurum ve kuruluşlar ve azınlık okullarının nasıl denetleneceğinin tesbit eden 'denetim anayasası' hazırlandı ve kitap halinde yayınlandı.

Yeni denetim ilkelerine göre okullarda müdür veya öğretmenlerin yanısıra velilerin yer aldığı okul aile birlikleri denetlenecek. Denetleme kriterinde Atatürk ile ilgili unsurların denetlenmesine öncelik verilecek. İmam hatiplerde Atatürk'ün Balıkesir nutku öğrencilerin görebileceği yere yerleştirilecek ve mesleki uygululama yerinin uygunluğu ve kılık kıyafet kontrolü de yapılacak. Atatürk ilke ve inklaplarına uygunluk, Atatürk milliyetçiliği titizlikle incelenecek. Atatürk büstü, Atatürk köşelerinin hazırlanması, oda ve dersliklere Atatürk fotoğrafının konulması ile İstiklal Marşı ve Gençliğe Hitabe levhalarının uygun şekilde yerleştirildiği kontrol edilecek.

Azınlık okullarına denetim

Ayrıca azınlık okullarında İstiklal Marşı'nın nasıl söylendiği zaman zaman denetlenecek. 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu, ikinci maddesinde yer alan, "Türk milletinin bütün fertlerine, Atatürk ilke ve inkılapları ile anayasada ifadesini bulan Atatürk milliyetçiliğine bağlı, Türk milletinin milli, ahlaki, tarihi ve kültürel değerlerini benimseyen koruyan ve geliştiren, ailesinin vatanının milletini seven ve daima yüceltmeye çalışan, insan haklarına ve anayasanın başlangıcındaki temel ilkelerine dayanan demokratik, laik ve sosyal huhkuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı görev ve sorumluluklarını bilen, bunları davranış haline getirmiş vatandaş olarak yetiştirmek" hedefine uygun şekilde okulların denetleneceği belirtildi

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber