Gazozlardaki alkole üç gram sınırı

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 16 Haziran 2007 11:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Alkolsüz içeceklerde etil alkol miktarı litre başına en fazla 3 gram olacak. Tarım Bakanlığı'nın AB mevzuatına uyum amacıyla Türk Gıda Kodeksi kapsamında hazırladığı üç tebliği yürürlüğe girdi. Bir süre önce TÜBİTAK tarafından yapılan incelemede Türkiye'deki tüm gazozlarda litre başına 1.56 ile 0.20 gram arasında değişen oranlarda alkol tespit edilmişti. Alkolsüz içeceklerin içeriğini düzenleyen önceki tebliğde litrede 5 grama kadar etil alkole izin veriliyordu. Şimdi bu gramaj 2'ye indirildi.

Tebliğle, 'meyveli -aromalı içecek, meyveli-aromalı şurup, meyveli-aromalı içecek tozu, meyveli doğal mineralli-aromalı doğal mineralli içecek, yapay soda, kola, tonik ve aromalı su' alkolsüz içecek kapsamına alındı.

Bal aroması yasak

Tebliğ kapsamında yer alan içeceklerde üretimin doğasından kaynaklanabilecek etil alkol miktarı en çok 3 gram/litre, laktik asit miktarı en çok 0.6 gram/litre, uçucu asit miktarı da en fazla 0.4 gram/litre olacak. Alkolsüz içeceklerdeki kafein miktarı da en fazla 150 miligram/litre olacak. Gazlı içeceklerdeki karbondioksit miktarı en az 2 gram/litre olacak.

Bal aroması ilave edilerek aromalı şurup üretilemeyecek. Kafein miktarı 1 miligram/litre'den fazla olan ürünlerde 'kafein içerir' ifadesi, markayla aynı yüzeyde yer alan ürün adının altında, farklı ve dikkat çekici renkte ve büyüklükte belirgin şekilde yer alacak, etikette de bu bileşenin miktarı belirtilecek. Kafein miktarı 1.0 miligram/litreden düşük ürünlerde 'kafein içermez' ibaresi isteğe bağlı olarak kullanılabilecek. Üreticilere uyum için bir yıl süre verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber