Dünya basını: Referandum veto edilebilir

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Haziran 2007 14:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, cumhurbaşkanını halkın seçmesine ilişkin Anayasa değişikliğini referanduma götürme kararı uluslararası basınında da yankı buldu.

New York Times gazetesinde yayınlanan haberde, Cumhurbaşkanı Sezer'in, Cumhurbaşkanını halkın seçmesine ilişkin tasarıyı onaylamadığı ve referanduma götürdüğü ifade edildi. Türkiye'deki mevcut yasalara göre Cumhurbaşkanını Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin seçtiği kaydedilen haberde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ?laik elitlerin engellemesi? nedeniyle söz konusu durumu değiştirmek istediği vurgulandı.

Sezer'in tasarıyı Anayasa Mahkemesi'ne de göndereceği belirtilen edilen haberde, Anayasa Mahkemesi'nin de ?laik devlet elitlerinden? olduğu ifade edildi. Haberde ayrıca referandumun Ekim ayında gerçekleşmesinin beklendiği ancak Erdoğan'ın partisi AKP'nin, kuralları değiştirerek bu tarihi 22 Temmuz'a almayı, böylece referandumu genel seçimlerle birlikte yapmayı istediği vurgulandı. Haberde, bu seçeneğin hala muallakta olduğu üstelik Sezer'in, kendi onayına ihtiyaç duyan bu değişikliği veto etmesinin neredeyse kesin olduğu değerlendirmesi yapıldı.

Financial Times gazetesi ise Anayasa değişikliğini referanduma götüren Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in sıkı bir laik olarak siyasi İslamcı kökenleri olan AKP hükümetine muhalif olduğunu yazdı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber