ÖSS'deki sayısal sorular bu sene daha kolay olacak

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 17 Haziran 2007 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan, sınava saatler kala Zaman'a önemli açıklamalarda bulundu. Başkanın verdiği bilgilere göre, bu yıl öğrencilerin işi daha kolay olacak. 185 barajını geçen öğrenci sayısı da artacak. Böylece geçen sene boş kalan kontenjanlar dolacak.

Pazar günü yapılacak üniversite sınavına 1 milyon 639 bin öğrenci katılacak. 185 barajını geçenler 4 yıllık fakülteleri tercih edebilecek. Geçen sene baraja takılan öğrencilerin fazlalığı sebebiyle üniversitelerde 32 bin 423 kontenjan boş kalmıştı.

Türkiye'nin en büyük sınavlarından birine sayılı günler kaldı. Bir buçuk milyonu aşkın öğrenci pazar günü üniversite hayalini gerçekleştirmek için ter dökecek. ÖSS öncesi Zaman'a önemli açıklamalarda bulunan Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, öğrencilere rahatlatıcı mesajlar gönderdi. ÖSS'de çıkacak sayısal soruların geçen seneye göre 'biraz daha kolay olacağını' belirten Yarımağan, "Geçen sene zor gelen matematik 2 ve fen 2 testindeki soruların biraz daha kolay olmasına gayret ettik. Ama kolaylık göreli bir olay. Çok kolay da sorarsak öğrencileri ayırt edemeyiz." dedi. Artık fakülte ve yüksekokullar ile öğrenciler için 'yüzdelik dilimlerin' kullanılmayacağını belirten ÖSYM Başkanı, bu sene uygulanacak hesaplama yöntemi sayesinde de öğrencilerin başarı sıralarının önemli oranda değişeceğini, lisans programlarını tercih etme barajı olan 185 ve üzerinde puan alanların artacağını kaydetti. Geçen sene 185'i geçen öğrenci sayısı yeterli olmadığı için üniversitelerde 32 bin 423 kontenjan boş kalmıştı. Yeni uygulama bu sıkıntıyı ortadan kaldıracak.

Öğrencilerden özellikle 'geçen seneki puan ve sıraları' unutmasını isteyen Ünal Yarımağan, adayların ÖSS kılavuzundaki ve kendisine gelen sonuç belgesindeki bilgilere bakarak karar vereceğini anlattı. "Geçen seneyi unutursanız hiçbir sorun yok." diyen Yarımağan'ın verdiği bilgilere göre, yüzdelik dilim dışında ÖSS kılavuzunda bir değişiklik olmayacak, açıköğretim hariç bu seneki yükseköğretim programlarında kontenjan geçen seneye göre 7 bin artırılarak, 425 bine çıkarılacak. ÖSYM Başkanı'nın sınav öncesinde öğrencilere önerileri ise şöyle: "Sınava giriş belgesi ve kimlik belgeniz mutlaka yanınızda bulunsun. Cep telefonunuzu beraberinizde götürmeyin. Bir gün önce mutlaka sınav yerini görün."

ÖSS sisteminde bu yıl uygulanacak değişikler konusunda Zaman'a açıklamalarda bulunan ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, öğrenci ve programların başarılarını gösteren 'yüzdelik dilim' yönteminden vazgeçtiklerini, bunun yerine hem öğrenciler hem de programlar için 'başarı sırasını' kullanacaklarını bildirdi. Yüzdelik dilimin çok iyi bir gösterge olmadığını, puanı hesaplanan öğrenci sayısına göre değiştiğini ifade eden Yarımağan, 'başarı sırası' ile ilgili uygulamayı da şöyle anlattı: "Zaten öğrencilerin başarı sıralarını veriyorduk, şimdi yükseköğretim programlarının minimum başarı puanlarını da vereceğiz. Bir programa geçen sene giren son öğrencinin başarısı 12 bin ise bunu kılavuzda vereceğiz, öğrenci de kendi başarı sırasına göre bunu karşılaştıracak ve tercihini yapacak."

Bu sene matematik ve fen 2 testlerinden birinden 0,5'in üzerinde neti olan öğrencilerin her iki test için de puanlarını hesaplayacaklarını belirten Yarımağan, sözlerine şöyle devam etti: "Puan hesaplamada yaptığımız bu küçük değişiklik öğrencilerin başarı sıralarını önemli oranda etkileyecek. Geçen seneki değerlendirme ile 50 bininci olan bir öğrenci bu seneki değerlendirme ile 70 bininci olabilecek. Ancak adaylar yanılmasın diye yükseköğretim programlarına son giren öğrencinin başarı sırasını, bu seneki değerlendirmeye göre vereceğiz. Geçen sene en son 50 bininci öğrenciyi alan bir fakülteye bu sene 70 bininci giriyorsa 70 bin diye yazacağız."

ÖSYM Başkanı'nın verdiği bilgilere göre, geçen sene eşit ağırlık puanları hesaplanmayan fen grubu öğrencilerinin bu yıl eşit ağırlık puanlarının da, matematik testini çözen öğrencilerin fen puanının da hesaplanacak olması dolayısıyla başarı sırası kayacak. ÖSS'de, lisans programlarını tercih etme barajı olan 185'i geçecek öğrenci sayısı da bu sene artacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber