Kritik MGK sona erdi! İşte alınan kararlar

MGK açıklamasında "Suriye'de emrivakiye izin verilmeyecektir" dendi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Kasım 2018 21:15, Son Güncelleme : 27 Kasım 2018 22:09
Kritik MGK sona erdi! İşte alınan kararlar

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısının ardından yayımlanan bildiride, "Bazı ülkelerin, proje terör örgütleri FETÖ/PDY ile PKK/KCK'nın Suriye kolu PYD/YPG'yi terör örgütü olarak görmemesi terörizmle mücadeleye zarar veriyor." ifadesi kullanıldı.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki MGK toplantısının ardından bildiri yayımlandı.

Bildiride, Türkiye'nin guvenligini ilgilendiren onemli ic ve dıs gelismelerin butun yonleriyle ele alındığı belirtilerek, FETO/PDY, PKK/PYD-YPG ve DEAS basta olmak uzere, milli birlik ve beraberligi tehdit eden tum teror orgutlerine karsı yurt icinde ve yurt dısında icra edilen operasyonlar ile hudut guvenligi hakkında Kurul'a bilgi arz edildiği açıklandı.

Bildiride, Suriye ve Irak'ta yuvalanan teror orgutlerinin varlıgından kaynaklanan, Turkiye'nin guney sınırlarına yonelik tehdide karsı vatandasların can ve mal guvenligini saglamak maksadıyla mucadelenin kesintisiz ve kararlılıkla surdurulecegi vurgulandı.

- Taraflara makul ve süratli davranmaları yönünde çağrı

Bildiride şunlar kaydedildi:

"Bazı ulkelerin, proje teror orgutleri FETO/PDY ile PKK/KCK'nın Suriye kolu PYD-YPG'yi teror orgutu olarak gormemesinin, terorizmle kuresel olcekteki mucadeleye buyuk zarar verdigi hususu bir kez daha teyit edilmistir.

İstanbul'da duzenlenen Dortlu Zirve neticesinde mutabık kalınan hususların, Suriye'ye ve bolge barısına katkı saglayacagı, İdlib'te agır silahlardan arındırılmıs bolge olusturularak ateskesin kalıcı hale getirilmesinin onemi vurgulanmıs, bu baglamda alınması gereken ilave tedbirler uzerinde durulmustur. Suriye'de kalıcı bir cozum bulunması amacıyla Birlesmis Milletler gozetiminde calısacak Anayasa Komitesi'nin bir an once olusturularak, cozum icin belirlenen yol haritasının uygulamaya gecirilmesinin onemi uzerinde durulmus, bunun icin taraflara makul ve suratli davranmaları yonunde cagrıda bulunulmustur."

- "Suriye'de herhangi bir emrivakiye göz yumulmayacak"

Turkiye'nin, bastan beri Suriye'nin toprak butunlugunden ve siyasi birliginden yana olduguna, barısın tesis edilmesi icin gayret gosterdigine isaret edilen bildiride, şunlar kaydedildi:

"Siyasi çözüme en büyük tehdidin Fırat'ın doğusundaki terör yapılanmasından geldiği belirtilmiştir. Suriye'de herhangi bir emrivakiye goz yumulmayacagı ve mesru mudafaa hakkının kullanılacagı vurgulanarak, PKK/PYD-YPG'nin bolge halkına zulmederek ve goce zorlayarak degistirdigi demografik yapıya karsı da duyarsız kalınmayacagı guclu sekilde ifade edilmistir."

Irak'ta goreve yeni gelen hukümetle guvenlik basta olmak uzere, tum alanlarda is birliginin gelistirilmesi yonundeki iradenin teyit edildiği belirtilen bildiride, Türkiye'nin milli güvenliği icin tehdit olusturan PKK/KCK teror orgutunun Irak'taki mevcudiyetine karsı Turk Silahlı Kuvvetleri tarafından icra edilen operasyonların devam edeceginin altı cizildi.

Bildiride, PKK/KCK ve DEAŞ dahil, tum teror orgutlerine karsı Turkiye'nin Irak halkı ve hukümetinin yanında oldugu bir kez daha vurgulandı.

Turkiye'nin Ege Denizi ve Dogu Akdeniz'deki hak ve menfaatlerinin son gelismeler cercevesinde degerlendirildiği kaydedilen bildiride, "Bolgedeki tek yanlı ve uluslararası hukuku cigneme tesebbusleri ile cephelesme girisimlerinin bolge ve dunya barısına katkı saglamayacagı, uluslararası hukuka uygun ve Meclis iradesine dayanan kararlılıgımızın dikkate alınması gerektigi belirtilmistir. Turkiye ve Kuzey Kıbrıs Turk Cumhuriyeti'nin hak ve menfaatlerine aykırı hicbir gelismeye musaade edilmeyecegi teyit edilmistir." ifadesi kullanıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber