Deniz Kuvvetleri'nde ihale yolsuzluğu.. 14 kişi hakkında dava açıldı

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 20 Haziran 2007 09:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emekli subay, astsubay ile mühendis ve müteahhitin bulunduğu 14 kişi hakkında ?İhaleye fesat karıştırmaktan? dava açıldı...

"Görevini kötüye kullanmaktan" 2.5 yıl hapis cezası alan emekli Oramiral İlhami Erdil'in dava dosyasındaki sanıklardan müteahhit Feridun T, Kuzey Deniz Saha Komutanlığı'ndaki yolsuzluk perdesini açtı... Müteahhit Feridun, başka bir suçtan yargılandığı askeri mahkemeye verdiği dilekçede şok iddialarda bulundu. Müteahhit dilekçesinde, "Her şeyi göze aldım. Elimde belgeler var. Açıklayacağım. O tarihlerde Oramiral İlhami Erdil'in emir subayı yardımcısı olan Yalçın K. benim gizli ortağımdı. Askeriyeden aldığım ihalelerden bu kişiye pay veriyordum" dedi.

İFADELERDE ŞOK İDDİALAR

İtirafın suç teşkil ettiğine karar veren mahkeme, müteahhit Feridun ve Yalçın K. hakkında soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında savcılığa 4-5 kez ifade veren müteahhit, rüşvet iddialarını şöyle sıraladı: "Yalçın K. beni çağırarak, 'Sen çok ihale alıyorsun. Bana pay vermezsen donanma binasına giremezsin' dedi. Ben de işime engel olur korkusuyla düzenli şekilde kendisine para verdim."

İDDİANAMEDEKİ SUÇLAMALAR

Soruşturmayı tamamlayan savcılık ise hazırladığı iddianamede şu ifadelere yer verdi: "Fermet firmasının kendisine ait olduğunu belirten Müteahhit T. 1999'da deprem sonrası komutanlığın sıhhiye ana deposu inşaatından 250 bin YTL kazandı ve 47 bin dolarını Yalçın K'ya verdi. Yine o dönemde çay ocağı inşaatı, Deniz Hastanesi, bulaşıkhane, soğukhava deposu, tuvalet gibi toplam 11 inşaat işini 4 firmayla birlikte üstlendi. Bu işlerden sadece birinden 200 bin YTL kazandı. Yalçın K'ya 60 bin YTL'lik çek verildi. Ayrıca her ihale başına da yüzde 10 Yalçın K'ya gitti."

İHALELER TEK TEK İNCELENDİ

Askeri savcılık, o dönemdeki ihaleleri tek tek ortaya koydu. Oramiral İlhami Erdil'in kızı Deniz Erdil'in ortak olduğu Hecker firmasının 1999-2000'de 25 ihale aldığını, müteahhit Feridun'un ise "rüşvet verdiğini" iddia ettiği 13 ihale olduğunu belirtti. İddianame, aralarında emekli olmuş subay, astsubay, mühendis, müteahhit ve memurların bulunduğu 44 kişi hakkında hazırlandı. Ancak bu 44 kişiden, İlhami Erdil'in kızının da bulunduğu 30 kişi hakkında "zamanaşımı" kararı verildi.

73 YILA KADAR HAPİS İSTENDİ

Askeri savcılık geriye kalan 14 kişinin "İhaleye fesat karıştırmak, memuriyet görevini kötüye kullanmak ve müteaddit şartnameye aykırı mal veya hizmet kabul etmek" suçundan yargılanmasını istedi. Müteahhit Feridun için 73 yıl, diğerleri için de 3 yıl ile 51 yıl arasında hapis talep etti.

30 KiŞi HAZiNE'YE 500 BiN YTL ÖDEYECEK

Öte yandan 14 şüpheliye iste- Emin PAZARCI nen hapis cezalarına karşılık iddianamede, Oramiral Erdil'in kızı Deniz Erdil'in de aralarında bulunduğu 30 kişi hakkında "zamanaşımı" nedeniyle "kovuşturmaya yer olmadığına" dair karar verildi...

HAZİNE ZARARI ALINACAK

Ancak 1999-2000'de müsnet suçları işledikleri anlaşıldığından 14 şüpheli ile birlikte 30 kişinin, Hazine'nin yaklaşık 500 bin YTL'lik zararından sorumlu oldukları ve bu paranın o tarihten bu yana işleyecek yasal faiziyle birlikte 44 kişiden tahsil edilmesi istendi. Kovuşturmaya yer olmadığı şeklinde karar verilen 30 kişinin dosyası ayrılarak, Hazine zararının karşılanması için İstanbul Muhakemat Müdürlüğü'ne gönderildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber