Kuraklıktan zarar gören çiftçi için paket hazırlanıyor

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 21 Haziran 2007 08:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, kuraklıktan zarar gören çiftçileri desteklemek için bir çalışma yaptıklarını ancak henüz bakanlar kurulunda imzalar tamamlanmadığından bir açıklama yapmayacağını belirtti. Amaçlarının kuraklıktan etkilenen insanlara yardımcı olmak olduğunu kaydeden Eker, "Ancak yanlış beklenti yaratmamak, çiftçilerimizi daha sonra zorda bırakmamak için şu anda ayrıntılı konuşmak doğru değil" dedi.

Eker, Referans'a yaptığı açıklamada henüz yaptıkları çalışmaların sonuçlanmadığına dikkat çekti. Bu konuda bir çalışma yapıldığını ve ilgili düzenlemenin bakanlar kurulunda bulunduğunu vurgulayan Eker, eksik imzaların bulunduğunu belirtti. Son dönemde yaşanan kuraklıktan etkilenen üreticileri bir miktar rahatlatmayı amaçladıklarını vurgulayan Eker, insanların daha sonra zora girmemesi, yanlış beklentiler oluşturulmaması için açıklama yapmadığını belirtti. Eker, gerekli açıklamaların daha sonra yapılacağını vurguladı.

Borçlar ertelenecek

Çalışmaları halen süren kuraklık paketinin kısa süre içinde yaşama geçmesi planlanıyor. 40 ili kapsayacak olan kuraklık paketinde İç Anadolu Bölgesi öncelikli olacak, İç Anadolu'nun yanı sıra Ege bölgesi illeri de ağırlıklı olarak düzenlemeden yararlanacak. Yapılacak düzenlemeyle kuraklıktan zarar gören çiftçilerin Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatiflerine olan kredi borçları 1 yıl süreyle faizsiz ertelenecek. Bunun yanı sıra çiftçilere tohum yardımı yapılacak. Şu an için tohum yardımının nakdi olarak yapılması öngörülürken ayni olarak yapılmasının da gündeme gelebileceği vurgulanıyor. Kuraklıktan etkilenen çiftçilerin tespiti için tarım il müdürlükleri gerekli incelemeleri yapacak, kuraklıktan etkilenme düzeyinin belirlenmesi için çiftçi kayıt sisteminden de yararlanılabileceği kaydediliyor. Bilgi veren bir yetkili borç ertelemeleriyle birlikte toplam maliyetin 1 milyar YTL'yi aşmasını beklediklerini ancak kesin rakamların uygulamadan sonra netleşeceğini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber