Toplu Görüşmeler, Yine 15 Ağustos'ta Başlayacak

Türkiye Büyük Millet Meclisince 30 Mayı tarihinde önemli bir düzenleme kabul edilmiştir. Torba yasa olarak adlandırılan bu düzenlemede bekçilerden hazine avukatlarının yol tazminatlarına, Türk Standartları Enstitüsü Kuruluş Kanununda yapılan düzenlemelerden düzenleyici ve denetleyici kurumların harcırah kanunu kapsamına çıkarılmasına değin çok sayıda değişiklik yapılmaktaydı. Bu düzenlemelerden birisi de toplu görüşme tarihinin Eylül ayına alınması idi. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 23 Haziran 2007 07:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ancak söz konusu bu düzenlemelerin tümünü içeren 5677 sayılı Kanun 14/06/2007 tarihinde Cumhurbaşkanı Sezer tarafından, Türk Standartları Enstitüsü Kuruluş Kanununda yapılan düzenlemelerin Anayasa'ya aykırı olması nedeniyle veto edilmiştir. Cumhurbaşkanının veto gerekçeleri için tıklayınız.

Veto ile birlikte, yasada yer alan, "2007 yılı için, 25/6/2001 tarihli ve 4688 sayılı Kanunun 32 nci maddesinin birinci fıkrasındaki "Ağustos ayının onbeşinci günü" ibaresi "Eylül ayının birinci günü" olarak uygulanır." şeklindeki düzenleme de uygulamaya girememiştir. Bu nedenden dolayı memur sendikaları ile hükümet temsilcileri arasındaki toplu görüşmeler her yıl olduğu gibi Ağustos ayının 15'inde başlayacaktır.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, toplu görüşmelerin 15-30 Eylül tarihlerine çekilmesini talep ettiklerini belirtti. Toplu görüşmelerin, bütçe hazırlıklarında sona gelinen bu dönemde yapılmasının daha anlamlı olacağını dile getiren Akyıldız, bu talebe Maliye Bakanlığı'nın sıcak bakmadığını öğrendiklerini söyledi. 1 Eylül'ün taleplerini tam karşılamadığına işaret eden Akyıldız, şöyle devam etti: ?Ama seçim düşünüldüğünde bir olumsuzluğun önüne geçilebilirdi. Yeni bakan geldiğinde konulara vakıf olması zaman alacaktır. Bu tartışmaların uzamasına, birtakım olumsuzlukların yaşanmasına yol açabilir.?

KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul da toplu görüşmelere ilişkin yaklaşımlarını ortaya koyduklarını ve toplu sözleşme masasına oturmak istediklerini söyledi. Aksi bir durumda toplu görüşmelerin önceki yıllarda olduğu gibi bir ?oyuna? dönüşeceğini savunan Tombul, ?15 Ağustos'ta yeni hükümetin kurulup kurulamayacağı belli değil. Masa muhatapsız kalabilir. Ama biz her halükarda kamu çalışanları adına toplu sözleşme hakkını kullanmayı istiyoruz? diye konuştu.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu da, toplu görüşmelerin eylül ayına alınmasının 3 konfederasyonun ortak talebi olduğunu söyledi. Kendilerinin, başlangıç tarihinin 15 Eylül olmasını istediklerini dile getiren Aksu, buna karşın 1 Eylül tarihini de olumlu bulduklarını kaydetti. Ağustos ayı sıcağında ve tatil döneminde görüşmeleri yürütmenin zorluğuna işaret eden Aksu, ?Keşke görüşmeleri cumhurbaşkanı ile yapsak da, kendisi de ağustos ayında görüşme yapmanın zorluğunu anlasa? dedi.

 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber