Rüşveti kabul etmeyince 'irtica dosyası'yla tehdit edilen binbaşıya beraat

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 23 Haziran 2007 08:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özel Kuvvetler Komutanlığı inşaat ihalesinde usulsüzlük yaptığı gerekçesiyle Genelkurmay Askerî Mahkemesi tarafından 41 yıl hapis cezasına çarptırılan müteahhit Ali Osman Özmen, rüşvetini kabul etmeyen subayı hayali irtica dosyalarıyla tehdit etmiş.

Askerî ihalede usulsüzlük yapmaktan 41 yıl hapis cezasına çarptırılan müteahhit Osman Özmen, rüşvet almayan subayı 'irticacı' damgası vurmakla tehdit etmişti.

Özmen, Mühendis Binbaşı Mehmet Faruk Kurşun'a yüksek fiyattan brülör almasına 'olur' vermesiyle ilgili 300 milyar lira rüşvet teklif etmek suçundan 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Görevi ihmalden yargılanan Binbaşı Kurşun ise beraat etti. Rüşvet vermek teşebbüsüne aracı olan Yüzbaşı Gökhan Bayrı ve sivil memur Hüseyin Özcan, 1 yıl 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Ayrıca, Yüzbaşı Bayrı, meslekten ihraç edildi.

Genelkurmay Askerî Savcılığı'nın hazırladığı iddianamede, skandal olay önemli bir yer tutuyor. Kendisini MİT görevlisi olarak tanıtan Hüseyin Özcan'ın, doğalgaz brülörü alımını 1,5 trilyona onaylaması karşılığında Özel Kuvvetler Komutanlığı inşaatının bir dönem kontrol şefliğini yapan Binbaşı Faruk Kurşun'a 300 milyar lira rüşvet teklifinde bulunuyor. İddianamede 1,5 trilyonluk brülörlerin rüşvetin teklif edildiği dönemden iki yıl sonra bile 1 tane fiyatına 6 tanesinin alındığı kaydediliyor. Binbaşı Kurşun, 2001 yılı Temmuz ayında Ankara İnşaat Emlak Başkanlığı'ndan İstanbul Tuzla'ya atanmış olan makine mühendisi Gökhan Bayrı'nın isteğiyle bir pastanede buluştuklarını anlattı. Kurşun, Bayrı'nın yanındaki kişinin "Hakkında irtica ve rüşvet soruşturması var. Bunu ortadan kaldırabiliriz." dediğini aktardı. İddianameye Kurşun'un ifadeleri şöyle yansıdı: "MİT elemanı olarak kendini tanıtan şahıs, eğer isterse soruşturma dosyasını kapatabileceğini, bunun için o dönemde fiyat konusunda pahalı olduğu için reddi gündemde olan Oğulbey inşaatları kazan dairelerine ait brülörlerin kabulünün gerektiğini, 'Senin Ali Osman Özmen'le bir brülör meselen varmış, bunun değeri 1,5 trilyonmuş ve Oğulbey inşaatlarında kullanılacakmış. Sen bu işe evet dersen bu 1,5 trilyonun 300 milyarını sana vereceğiz.' sözleriyle ifade ettiğini, kendisinin reddetmesi üzerine de '300 milyarı sizin adınıza Çocuk Esirgeme Kurumu'na bağışlayalım.' dediğini, bunun da reddi üzerine, 'Çoluk çocuğunuz var, yazık olur, bir kez daha düşünün.' diyerek pastaneden ayrıldığını beyan etmiştir."

Müteahhit Özmen, hakkında yapılan 9 suçlamadan toplam 41 yıl 9 ay 6 gün hapis cezasına çarptırılmıştı. Aralarında iki mühendis albay ile iki mühendis yüzbaşının bulunduğu 4 subay da, 4 yıl ile 28 yıl arasında değişen oranlarda hapis cezasına çarptırıldılar. Subaylar aynı zamanda askerlikten de uzaklaştırıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber