Ecevit'ten sonra yeniden Kontrgerilla

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 23 Haziran 2007 08:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda görevli ya da oradan emekli subay ve astsubayların liderliğini yaptığı çetelerin Ankara ve İstanbul'da ortaya çıkarılması, "Bunlar nasıl bir oluşum?" sorusunu gündeme getirdi.

Emniyet İstihbarat Dairesi eski Başkanı Bülent Orakoğlu bu oluşumun adını koydu. Orakoğlu, "Bunlar kontrgerilla" dedi.

Kontrgerilla iddialarını 1970'li yıllarda dönemin Başbakanı Bülent Ecevit'in gündeme getirdiğini kaydeden Orakoğlu, "Ecevit o zaman kontrgerilla demişti. Bunlar o unsurlar. Bunların hükümet devirmek gibi bir vazifeleri yok ama Özel Harp Dairesi'nin sivil unsurları. Türkiye'de ikinci bir Kurtuluş Savaşı verilmesi gerektiğine göre hareket ediyorlar" dedi.

İşgal dönemlerinde düşmana karşı gerilla savaşı vermek, komünist işgale karşı mücadele vermek amacıyla NATO Konseptine göre Türkiye'de de faaliyet gösterdiği bilinen Kontrgerilla, 1980'den önce dönemin Başbakanı Bülent Ecevit'e İzmir çiğli havalimanında suikast düzenlenmesi, Taksim'de 33 kişinin öldürüldüğü 1 Mayıs mitingi ve Mahir Çayan ve arkadaşlarına Kızıltepe'de düzenlenen operasyon sonrasında da tgündeme gelmişti. Ankara'da yürütülen Atabeyler Operasyonu'nda Eryaman'da bir hücre evinde Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda görevli subay ve astsubaylar ile bu dairede emekli subayların kullandığı ve bomba yapımında kullanılan malzemeler ile çok sayıda C-4 patlayıcı ele geçirilmişti.

İstanbul'da bir eve düzenlenen operasyonda ise çok sayıda C-4 patlayıcının yanısıra bomba yapımında kullanılan malzeme ele geçirilmişti. Özel Kuvvetler Komutanlığı'ndan malulen emekli Astsubay Oktay Yıldırım'ın tutuklandığı olayda Danıştay saldırısında da adı geçen emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin de gözaltına alındı.

Ankara Eryaman ve İstanbul'da ki bomba evlere benzer yerlerin sayısının 20 ile 50 arasında olduğunu ifade eden Bülent Orakoğlu, birbiri içine geçmiş hücreler şeklinde çalışan yapılanmanın Kontrgerilla sistemi olduğunu ifade etti.

"Bunların barış döneminde hiçbir görevi yok. Barış döneminde sadece eğitim yaparlar ve bunların cephanelikleri ortada olmaz, gizli yerlerde olur. Ama bunlar o işi başka amaçlar için kullanmak isteyince cephanelikleri de ortaya çıkmış. Yoksa çöplükten cephane toplanır mı hiç?" diyen Orakoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunlar soğuk savaş döneminde NATO konseptine göre kurulmuştu. Görevleri komünizm işgal ederse, direnişi örgütlemekti. Özel Harp Dairesi'ni kuranlardan Kemal Yamak Paşa kitabını yazdı. ABD bunlara her yıl 1 Milyon dolar veriyormuş. Bunu kesmiş. Bunun üzerine Ecevit'ten para istemişler. Ecevit'in haberi o zaman olmuş. Zamanın Milli Savunma Bakanı Hasan Esat Işık'a bunun sivil unsurlarının tasfiye edilmesi talimatını vermiş. Ecevit o zaman kontr gerilla demişti. Bunlar o unsurlar."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber