Sözleşmeli öğretmenler çok mutsuz

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Haziran 2007 01:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, öğretmenlik mesleğinde 'sözleşmelilik' kavramının olamayacağını söyledi.

Eğitim-Sen tarafından Danıştay'da açılan dava sonucunda işlerine son verilen 3 bin 500 4/C'li öğretmenin 14 Mayıs tarihinde sözleşmelerine son verildiğini hatırlatan Avcı, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Personel Genel Müdürü Remzi Kaya'nın "Söz konusu yargı kararıyla görevlerine son verilen kısmi zamanlı geçici öğreticilerin bu mağduriyetlerinin önlenmesi amacıyla bunlardan Talim Terbiye Kurulu'nun 119 sayılı kararında belirtilen kadrolu ve sözleşmeli öğretmenliğe atanma şartlarını taşıyanlar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/B maddesi kapsamında sözleşmeli öğretmen olarak istihdam edilecektir" şeklindeki açıklamasının elbette sevindirici bir adım olduğunu, fakat diğer branşlardaki 3 bin 200 dolayındaki 4/C'li öğretmenin de 4/B statüsüne alınmasını istediklerini ifade etti.

Sözleşmeli öğretmenlik uygulamasının eğitim sistemine verim ve başarı getirmediğini söyleyen Avcı, "Sözleşmeli öğretmenler çok mutsuz. Hemen hepsi çok zor koşullar altında öğretmenlik yapıyor. Verilen üç kuruş maaş kiralarını ancak karşılıyor. İş güvenlikleri yok. Hastalanma hakları bile yok. Bu yüzden bazı sözleşmeli öğretmenler istifa etti, birçoğu da istifa etmeyi düşünüyor. Eğitimde süreklilik sözleşmeliyle sağlanamaz. Sözleşmelilik uygulaması okullarda huzuru bozdu" dedi.

Öğretmenlerin bu uygulamayla Milli Eğitim Bakanlığı'na pamuk ipliğiyle bağlandığını savunan Avcı, "Öğretmen, kendisini devlete adaması gerekirken sözleşmelilik uygulamasıyla okulunu ve mesleğini benimseyemez duruma gelmiştir. Öğretmenlik mesleğinde 'sözleşmelilik' kavramı olamaz. Zaten yozlaşan öğretmenlik mesleği bu uygulamayla soysuzlaştırılmak istenmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı'nın öğretmen açığını tasarruflu bir şekilde kapatmak için uygulamaya koyduğu 'sözleşmeli öğretmenlik' politikası iflas etti. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'i önlem almaya davet ediyorum" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber