'Döner sermayeden daha az kazanıyorsan neden muayenehane açtın?'

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 25 Haziran 2007 07:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vergi kaçağının önüne geçmek için denetimlerini yoğunlaştıran Maliye, meslek gruplarını yakın takibe aldı. İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı, özel muayenehanesi olan ve döner sermayenin altında gelir beyan eden doktorlar hakkında inceleme başlatıyor.

İzmir Tabip Odası'ndan doktorların listesini alan Vergi Dairesi Başkanlığı Denetim Grup Müdürlüğü, "Döner sermayeden az kazanıyorsan neden muayenehanede çalışıyorsun?" diye soracak.

Görevli oldukları hastanelerde döner sermayeden pay alan doktorlar ayrıca özel muayenehane açamıyor. Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre 2006'da özel muayenehanesi olmayan ve kamuda tam zamanlı çalışan doktorlar ayda ortalama 4 bin YTL döner sermaye payı aldı. Döner sermayeden en büyük pay 4 bin 227 yeni lira ile ortopedi uzmanlarına düşüyor. Gelir İdaresi Başkanlığı, bu kazançtan yola çıkarak özel muayenehanesi olan doktorların kazançlarını mercek altına aldı. İzmir'de denetim için hastanelerden döner sermaye payı alan doktorların listesini alan Vergi Dairesi Başkanlığı, İzmir Tabip Odası'ndan elde ettiği bin 800 kişilik doktorlar listesinden özel muayenehanesi olanları tespit edecek. Denetim Grup Başkanı Yılmaz Çakan, "Kimse döner sermayeden daha az para kazandığı bir muayenehaneyi açmaz." gerçeğinden yola çıkarak, denetimlere başladıklarını söyledi. Doktorların 2007'de matrahlarını artırmalarına rağmen çoğunun döner sermaye gelirinin altında olduğuna dikkat çeken Çakan, "Bir doktor eğer muayenehane açıyorsa döner sermayeden fazla kazanıyor demektir. Bu gerçeği kendimize done olarak kabul ettik." dedi. Beyanı döner sermaye geliri ortalamasının altında olan doktorları çay içmeye davet ederek düşük gelirin sebeplerini soracaklarını anlatan Başkan Çakan, "Davete gelmeyenlere biz gideriz. Denetimde beyanname dönemi geçmiş ise bu kişilere hem vergi, hem ceza hem de faiz uygulayacağız." diye konuştu. Denetimlerde doktorların hayat standartlarına da bakacaklarını ifade eden Yılmaz Çakan, kredi kartı hesaplarından harcamalarına ve üzerindeki araç ve tapu kayıtlarına varıncaya kadar çapraz sorgulama yapacaklarını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber