'Meslek liseliye hak ettiği değeri vermiyoruz'

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 26 Haziran 2007 06:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danimarka, staj yapan meslek lisesi öğrencilerine birinci sınıftan itibaren aylık 2 bin 500 YTL maaş veriyor. Türkiye'de ise verilen miktar dolmuş parasını ancak karşılıyor.

Türkiye'de meslekî eğitim sisteminin güçlendirilmesi için Avrupa ülkelerinden örnekleme çalışmaları sürüyor. Örnek ülke Danimarka'daki şartlar ile Türkiye'deki şartlar karşılaştırıldığında ise vahim bir tablo ortaya çıkıyor. Danimarka'da hükümet, öğrencilere lise 1'den itibaren staj yaptığı yerden aldığı para haricinde aylık 2 bin 500 YTL maaş veriyor. Türkiye'de ise verilen miktar ancak yol parası masraflarını karşılayabiliyor. Danimarka Eğitim Bakanlığı Meslekî Eğitim Bölümü Müdürü Roland Svarrer Qsterlund, öğrencilerin 20 haftalık temel eğitimden sonra işletmelerde staja başladığını belirterek, "Öğrenciler okul döneminin yüzde 70'ine yakınını işletmelerde geçiriyor. İşletmelerde saati 45 kron (10 YTL) civarında para aldıkları gibi devlet bu öğrencilere aylık 11 bin kron (2 bin 500 YTL) burs veriyor. 25 yaşın üstündeki öğrencilerde ise bu para 17 bin krona (4 bin YTL) çıkıyor." dedi.

Meslekî Eğitim ve Öğretim Sistemi'nin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında Danimarka'da çalışma ziyaretine katılan Milli Eğitim Bakanlığı bürokratları ve gazetecilere brifing veren Qsterlund, "Hükümet okullara kayıt yaptırdığı öğrenci başına para verir. Bu yüzden okullar kayıt rekabeti yaşar." şeklinde konuştu. Temel eğitimden sonra öğrencilerin AB ülkelerinde işletme stajına başlayabileceğini anlatan Qsterlund, öğrencilerin 1 Ağustos 2007'den itibaren dünyanın her tarafında staj yapabileceğini bildirdi. Öğrencilere stajları boyunca devletin maaş verdiğini kaydeden Qsterlund, "Devlet gerekirse öğrencinin ailesine hatta arkadaşına bile karşılıksız maddi yardımda bulunur." dedi. Qsterlund, bu sistemde öğrencilerin mezun olduktan sonra üniversiteye yönelmek yerine iş hayatına atıldığına dikkat çekti.

Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ali İlker Gümüşeli ise Türkiye'de işletmelere giden meslek lisesi öğrencilerine asgari ücretin yüzde 30'u kadar para verildiğini söyledi. Gümüşeli, "Bu da öğrencilerin dolmuş parasına yetmiyor." ifadelerini kullandı. Danimarka'nın en büyük avantajının, okul yönetimlerinin özerk olmaları ve okul yönetimine işveren, sendika ve belediyelerin katılımı olduğunu söyleyen Gümüşeli, "Bizde merkezi yönetimin ağırlığı, paydaşların katılımını engelliyor. Yetkilerin yerel düzeye aktarılması gerekli." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber