Cinsiyet ayrımcılığı, erkek hemşireleri üzdü

Haber Giriş : 09 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Haliç Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu'nu bitiren 2 erkek hemşire, mezuniyet sevincini buruk yaşadı. Yasanın, 'kadın olma' zorunluluğu getirmesi, erkek mezunları kara kara düşündürüyor

Haliç Üniversitesi, kuruluşunun 6'ncı yılında 3'üncü mezunlarını verdi. 245 öğrencinin mezuniyet sevinci yaşadığı gecede sevinç ve hüzün bir arada yaşandı. Diplomalarını alan öğrenciler, sevinçlerini aileleriyle paylaşırken, erkek hemşireler ise şimdiden iş derdine düştü.

Hemşirelik Yüksekokulu Bölümü'nü bitirerek, diploma almaya hak kazanan Ahmet Ertuğrul ve Hüseyin Mısırlı isimli erkek hemşireler, mezuniyete sevinemedi. 1954'te Meclis'ten geçen 6283 Sayılı Yasa'nın 'hemşirelere kadın olma zorunluluğu' getirmesi, erkek hemşirelere, devlet kademelerinde çok sevdikleri mesleklerini icra etmelerinin önünü tıkadı. Ertuğrul ve Mısırlı, yıllar önce çıkarılan bu yasanın değiştirilmesini isteyerek, 'Türkiye'de hiçbir meslekte cinsiyet ayrımı yok' dedi. Florence Nightingale'in canlandırıldığı sahnede, hemşireler onun yaktığı ateşi yakarak, mesleki yeminlerini etti. 'Kadın hemşire' zorunluluğuna rağmen, Ahmet Ertuğrul ile Hüseyin Mısırlı da, mesleki ateşlerini, hemşireliğin kurucusu Florence Nightingale'in yaktığı ateşten alarak, hemşirelik yemini etti.

Diyabet hastası olan hemşire Hüseyin Mısırlı, 'Benim gibi hastalara yardım eli uzatmak için bu mesleği seçtim' dedi. Arkadaşı Ahmet Ertuğrul ise, hemşireliği, insanlara en çok yardım edebileceği bir meslek olarak gördüğü için seçtiğini söyledi.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber