Eski milletvekili Orhan Doğan hayatını kaybetti

Haber Giriş : 29 Haziran 2007 09:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesinde tedavi gören kapatılan DEP'in eski milletvekili Orhan Doğan, yaşamını yitirdi.

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde düzenlenen Doğubayazıt Kültür, Sanat ve Turizm Festivali'ne katılan Doğan, burada yaptığı konuşma sırasında geçirdiği kalp krizinin ardından, 24 Haziran gecesi, YYÜ Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesinde tedavi altına alınmıştı.


Geçirdiği kalp krizi sonuçu yoğun bakımda tedavi gören ve iç kanama sonuçu yaşamını yitiren DEP eski milletvekili Orhan Doğan 52 yıllık yaşamının 10 yılını cezaevinde geçirmişti.

25 Temmuz 1955'de Mardin'de doğan eski DEP milletvekili Orhan Doğan, babasının memur olması nedeniyle Anadolu'nun bir çok kentini dolaştı ve ortaokula Ağrı'da başladı, Hatay'da bitirdi. Aydın'da başlayan lise öğrenimini de Samsun Bafra'da tamamladı. 1974 yılında ise Ankara Hukuk Fakültesi'ni kazandı. Orhan Doğan'ın Hukuk Fakültesi'ne kaydını yaptırmasında ise kendi deyimiyle, o dönemlerin popüler dizisi Petroçelli'nin etkisi büyük oldu. Ailesinin maddi durumu iyi olmasına karşın, lise ve üniversite yıllarını çalışarak geçirdi. Lise yıllarında Orman İşletme Müdürlüğü'nde puantör olarak çalıştı, 1975 yılında ise açılan memurluk sınavını kazanarak 1981 yılına kadar Ankara Altındağ İlköğretim Müdürlüğü'nde muhasebe memuru olarak görev yaptı.

1980 yılında Ankara Hukuk Fakültesi'ni bitiren Doğan, avukatlık stajını ise Murathan Mungan'ın babası İsmail Mungan'ın yanında yaptı.

Stajını bitiren Orhan Doğan, avukatlık için Cizre'yi tercih etti. Doğan'ın Cizre'de ilk davası ise kaçakçılık davası oldu. Siyasi davalara da bakan Doğan, kısa bir süre sonra askeri görevini yerine getirdi.

Avukatlığının yanı sıra İHD kurucu başkanlığı ve Cizre ve Şırnak'ta İHD temsilciliği de yapan Doğan'ın politik yaşamı ise 1990 yılında Fehmi Işıklar'ın başkanlığında kurulan Halkın Emek Partisi ile başladı. 6 aylık kuruluş süresini tamamlayamadığı için 20 Ekim 1991 seçimlerine SHP ile ittifak yaparak girmesi HEP'i parlamentoya taşırken, HEP listelerinden aday gösterilen Doğan da o seçimlerde bölgesinde en çok oyu alarak TBMM'ye girdi. 1992 Nevruz'unda yaşanan olaylar, demokratikleşme ve Kürt sorunu konusunda atılmayan adımlar, HEP'i SHP'den kopardı. 2 Mart 1994'te ise Meclis, HEP'in kapatılması ile DEP'i kuran milletvekillerinin gözaltına alınışına sahne oldu. Meclis'te sivil bir polis tarafından ensesine bastırılarak Murat 131 marka araca sokulan Doğan, yargılandı, mahkum oldu ve 10 yılı aşkın bir süre hapis yattı.

Meclisten yaka paça gözaltına alınması sırasındaki fotoğraflarla Doğan, Türkiye siyasal yaşamına bir "demokrasi ayıbı" olarak geçecek 2 Mart'ın da simge ismi olmuştu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber