Başbakanlık'tan Enerji Üst Kurulu'na: 44 torpilli danışmanı işten çıkarın

Haber Giriş : 10 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakanlık Teftiş Kurulu, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun harcama ve personel politikasına yönelik sert uyarılar içeren bir rapor hazırladı.

Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan raporda, hiçbir iş tecrübesi bulunmayan kişilerin işe alındığına dikkat çekildi: ?Önemli bir bölümü siyaset ve bürokraside etkin konumda bulunan kişilerin yakınları olan 44 kişi, hiçbir objektif kriter ve sınav uygulanmadan istihdam edilmiştir. Bunların sözleşmeleri en kısa sürede feshedilmeli.? Alınan bilgilere göre Başbakan Erdoğan, geçtiğimiz aylarda Enerji Üst Kurulu'nun mercek altına alınması talimatını verdi. Bunun üzerine Başbakanlık Teftiş Kurulu, Yüksek Denetleme Kurulu ve Maliye Bakanlığı tarafından görevlendirilen üç müfettiş, incelemeyi başlattı. Hazırlanan rapor 29 Haziran tarihinde tamamlanarak onay için Erdoğan'a sunuldu. Başbakan'ın aynı gün ?olur' verdiği rapor, EPDK başkan ve üyelerine yönelik sert uyarılar içeriyor.

Rapora göre, ?başkan danışmanı' olarak atanacak kişilerde, en az dört yıllık fakülte veya yüksekokul mezunu olma şartı aranıyor. Diğer bir kriter de atanacak kişilerin enerji sektöründe tecrübeli olması. Ancak personel alımında bu kriterlerin hiçbirine uyulmadığı belirlendi. Bu durumun ayrıntılı olarak anlatıldığı raporda, şöyle deniliyor: ?Hiçbir mesleki tecrübesi olmayan (önemli bir bölümü siyaset ve bürokraside etkin konumda bulunan kişilerin yakınları olan) 44 kişi, hiçbir objektif kriter ve sınav uygulanmadan istihdam edilmiş, geçici süreler için öngörülen istihdam şekli, sürekli hale getirilmek suretiyle kurum ileride doğması muhtemel hukuki sorunlarla karşı karşıya bırakılmıştır. Halen kurumda çalışan 44 yerli uzman, 4628 sayılı kanunun 9'uncu maddesi ile ilgili yönetmeliğin öngördüğü şartları taşımamakta olup, sözleşmelerinin en kısa süre- de feshi gerekmektedir.?

Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun raporunda, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun İstanbul'da ?Gökkafes' olarak bilinen Süzer Plaza'daki iki dairesi sorgulanıyor. 2 bin 198 metrekare alana sahip dairelerde herhangi bir faaliyetin bulunmadığı ve irtibat görevlisi dışında kimsenin çalışmadığı vurgulanan raporda, bürolara bugüne kadar 400 milyar lira harcandığı kaydedildi. Müfettişler, gayrimenkullerin kiraya verilmesini veya satılmasını önerdi.

Raporda, başkan ve üyelere tahsis edilen lojmanlar da değerlendiriliyor. Buna göre, kurul üyelerine hem kira yardımı yapılmış hem de lojman tahsis edilmiş. Lojmanların giderleri de yine kurum tarafından karşılanmış. Raporda, bu durumdaki kurul mensuplarının maaşlarından kesintiye gidilmesi istendi.

Raporun son bölümünde temsil ve ağırlama ücretlerine yönelik bazı tespitler yapılıyor. Raporda şu bilgilere yer veriliyor: ?Temsil ve ağırlama gideri olarak ilgililer tarafından ibraz edilen faturaların sadece imzalanması ile yetinildiği, ne gibi bir temsil veya ağırlama bulunulduğuna dair hiçbir bilgiye yer verilmediği, 04.11.2002 tarih ve 2002/45 sayılı Başbakanlık genelgesine aykırı olarak temsil ve ağırlama giderleri kapsamında çiçek bedellerinin ödendiği tespit edilmiştir.?

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber