Efsane başhekim şimdi üzdü!

Haber Giriş : 29 Haziran 2007 20:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'nin önde gelen sağlık kurumlarından birisi olan Kartal Koşuyolu Kalp Araştırma ve Eğitim Hastanesi'nin 22 yıllık başhekimi Prof. Dr. Cevat Yakut emekliye ayrılıyor. Tıp camiasında son derece sevilen ve sayılan başhekim Prof. Dr. Cevat Yakut, emekli olma kararının ardındaki gerekçeyi üstü kapalı bir şekilde anlatırken ister istemez iktidarın başındaki Recep Tayyip Erdoğan ile bağlı bulunduğu bakanlığın patronunu kıyaslamak zorunda kaldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın en sevdiği sağlık kurumu olan Koşuyolu, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'dan aynı ilgiyi ve desteği göremedi. Hastaneye eşine ve iki oğluna ayırdığından daha çok vakit ayıran, tüm personelin çok sevdiği ?Cevat hoca', üçüncü evladı gibi gördüğü hastanesinden neden ayrılıyor? Bu emekliliğin ardında ne yatıyor?

Türkiye'nin en saygın kalp ve damar cerrahlarından, kalp naklinde otorite olarak kabul edilen emektar başhekimi, zamansız vedasının ardında yatan gerçeği sadece GazetePort'a açıkladı. Emekliye ayrılma gerekçesinin bağlı bulunduğu bakanlığın ve başındaki kişi olan Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın tavrı ve tutumundan kaynaklandığını açıklayan Prof. Dr. Cevat Yakut, ?Başbakan bize hep güvendi. En yakın dostlarını bize emanet etti. Ama Sayın Sağlık Bakanı hastanemize gelmedi. Nasıl çalıştığımızı merak bile etmedi. İlginç değil mi? diye soruyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yarım kalan inşaatlarını tamamlattığı ve açılışlarına bizzat katıldığı için müteşekkir olan Prof. Dr. Yakut, Erdoğan'ın en güvendiği hastane olmayı başardıklarını üstüne basa basa söylüyor. Prof. Dr. Yakut, Başbakan Erdoğan ile yakınlığını aktarırken, Sağlık Bakanı'na olan kırgınlığını dile getirmeyi ihmal etmedi:

?Halkın en güvendiği sağlık yuvası olan hastanemize, Başbakan'ın teşviki ve ilgisi artarak sürdü. Bu güvenin ispatına çok sayıda örnek verebilirim. Birincisi, en yakın dostlarını Rize'nin Güneysu ilçesinden özel ambulans uçak gönderip, bize naklettirir.

Sayın Başbakan, şahsıma ağır hakaretler eden ve halen Rize milletvekillerinden birisinin üstüne tam tabiriyle ?çizik attı' ve 22 Temmuz seçimlerinde bu şahıs aday olamadı. Ama ne yazık ki, Sayın Başbakan'ın bize duyduğu güveni ve ilgiyi, Sayın Sağlık Bakanı Recep Akdağ'dan göremedik. Kendisi yoğun işlerinden dolayı hastanemize gelip yerinde gözlemleyemedi. Biz bunu hep arzu ettik ama olmadı? dedi.

ANKARA'DAN KOŞUYOLU'NU KURMAK İÇİN GELDİ

Kurulduğu 1985 yılından bu yana, toplam 137 bin 500 yatan, 1 milyon 100 bin poliklinik hastasına hizmet eden Koşuyolu'nda, 26 bin 200'ü açık kalp ameliyatı olmak üzere 33 bin üzerinde açık kalp ameliyatı yapıldı. Kalp nakli sayısı ise 53'e ulaştı. Koşuyolu Kalp Hastanesi'nin efsane başhekimi Prof. Dr. Cevat Yakut'un adı, kuruluşundan bu yana başhekimliğini yaptığı ve Türkiye'nin en saygın kalp hastanelerinden birisi olan Koşuyolu ile birlikte anılıyordu.

Koşuyolu Kalp Hastanesi'nin kuruluşu için Ankara Yüksek İhtisas Hastanesi'nden gelen Prof. Dr. Kemal Bayazıt ve Prof. Dr. Mehmet Özdemir'in de bulunduğu ekipte yer alan Prof. Dr. Cevat Yakut, cerrah olarak en verimli döneminde neden emekli oluyor? Bunun ardında Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yakut, bakanlık politikalarını ?Hastanemizi algılama biçiminde aramızda sorun yaşanıyor? sözleriyle açıklıyor.

2005 yılının Ağustos ayında Kartal'da 70 bin metrekare alan üzerine kurulu yeni kampusuna taşınan ve adının başına Kartal eklenen Koşuyolu Kalp Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin AKP iktidarının en parlak icraatı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Cevat Yakut, ?Sağlık Bakanlığı'nın hastaneyi algılama biçimiyle sorunumuz var. Sağlık Bakanımız, aşırı meşguliyeti dolayısıyla burayı ziyaret edemedi. Hastanemizin son 2 yılda aldığı mesafeyi bizzat görmesini arzu ederdik. Bize başbakan Erdoğan'ın verdiği desteği kendisinden göremedik. Buradan yetişen ekipler ilerlemeyi sürdürecektir?.

123 YATAKLI YOĞUN BAKIMIYLA TÜRKİYE'DE İLK VE TEK

Kartal Koşuyolu Kalp Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin ve aynı zamanda 22 yıllık başhekimi Prof. Dr. Cevat Yakut'un ortak hayatları başarılarla dolu. Hastanesini her yıl geliştiren, en modern cihazlarla donatan ve bunun için önce personeline yatırım yapan Prof. Dr. Cevat Yakut'un duyduğu gururun iki dayanağı var. Bunlardan birincisi, Türkiye'nin en büyük koroner yoğun bakım servisine sahip olması. İkinci özellik ise, en büyük sterilizasyon ünitesinin yine bu hastanede kurulmuş olması. Kartal Koşuyolu Kalp hastanesi, 123 yoğun bakım yatağı kapasitesiyle Türkiye'nin haklı gururu.

Bu sayıya ulaşmış başka bir hastane yok. 400 yataklı Koşuyolu, yataklarının dörtte birinden fazlasını yoğun bakıma ayırmış durumda. Yoğun bakım servisinde, erişkin yoğun bakım 50, çocuk koroner yoğun bakım 8 yatak, 2 kuvöz, kritik koroner yoğun bakım 10, transplantasyon yoğun bakım 4, kronik kalp yetmezliği ara yoğun bakım 8, koroner yoğun bakım 26, kronik kalp yetmezliği koroner ara yoğun bakım 7, gastroentereloji yoğun bakım 8 yataklı.

Hastanenin tüm ameliyat gereçlerinin steril edildiği ünite ise, kapasite olarak Türkiye'de benzeri olmayan bir yer. 2007 yıllık bütçesi 98 trilyon olan hastane, bunun yüzde 70'ini realize ediyor. Çünkü sosyal güvenlik kurumlarından geri ödeme ile ilgili sorunlar yaşanıyor.

Yaklaşık 100 trilyonluk bütçeye sahip Kartal Koşuyolu, kendi öz kaynakları ile kendi yağında kavrulmayı başarıyor. Kartal Koşuyolu'nda başarının ispati olan rakamlar bununla bitmiyor. 1985'de sadece 174 kişiye koroner by-pass ameliyatı yapılan Koşuyolu, 2006'da 1460 kişiye by-pass yapıldı.

Hastanede 1986'dan bu yana kalp hastalığının en önemli teşhis yöntemi olan koroner anjiyografi yapılıyor. 1986'da sadece 188 anjiyo yaparken, bu sayıyı 2006 sonu itibariyle 9 bin 356'ya çıktı.

1987 yılında 99 kalp kateteri takılan hastanede, 2006'da bu rakam 489'a çıktı. 1995 yılında sadece 112 hastaya stent takılan hastanede, bu rakamın 2007'de 5 bini bulması bekleniyor. Koşuyolu'nda 537üncü kalp nakli 26 Haziran'da 24 yaşındaki Yasin Nuri Demir'e yapıldı.

Kapak ameliyatlarında da benzer başarı yakalanmış. 1985'de sadece 94 kapak ameliyatı yapılan Koşuyolu, 2006'da 539'u gördü. Kartal Koşuyolu Kalp Hastanesi'ne başvuran hiçbir hasta geri çevrilmiyor.

?MARİFET İLTİFATA TABİ?

Kendi çocuğu gibi gördüğü hastanesinden ayrılmaya karar veren, emeklilik kararını hayata geçirmek için 3 haftalık izin dönüşünü bekleyen Prof. Dr. Cevat Yakut, bu kararıyla 2000 yılından beri Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Kardiyovasküler Cerrahi Anabilim Dalı'ndan da, Van Yüksek İhtisas Hastanesi Yüksek İhtisas Hastanesi Genel Koordinatörlük görevinden de ayrılıyor. Prof. Dr. Cevat Yakut, acaba hayallerinin tümünü gerçekleştirebildi mi?

Bu sorumuzu son derece içten ve her zamanki güleç haliyle yanıtlarken, bir anlamda genç meslektaşlarına da önemli bir mesaj veriyor:

?İlerlemenin sonu yok. Hastanenin teknolojik cihazlarla donatılması, kalite belgesi alması, uluslararası kalite belgesi alacak olması benim hayallerimdi. Bizim hizmet ettiğimiz katmanların önemi çok büyük. Türkiye'nin hemen her kesiminin hizmetindeyiz. Yeşil kartlılar, sigortalılar, emekliler, askerler.

Hemen herkes burada ameliyat oluyor. Arnavutluk, Kuzey Kıbrıs, Makedonya, Bosna Hersek, Ukrayna, Azerbeycan ve Gürcistan'dan hastalarımız geliyor. Önemli olan benden sonra burasının devam etmesi ki buna iniyorum edecek. Çünkü bunu yapabilecek en az 20 arkadaşımız yetişti. Ben hepsiyle bilgimi paylaştım ve paylaştığım ölçüde çoğaldım. İdeallerimin büyük kısmı gerçekleşti. Başarıyı sürdürecek kadrolar yetişti. Kurumsal yapı, çok olumsuz bir müdahale olmadığı takdirde devam edecektir. Marifet iltifata tabi. Bu hastane kazanımlarını ve başarılarının kendi bağlı olduğu mevki tarafından yeterince takdir edilmediği kanaatindeyim. Dünyanın her yerinde bir takım ödüller verilir. Başarılar ödüllendirilir ama biz hiçbirini görmedik. Biz saygıda kusur etmedik. Sağlık Bakanı Sayın Akdağ'ın bu kurumun oturduğunu görmesi lazımdı?.

22 YILLIK SEKRETERİ ÇOK ÜZGÜN

Prof. Dr. Cevat Yakut ile 22 yıldan beri birlikte çalışan, Koşuyolu kurulmadan önceki adıyla verem, sonraki adıyla astım hastanesinde hemşire olarak görev yapan Kezban Binici, son derece üzgün. Çok sevdiği başhekiminin ayrılma kararını bir türlü kabul etmek istemeyen Kezban hanım, üzüntüsünü ?Başhekimin adının bile burada kalması çok önemli? diyor. Kezban Binici, başhekimle çalışmaya başlamadan önce de Koşuyolu'ndan önceki verem ve astım hastanelerinde çalıştığı için 32 yıldan beri bu kurumla iç içe. Kezban Binici, başhekim Prof. Dr. Yakut'un bu kararından vagzgeçmesi için dua ettiğini söylüyor. Dualarının kabul olup olmayacağını ise zaman ve gelişmeler gösterecek...

Prof. Dr. Cevat Yakut ve 22 yıllık sekreteri emektar Kezban

Binici, Koşuyolu'nun başarılarına birlikte imza attılar.

Gazeteport

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber