Hükümet eczacıları da memnun etti

Haber Giriş : 30 Haziran 2007 13:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakanlar Kurulu'nun, eczacıları ilaç fiyatlarındaki düşüşten kaynaklanan zararın önlenmesini sağlayan "Beşeri İlaçların Fiyatlandırılmasına Dair Karar"ı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Karara göre, ilaç fiyat listesinde yapılacak değişiklikler, Resmi Gazete'de yayımlandığı tarihten 45 gün sonra uygulanmaya başlanacak. Böylece, fiyatlardaki düşünlerden kaynaklanan eczacı zararlara uğramasının da önüne geçilmiş olacak.

Bakanlar Kurulu'nun ?Beşeri İlaçların Fiyatlandırılmasına Dair Kararöı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kararda, Avrupa Birliği üyeleri arasından her yıl en az 5, en fazla 10 ülkenin ?referans ülkeö olarak Sağlık Bakanlığı'nca belirlendiği kaydedildi. ?Depocuya satış fiyatıö anlamına gelen referans fiyatı para birimi olarak euro kullanılacak.

Karara göre, orijinal ürünler, referans fiyatı geçmemek kaydıyla ?depocuya satış fiyatıö alabilecekler. Jenerik ürünler ise referans fiyatın yüzde 80'ine kadar ?depocuya satış fiyatıö alabilecekler. ?Hastane ambalajlı ürünlerö için, ürünün perakende satışta olan diğer ambalajlarından, birim fiyatı en ucuz olanın en az yüzde 10 altında birim fiyatı olacak şekilde perakende satış fiyatı belirlenecek.

Piyasada yokluğu dolayısıyla kamu maliyesini olumsuz etkileyebilecek veya kamu sağlığını tehdit edebilecek ürünler ile yetim statüdeki ilaçlar, 20 yıldan eski ilaç statüsü kazanmış ilaçlar, reçetesiz ilaçlar, kan ürünleri, tıbbi mamalar, radyofarmasötik ürünler ve enteral beslenme ürünleri gibi AB üyesi ülkelerde fiyatlandırma sistemi dışında olan veya referans fiyatı tespit edilemeyen ürünler için bu karar hükümleri uygulanmayabilecek.

Karara göre, Fiyat Değerlendirme Komisyonu oluşturulacak. Komisyon, üç ayda bir olağan, gerektiği hallerde Sağlık Bakanlığı'nın daveti üzerine olağanüstü toplanacak. Komisyon ilaç fiyatlarının artırılması, azaltılması ya da aynı kalması yönünde karar alacak, ilaç fiyatlarının tespitinde kullanılacak olan dönemsel Avro değerini belirleyecek.

YÜZDE 5'İ AŞAN DEĞİŞİKLİKTE TEKRAR ELE ALINACAK

Resmi Gazete'de ilan edilen gösterge niteliğindeki Merkez Bankası euro döviz satış kurunda ?dönemsel euro değeriöne göre, kesintisiz 30 gün süreyle yüzde 5'i aşan değişiklik olması halinde ise Sağlık Bakanlığı'nın daveti üzerine Fiyat Değerlendirme Komisyonunu olağanüstü toplanacak.

Fiyat listesinde yapılacak değişiklikler, yayımlandığı tarihten 45 gün sonra uygulanmaya başlanacak. Kararda, ?Ancak, fiyat listesine ilave edilen yeni ürünler için bu süre beklenilmez. Firmaların kendi istekleriyle yapılan fiyat düşüşlerinde ise, eczane stoklarında oluşacak kayıpların telafi edileceğinin ilgili firma tarafından taahhüt edilmesi kaydıyla bu süre beklenilmeyebilirö denildi.

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı koordinatörlüğünde, Maliye Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı temsilcilerinin katılımıyla "Geri Ödeme Komisyonu" oluşturulacağı belirtilen karara göre, komisyon, ilaç sektörü ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının görüşlerini de dikkate alarak geri ödeme usul ve esaslarını tespit edecek.

Karara göre, ruhsat ya da başvuru sahipleri, ilk fiyat alma ve referans değişikliği taleplerinde Fiyat Beyan Formu ile birlikte Sağlık Bakanlığı'na müracaat edecekler. İlk fiyat alma müracaatları 60 günde sonuçlandırılacak. İş yoğunluğu durumlarında bu süre 30 gün uzatılabilecek. Beyanları sebebiyle kamu zararına yol açan ruhsat sahiplerinden Türk Ceza Kanunu hükümleri saklı kalmak kaydıyla oluşacak kamu zararı, Maliye Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından tazmin ettirilecek. Referans fiyatlarda gerçekleşecek düşüşlerin oranı, toplamda yüzde 3'ü geçerse üç ay içinde bildirilmesi ve fiyatlara yansıtılması zorunlu olacak.

Ürünlerin perakende satış fiyatı belirlenirken uygulanacak depocu ve eczacı kar oranları yüzde olarak, şöyle uygulanacak:

-10 YTL'ye kadar olan kısmı için (10 YTL dahil) depocu karı 9, eczacı karı 25.

10-50 YTL arasında kalan kısmı için (50 YTL dahil) depocu karı 8, eczacı karı 24.

-50-100 YTL arasında kalan kısmı için (l00 YTL dahil) depocu karı 7, eczacı karı 23.

-100-200 YTL arasında kalan kısmı için (200 YTL dahil) depocu karı 4, eczacı karı 16.

-200 YTL üstünde kalan kısmı için depocu karı 2, eczacı karı 12.

Karar yürürlüğe girdiği tarihte halen piyasada olan veya onaylanmış fiyatı bulunan orijinal ürünlerin depocuya satış fiyatı, en düşük referans ülke fiyatının altında ise, kur güncellemeleri nedeniyle olabilecek düşüş ve artışlar, referans ülkelerdeki resmi, depocuya satış fiyat düşüşleri ya da firmaların kendi isteğiyle yaptıkları fiyat düşüşleri haricinde, onaylanmış olan yürürlükteki depocuya satış fiyatları sabitlenmiş olup referans fiyata ya da sabitlenen fiyat ile referans fiyat aralığındaki herhangi bir fiyata yükseltilemeyecek. Bununla birlikte, Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatları Hakkında Tebliğ'e kendiliğinden ilaç fiyatını düşüren firmaların sabitlenmiş euro değerine kadar yükselme hakkı saklı kalacak. Kamu sağlığı gerekçesiyle piyasada bulunması zorunlu olan ürünler ile piyasada bulunabilirliğinin teminiyle kamu maliyesi açısından tasarruf sağlayan ürünlerin fiyatları, Fiyat Değerlendirme Komisyonu kararı ile yükseltilebilecek.

ECZACILAR MEMNUN

Tüm Eczacı İşverenleri Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan ANKA'ya yaptığı açıklamada, "Bu 45 gün süresinin konulması çok güzel. Firmalar kendi istekleriyle yaptıkları fiyat düşüşlerinde eczane stoklarındaki kayıpları telafi etmiyorlardı. Yeni fiyat kararnamesine göre bu taahhüt sendikamızın Bakanlığın İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğüne iletilmişti. Bu sorunumuz giderilmiş memnuniyetle karşılıyoruz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber