Hackerlara karşı e-önlem tedbiri

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Haziran 2007 14:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Son yıllarda sanal alemin korkulu rüyası haline gelen hackerların, internet banka hesaplarını ele geçirmesini engellemek için ''e-imza'' uygulamasının yaygınlaştırılması istendi.

Sanal Banka Mağdurları (SBM) Derneği Başkanı Cem Polatoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, internet bankacılığında ''e-imza'' uygulamasının mutlaka kullanılması gerektiğini söyledi.

Sistemin ufak bir aparat (token) ile uygulandığını ve USB'ye takıldığını belirten Polatoğlu, işletimi ile ilgili şunları kaydetti: ''Banka şifrenizi girdikten sonra, 128 bit'lik, her seferinde yeni 'key' üreten, kredi kartı büyüklüğünde ve sigorta kapsamında kopyalanması hemen hemen imkansız olan bu e-kartın 4 haneli şifresi giriliyor. Banka sistemi, kartı görüp onayladıktan sonra işlem yapabiliyor. Yani hackerın şifreleri elde etmesi yeterli değil, e-kartın aslını da çalması gerek. Bunun dışında e-kart'ın şifresini de bilmeli.'' Polatoğlu, bu sistemi şu anda Türkiye'de bir tek bankanın uyguladığını ifade ederek, ''O da opsiyonlu. Yani seçeneğe ve ayrı bir ücrete tabi. Bu işin, yani güvenliğin, opsiyonu, seçeneği olmaz. Her dönem hatta her işlemde masraf diyerek para alan banka, bu imkanı da internet bankacılığı kullanıcılarına vermek zorunda. Bunu da, internet bankacılığı kullandırtarak elde ettiği artıyı hesaplayarak ücretsiz vermeli'' dedi.

Bu önlemleri tüm bankaların mutlaka alması gerektiğine dikkati çeken Polatoğlu, ''Aksi takdirde bu sanal soygunlar giderek daha yaygınlaşacak ve bankalar mevduat toplayacak insan bulamayacaklar. Nitekim şimdiden insanlar, şirketler korkudan ya mevduatlarını internet bankacılığı olmayan hesaplara, bankalara aktardılar ya paralarını kasada tutuyorlar veya eski usul paraları 'yastık altına' saklıyorlar'' diye konuştu.

Sanal ortamda kredi kartı kullananlarının öncelikle güvenli olmayan, güvenlik sertifikaları bulunmayan sitelerden alışveriş yapılmamasını isteyen Polatoğlu, sanal ortamda mutlaka bir ek kart gibi işlem gören, ayrı bir kredi kartı numarası ve güvenlik numarası bulunan, limitini kullanıcının belirlediği ''Sanal Kredi Kartı''nın kullanılmasını istedi.

Polatoğlu, kamu veya özel kuruluşların gerekli-gereksiz ayrım yapmaksızın vatandaşın hüviyet belgesini istediğini ve son günlerde artan kimlik bilgisi hırsızlıklarının nedeninin de bu olduğunu ifade ederek, bu konuda da önlem alınması gerektiğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber