Bursa'daki gümrük memurları, mesai dışında çalışmama kararı aldı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Temmuz 2007 17:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

GÜMRÜK ÇALIŞANLARINDAN YENİ MESAİ DÜZENLEMESİNE TEPKİ

- BUGÜMDER BAŞKANI AHMET ÖZENALP:

- "GÜMRÜK ÇALIŞANLARININ NORMAL MESAİ SAATLERİNDE ÇALIŞMASI BURSA DIŞ TİCARETİNDE BÜYÜK SIKINTILARA YOL AÇAR"

(FOTOĞRAFLI)

ERSİN YAŞAR

BURSA (İHA) - Bursa Gümrük Müşavirliği Derneği (BUGÜMDER) Başkanı Ahmet Özenalp, mesai ücretlerindeki adaletsizlik yüzünden gümrük çalışanlarının 9 Temmuz 2007 tarihinden itibaren illerde valilikler tarafından belirlenen normal mesai saatleri dışında çalışmama kararı aldıklarını belirterek, yeni düzenlemenin Bursa dış ticaretine zarar vereceğini söyledi.

Almira Otel'de yapılan toplantıda bir araya gelen BUGÜMDER üyeleri, ilgili kanundaki yeni düzenlemeler sonucu mesai ücretlerinin dağıtımında haksızlığa uğradıklarını dile getirdi. BUGÜMDER Başkanı Ahmet Özenalp, mesai konusunu adaletsiz bir şekilde dağıtan yeni düzenleme konusunda sıkıntıları açıkladı. Bursa dış ticaretinin 9 Temmuz 2007 tarihinde ciddi bir sıkıntı ile karşı karşıya geleceğini ifade eden Özenalp, tarım, lojistik sektörü ve bunlara bağlı olan ekonomik hayatın hatta trafik düzeninin dahi, yeni düzenleme ile sıkıntılar yaşayacağını ifade etti. Dış ticaret işlemlerinin yapısı gereği bir bölümünün mesai saatleri dışında yapıldığını dile getiren Özenalp, "Mesai saatleri haricinde yapılan işlemler için fazla mesai yapacak olan personele gümrük idarelerine belirlenmiş olan fazla mesai ücretleri yatırılmaktadır. İdare, kendi düzenlemeleri çerçevesinde hak eden personele fazla mesai ücretlerini dağıtmaktadır. Bu güne kadar işlemler bu şekilde yürütülürken, Gümrük Kanunu'nun 221. maddesinin değiştirilmesi sebebi ile fazla mesaiye kalan kişiler adına yatırılmış olan fazla çalışma ücretinin Ankara merkez çalışanlarına ve gümrük camiasının dışındaki diğer kamu kuruluşları çalışanlarına da pay edilmesi ön görülmektedir. Bu düzenleme mesai konusunun adaletsiz bir şekilde dağıtılmasına sebep olmaktadır. Çünkü mesaiye fiilen kalan, gece yarıları sanayicilerimizin ihracat ve ithalat işlemlerini tamamlayan bu arkadaşlarımızdır. Yıllardır devam eden bu rutin uygulamaya göre insanlar kendilerinin ve ailelerinin geçim standartlarını oluşturmuşlardır. Ancak ön görülen bu değişiklik ile gümrük çalışanlarının mesai ücretleri konusundaki oluşturulan standart, mevcut halinden çok aşağılara çekilmiş durumdadır" dedi.

Gümrük çalışanlarının 9 Temmuz 2007 tarihinden itibaren illerde valilikler tarafından belirlenen normal mesai saatleri dışında çalışmama kararı aldıklarını bildiren Özenalp, yeni düzenleme uygulamaya geçirildiği takdirde Bursa dış ticaretinin olumsuz sonuçlar doğuracağına dikkati çekerek, "Çalışanların hakları korunmadığı takdirde üretim aksayacak, stoklara bağlı maliyet artacağı gibi, trafik akışıda olumsuz etkilenecek. Sanayicilerimize, ihracatçılarımıza özellikle işletmelerin dış ticaret ve planlama departmanlarının dikkatini bu konuya vermelerini istiyoruz. Bursa'nın tüm partilerinin milletvekili adaylarının da, Bursa'nın bu çok önemli konusuna sahip çıkmalarını diliyor ve kendilerini bu sorunun çözümü için göreve davet ediyoruz" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber