Vergi sistemi sil baştan değişecek

Haber Giriş : 03 Temmuz 2007 13:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüksek Planlama Kurulu'nca hazırlanan Mali Planı'nda, vergi yasalarında yer alan istisna, muafiyet ve vergi indirimi hükümlerin yeniden değerlendirilerek, vergi mevzuatının sadeleştirilmesi gerektiği vurgulandı.

Yüksek Planlama Kurulu'nca hazırlanan Mali Planı'nda, vergi yasalarında yer alan istisna, muafiyet ve vergi indirimi hükümlerin yeniden değerlendirilerek, vergi mevzuatının sadeleştirilmesi gerektiği vurgulandı.

Mali Plan'da, kayıt dışı ile mücadelenin kapsamının genişletilmesi öngörülürken, buradan sağlanacak kaynakların da istihdam üzerindeki mali yüklerin düşürülmesinde kullanılması hedefleniyor.

Yüksek Planlama Kurulu tarafından kabul edilen Orta Vadeli Mali Plan Resmi Gazete'de yayımlandı. YPK'nın Mali Planı'nda, makroekonomik göstergelerdeki iyileşmenin süreceği tahminine yer verilirken, AB ile sürdürülen müzakere sürecinde uyum çalışmalarında önemli mesafelerin alınması ve buna bağlı olarak doğrudan yabancı sermaye yatırımlarında artış eğiliminin devam edeceği kaydedildi. YPK'nın Mali Planı'nda şu tespitlere yer verildi:

Kamu mali yönetimi ve kontrol sisteminin etkin bir şekilde işlemesi açısından önemli rolü olan strateji geliştirme birimlerinin tüm fonksiyonları ile birlikte faaliyet göstermesi için gerekli personel ve donanıma sahip olmaları sağlanacak. Gider öncelikleri belirlenecek, kaynaklar da buna göre tahsis edilecek.

VERGİ MEVZUATI SADELEŞTİRİLECEK

Vergi yasalarında yer alan istisna, muafiyet ve vergi indirimi hükümleri, ekonomik ve sosyal politikalar çerçevesinde yeniden değerlendirilerek vergi mevzuatı sadeleştirilecek. Özel girişimcilerin uzun vadeli planlama yapmalarını sağlamak ve öngörülebilirliği artırmak amacıyla vergi politikalarında istikrar esas olacak. Doğrudan sermaye yatırımlarının ülkeye girişinin hızlandırılmasına, istihdam ve ihracatın arttırılmasına, yüksek katma değerli ürün kapasitesinin geliştirilerek ülke ekonomisinin uluslararası düzeyde rekabet edebilir bir yapıya kavuşturulmasına yönelik vergi politikalarına devam edilecek.

KAYIT DIŞI İLE MÜCADELE YOĞUNLAŞACAK

Kayıt dışı ekonominin azaltılması, vergi yükünün tabana yayılarak kayıtlı mükellefler üzerindeki yükün zaman içinde düşürülmesi ve bu suretle vergi gelirleri performansının artırılması amacıyla, 2008-2010 döneminde de kayıt dışı ekonomiye karşı yürütülen mücadele yoğun bir şekilde sürdürülecek. Ekonomi içinde haksız rekabete yol açan kayıt dışılıkla etkin mücadele sonucunda oluşacak kaynaklar, öncelikle istihdam üzerindeki mali yüklerin düşürülmesi amacıyla yapılacak vergi indirimleri nedeniyle oluşacak gelir kaybının telafisinde kullanılacak. Kamu finansman dengesi de göz önünde bulundurularak mali aracılık faaliyetleri üzerindeki vergi yükünün düşürülmesine yönelik çalışmalara devam edilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber