TED: Partilerin eğitim vaatleri çelişkili

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 04 Temmuz 2007 20:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Siyasi partilerin seçim beyannamelerindeki eğitim konusunda ortaya çıkan çelişkilere dikkat çeken TED Genel Başkanı Pehlivanoğlu, "Vaatlerinin ne olduğu belirtilmekte, nasıl olacağı ise belirsiz" dedi.

Türk Eğitim Derneği (TED) 22 Temmuz seçimi öncesinde siyasi partilerin beyannamelerinde yer alan eğitime ilişkin görüşlerini değerlendirdi. AK Parti, CHP ve MHP'nin seçim beyannamelerinde eğitim konusunda ortaya çıkan çelişkilere dikkat çeken TED Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu, halkın siyasi partilerin seçim beyannamesinde ifadesini bulan pek çok vaatle karşı karşıya kaldığını vurgulayarak, bu vaatlerin sorgulanması gerekliliğine işaret etti.

PROGRAMLARIYLA FARKLI

Siyasi partilerin programlarında ve seçim beyannamelerinin eğitim konusunda çelişkiler içerdiğini belirten Pehlivanoğlu, "Örneğin zorunlu eğitim süresi için AK Parti programında 11 yıl, beyannamede 12 yıl, CHP programında 12 yıl beyannamede 10 yıl demektedir? dedi. Pehlivanoğlu siyasi partilerin beyannamelerindeki ortak yönleri de şöyle sıraladı: .. Vaatlerinin ne olduğu belirtilmekte, nasıl olacağı her zamanki gibi belirtilmemektedir. .. Vaatlerinin finansal maliyetleri göz önüne alınmamakta, kaynakların nereden sağlanacağını açıklamamaktadır. .. Maalesef hâlâ vaatler 20. yüzyıl bakış açısını taşımaktadır. Örneğin, ülkemizde nitelik açısından yok sayılacak mesleki eğitim hâlâ sanayi toplumunun gereksinimlerine göre tanımlanmıyor. 2023'te bile okullaşma kavramının aynen devam edeceği varsayılmaktadır. .. Vaatler eğitim sorununu çözmüş tüm ülkelerin aksine bütünsellikten uzak, kısa vadeli, gerçek sorunlar yerine aktüel sorunlarla ilgili ulusal bir program yaklaşımından uzaktır. .. Vaatlerin hepsi lineer bir bakış açısına sahiptir. Mevcut bütçe ve insan kaynakları modelinin aynı şekilde sürmesi şartmış varsayımıyla, alternatif model tasarımından çok uzaktadır. .. Eğitimi bir çatışma alanı olarak gören bir bakış açısına sahipler.

ÖSS HEMEN KALDIRILAMAZ

Pehlivanoğlu sınav sistemini de eleştirerek şu görüşleri dile getirdi: "CHP'nin öngördüğü modelde sınav olmamakla birlikte mesleki eğitim cazip hale getirilmeden, rehberlik hizmetlerinin eksiklikleri giderilmeden uygulanması imkansız bir yöntemdir. ÖSS'nin hemen kaldırılacağını vaat etmek gerçekçi değil. Mesleki eğitimin cazip olmaması, yükseköğretimde kontenjanların yetersiz kalması mutlaka eleme sistemini kaçınılmaz kılmaktadır. Böylesine sosyal adaletsiz bir sistem dünyanın hiçbir yerinde yok. Bizler, ÖSS'nin kaldırılarak dershane sisteminin devre dışı bırakılması için eylem planını açıklamıştık. Siyasi partiler de bunu yapmalı."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber