Polis Bakım ve Yardım Sandığı özel güvenlik sektörüne el attı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 05 Temmuz 2007 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sigorta, emeklilik, inşaat gibi alanlarda ticarî faaliyet yürüten Polis Bakım ve Yardım Sandığı, şimdi de özel güvenlik sektörüne el attı.

Polis Sandığı'nın kurduğu özel güvenlik şirketi, yaklaşık 3 bin emekli polis memuruna istihdam imkanı sağlayacak.

Özel güvenlik alanında zırhlı araçlarla para ve değerli eşya nakli işine soyunan Polis Sandığı, bankalarla anlaşma sağlanması halinde binlerce emekli polise istihdam imkânı sunacak. Eleman alımında ise Özel Harekat, Terörle Mücadele, Koruma, Asayiş, İstihbarat, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele gibi operasyonel birimlerden emekli olmuş polislere öncelik tanınacak. Sandık, bu sayede emekli olduktan sonra geçim sıkıntısı sebebiyle bazı polislerin illegal işlere bulaşmasını da engellemeyi hedefliyor. 200 bin polisten 110 bininin üyesi olduğu sandık, bu amaçla Guantum adlı özel bir güvenlik şirketi kurdu. Guantum Özel Güvenlik Şirketi, Ankara Sigorta, Ankara Emeklilik, Polsan İnşaat ve Poltek Yazılım'dan sonra Polis Sandığı'nın beşinci şirketi oldu. Polis Bakım ve Yardım Sandığı, Ankara Sigorta ve Ankara Emeklilik şirketlerini yabancı bir firmaya satarak elinden çıkarmayı hedefliyor. Sandık enerji alanına da yatırım yapmaya hazırlanıyor.

Polis Bakım ve Yardım Sandığı'nın kurduğu Guantum güvenlik şirketi, genç yaşta emekli olmuş polislere de istihdam imkanı sağlayacak. Bağlanan emekli maaşlarının düşüklüğünden şikayet eden polisler Guantum şirketinde çalışabilecek. Proje hayata geçerse yaklaşık 3 bin emekli polis, şirket bünyesinde çalıştırılacak. Silah taşıma yetkisi ve beylik tabancaları bulunduğu için para ya da değerli eşya nakillerinde emekli polislerin tercih edileceği ifade ediliyor. Üst düzey bir emniyet yetkilisi, "Emekliye ayrılan polislerimiz geçim sıkıntısı çekip de iş bulamayınca kimi zaman illegal işlere karışıyorlardı. Şimdi emekliye ayrıldıktan sonra çalışmak isteyen arkadaşlar şirkette çalışabilecek. Emekli polislerin silah eğitimi gibi bir sorunları yok. Beylik silahları da var. Yılların getirdiği bir tecrübe de bulunuyor. Bu nedenle emekli polisler bu şirkette çalışacak." diyor. Bankalar ya da özel kurumlarla yapılacak anlaşmalara göre işe alınacak emekli polisler için bazı kriterler belirlenecek. Özel Harekat, Terörle Mücadele, Koruma, Asayiş, İstihbarat, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele gibi operasyonel birimlerden emekli olmuş polislere öncelik tanınacak.

Polis Sandığı'nın Guantum Özel Güvenlik Şirketi, öncelikle Emniyet Genel Müdürlüğü'nün maaş anlaşması bulunan bazı kamu bankalarına, teklifi götürdü. Birçok bankanın teklife olumlu yaklaştığı öğrenildi. Aynı önerinin diğer kamu bankaları ile özel bankalara da yapılacağı belirtiliyor. Bankalarla ya da özel sektörle yapılacak anlaşmaların ardından Polis Bakım ve Yardım Sandığı para veya değerli eşya nakilleri için tam donanımlı zırhlı araçlar satın almak için yatırım yapacak. Emniyet yetkilileri, sandığın özel güvenlik şirketinin sadece para ve kıymetli eşya nakillerine yöneleceğini belirtiyor. Şirketin aktif duruma geçmesinin ardından zırhlı araç vb. alımı için ilk aşamada 5 milyon dolar yatırım planlanıyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre Türkiye'de 866 özel güvenlik şirketi ile 484 özel güvenlik eğitim kurumu faaliyet gösteriyor. Çeşitli ekonomik sebeplerden dolayı ya da yasanın cezai maddesi gereğince 18 şirketin faaliyet izin belgesi iptal edildi. 2005'ten bugüne kadar yapılan sınavlara 435 bin 372 aday katıldı. Bunlardan 299 bin 926'sı başarılı olarak silahlı ya da silahsız çalışmak için sertifika aldı. 135 bin 446 kişi ise başarısız oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber