Gül: Referandum öne çekilebilir

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 07 Temmuz 2007 09:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

11. Cumhurbaşkanı'nı Meclis'in seçememesi halinde erken seçime gidilebileceğini hatırlatan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, gerekirse referandum sürecinin öne çekilebileceğini söyledi

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Anayasa Mahkemesi'nin son kararının ardından, Anayasa değişikliği paketinin referanduma götürülmesi sürecinin öne çekilebileceğini söyledi.

NTV'de soruları yanıtlayan Gül, Anayasa Mahkemesi'nin, cumhurbaşkanlığı seçiminin iptaline neden olan 367 oy şartıyla ilgili kararında hukuki ilkeleri göz ardı ettiğini, ancak önceki gün aldığı kararda bunu bertaraf ettiğini savundu.

Gül, "Tüm olanlardan Anayasa Mahkemesi üyeleri de rahatsız oldu ki, hukuka göre hareket etmenin, mahkemenin prestiji ve Türkiye'nin yararına olacağını fark ettiler. Bu karar benim için sürpriz olmadı dersem yalan söylerim" dedi. Gül, bundan sonra yaşanacak cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde belirsizlikler olduğunu belirtti.

Süresi dolmuş bir cumhurbaşkanının göreve devam etmesinin normal olmadığını da savunan Gül, 11. Cumhurbaşkanı'nın Meclis tarafından da, halk tarafından da seçilmesinin ihtimal dahilinde olduğunu belirtti. Gül, yeni Meclis'in cumhurbaşkanını seçememesi durumunda, yeniden erken seçime gidilebileceğine dikkat çekti.

'Meydanlara göre hâlâ adayım'

Gerekirse referandum sürecinin öne çekilebileceğini kaydeden Gül, "Olabilir tabii ki, olması da gerekir kanaatindeyim. Biz zaten öyle bir yasa gönderdik. Sayın Cumhurbaşkanı geri gönderdi. Parti yönetimi olarak değerlendiriyoruz. Bununla ilgili arkadaşlarımız çalışma yapıyor" dedi. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Anayasa değişikliği paketini referanduma götürerek devleti mali külfet altına soktuğunu söyleyen Gül, cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda, "İhtiras içinde yalnızca duygularımla hareket eden bir insan değilim, ama meydanlar adaylığımın sürdüğünü gösteriyor" dedi.

Gül, TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve kendisiyle birlikte Kayseri'deki seçim mitingine katılarak, tarafsızlık ilkesini ihlal ettiği yönündeki eleştiriler konusunda ise net bir şey söylemekten kaçındı. Gül, CHP'li bir başkanın aynı şekilde bir mitinge katılması durumunda ne tepki göstereceği sorusuna, "Ben Meclis çalışmalarındaki davranışlarına ve tarafsızlığına dikkat ederdim. Meclis'te tarafsız davranıyorsa, o zaman belki makul karşılardım" dedi.

Gül, eski Başbakan Necmettin Erbakan'ın "AKP'ye oy verenler cehennemlik" sözünün hatırlatılması üzerine, "O zaman biz yandık" diye espri yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber