Bakan Çelik: Mahkemenin iptal kararı tartışılacak

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 09 Temmuz 2007 12:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Ankara 6. İdare Mahkemesi'nin OKS'de Fen Bilgisi testinin 13. sorusunu iptal etmesini, "Sonuçları ve şekli itibariyle bundan sonra da kamuoyu tarafından tartışılacak bir olaydır." sözleriyle değerlendirdi. Çelik, "Türkiye'de ilk kez böyle bir karar alındı." dedi.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) sonuçlarını Bakanlık Başöğretmen Salonu'nda açıkladı. Sınav sonuçlarının planlanandan bir gün önce açıklandığını belirten Çelik, Fen Bilgisi Testi'nin 13. sorusunun Ankara 6. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmesini değerlendirdi. Sınavın hemen ardından bazı soruların yanlış olduğu yönündeki iddialar üzerine, bilimsel komisyon kurularak gerekli incelemelerin yapıldığını anımsatan Çelik, hiçbir soruda yanlışlık olmadığı sonucuna varıldığını aktardı. İstanbul'daki bir velinin, Fen Bilgisi testindeki 13.sorunun yanlış olduğu iddiası ile İdare Mahkemesi'ne başvurduğunu aktaran Çelik, mahkemenin kurduğu bilirkişi komisyonunun soruyu tekrar incelediğini ve yanlış olduğuna karar verdiğini söyledi. Sorunun iptal yönünde yürütmeyi durdurma kararının Bakanlığa Cuma günü mesai bitimine yakın ulaştığına dikkat çeken Çelik, hafta sonunda geceli gündüzlü çalışarak değerlendirmeyi yeniden yaptıklarını kaydetti.

"Bu sorunun doğru olup olmadığını bu saatten sonra tartışacak değiliz." diyen Çelik, mahkemelerin verdiği kararların tartışılabilir olduğunu ancak hukuk devletinde uygulanmasının zorunlu olduğunu belitti. Çelik, "Biz de buna uyarak bu kararı uyguluyoruz. Böyle bir konunun mahkemeye taşınmış olması... Türkiye'de daha önce OKS, ÖSS ve bütün sınav çeşitlerinde kesinlikle böyle bir şey olmadı, mahkemeler böyle bir şeye karar vermediler. Türkiye de bir ilk yaşandı. Ne yazık ki bu sonuçları ve şekli itibariyle bundan sonra da kamuoyu tarafından tartışılacak bir olaydır. Ancak dediğim gibi Türkiye hukuk devleti olduğu için biz mahkemenin verdiği bu kararı uyguluyoruz ve 99 soru üzerinden işlem yapıyoruz." diye konuştu.

"115 BİN ÖĞRENCİ İPTAL EDİLEN SORUYA DOĞRU YANIT VERDİ"

Çelik, ölçme ve değerlendirme yöntemleri açısından öğrencilerin soruları algılama biçimlerinin, bu soruların yanlış olup olmadığı konusunda fikir verdiğine dikkat çekti. Fen Bilgisi testinin bu sene öğrenciler tarafından 'en zor sorular' olarak algılandığını söyleyen Çelik, Türkiye ortalamasında yüzde 20 oranında öğrencilerin bu sorulara doğru yanıt verdiğini aktardı. Toplam 115 bin öğrencinin iptal edilen soruya doğru yanıt verdiğini belirten Çelik, "Buradan, aslında öğrencilerimizin bu soruyu yanlış algılamadığı, doğru algıladığı ve yaklaşım açısından da bir problem olmadığı sonucuna varabiliriz." dedi.

Çelik, 99 net çözmüş olan 4 öğrenciden 3'ünün; 98 net yapan 17 öğrenciden ise 10'unun iptal edilen soruyu doğru yanıtladığını vurguladı. Çelik, "Öğrencilerin soruyu algılama ve soruya yaklaşımı açısından da meseleye baktığımızda aslında burada bir gariplik olmadığı sonucuna varabiliriz. Ancak tekrar söylüyorum, mahkemenin kararını beğeniriz, beğenmeyiz, doğru buluruz yanlış buluruz. Hukuk devletinde mahkeme kararları uygulanır. Biz de bu kararları uyguluyoruz." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber