'Cep'ten kredi alırken dikkat: Masraflar bankada katlanabilir

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 10 Temmuz 2007 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bankalar, son günlerde gazete ve televizyonlarda 'cazip kredi' sloganlı reklamlara hız verirken, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tüketicilere 'diğer masraflar konusunda dikkatli olun' uyarısında bulundu.

BDDK Başkanı Bilgin

Bankalar konut ve otomobil kredilerindeki durgunluğu aşmak için ihtiyaç kredisine yükleniyor. Bu çerçevede müşterilere, 'maaşınızın 5 katına kadar kefilsiz kredi', 'faizler düşüşe geçti', '0,69'dan başlayan faiz oranları' ve 'kefilsiz kredi' gibi cazip vaatler sunuluyor. "Bankaların tüketiciye gerçek masraflar dahil maliyeti açıklamaları daha doğru olacaktır. Reklamı yapılan yüzde 0,60 faizli reklama öyle bir masraf biniyor ki faiz oranı 1,60-1,70'e çıkabiliyor." diyen BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, sektörle ilgili her konuda olduğu gibi cep telefonu mesajı ile verilen kredileri de yakın takibe aldıklarını söyledi. Bilgin, kendi cep telefonuna da 'maaşınızın 10 katı kefilsiz kredi' mesajı geldiğini belirterek, rekabet adına tüketiciyi yanıltıcı pazarlama girişimlerinin hem sektöre hem de tüketiciye zarar vereceğini kaydetti.

Türkiye'de cep telefonu abonesi sayısının 50 milyonu aşması, bankaları da harekete geçirdi. Cep telefonunu yeni müşteri bulmak için kullanmak isteyen bankalar her geçen gün farklı bir uygulamaya imza atıyor. Cep telefonundan yapılan kredi başvuruları, toplam kredilerin yüzde 25'ine yaklaştı. Bankalar cep telefonundan para gönderme, kontör yükleme ve fatura yatırma gibi hizmetler de sunuyor. İki yıl önce Akbank tarafından başlatılan cep telefonundan kredi uygulamasına diğer bankalar da dahil oldu. Garanti Bankası '5 dakikada kredi' kapsamında kendi müşterisi olmasa da cepten müracaat edenlere kredi verebiliyor. Bu şekilde bankaya şu ana kadar 1,5 milyon kredi başvurusu geldi. Uygulamanın mucidi Akbank ise 2006'da yaklaşık 250 milyon YTL tutarında 60 bin adet kredi kullandırdı. Türk Ekonomi Bankası'ndan (TEB) 'Express Kredi' almak isteyen müşteriler ise cep telefonundan 'kredi' yazıp 4466'ya mesaj gönderiyor.

BDDK Başkanı Bilgin, cep ve kefilsiz kredi gibi hizmetlerin temelinde pazar payını artırma gayretinin yattığını dile getirerek, "Pazardaki payını korumak ve ilerideki dönemde faizlerin daha da düşeceğini düşünerek bugünden kârlarını korumak istiyorlar tabii olarak. Bir de bir yöntem tutmuşsa diğer bankalar da bunu takip ediyor." değerlendirmesini yaptı. Piyasada ortalama konut faizi yüzde 1,50-1,60 iken bazı bankalar konut kredisini daha düşük oranlarda vereceğini açıklıyor. Daha önce Kredi Kartları Yönetmeliği'ne aykırı bir şekilde sokakta kart pazarlayan bankaları tebdil-i kıyafetle tespit eden Üst Kurul Başkanı, tüketicilere karar vermeden önce diğer masrafları da ilave etmelerini tavsiye ediyor. Bankalara da "Herhangi bir kredi kullanımında dosya parası, komisyon, sigorta bedeli, konut kredilerinde ekspertiz ve avukatlık bedelinin tüketiciye baştan bildirilmemesi yanıltıcı reklama girer." uyarısını yaptı. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Reklam Kurulu son toplantısında Akbank'ın bir kampanyasını bu çerçevede değerlendirerek, bankaya 54 bin 913 YTL idari para cezası vermişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber