Kaçakçılık biterse 1 YTL mazot hayal değil

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 11 Temmuz 2007 14:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye 22 Temmuz'da seçime giderken en çok konuşulan vaatlerinin başında gelen mazot fiyatının, akaryakıt kaçakçılığının önlenmesi halinde 1 YTL'den verilebileceği bildirildi. Genç Parti, DP, CHP tarafından miting meydanlarında dillendirilen mazotun 1 YTL olacağı vaadinin, kaçakçılığının önlenmesi ile rahatlıkla gerçekleştirilebileceği belirtildi.

Yapılan hesaplamalara göre mazot 1 YTL olursa devletin vergi kaybının 2.5 milyar dolar hesaplandığını belirten Türkiye Büyük Millet Meclisi eski Akaryakıt Kaçakçılığını Araştırma Komisyonu üyesi Adana Milletvekili Atilla Başoğlu, bir türlü önlenemeyen akaryakıt kaçakçılığından devletin vergi kaybının 2,5 milyarın üzerinde olduğunu söyledi.

Aylarca kaçakçılık konusunda çalışmalar yaparak raporu meclise sunduklarını hatırlatan Başoğlu, yapılan bazı çalışmalara rağmen kaçakçılığın halen eski hızı kadar olmasa da yüzde 60 oranında devam ettiğine dikkat çekti.

Kaçakçılığın daha alt seviyelere çekilmesi halinde rahatlıkla mazotun 1 YTL olma vaadinin gerçekleştirebileceğini ifade eden Başoğlu, "Devlet adeta Robin Hood gibi kaçakçıdan alarak halka verebilir. Bu çok rahatlıkla yapılabilir. Fakat tam harekete geçilmedi. Petrol dağıtım firmalarının gemiler ile getirdiği akaryakıtın tam olarak elektronik ortamda denetimi halen yapılmıyor. Bunun mutlaka yapılması gerekiyor. Marker uygulaması ise tam olarak başarılı olamaz. Sonuçta marker de kaçak yollardan alınabilir" dedi.

Petrol istasyonlarında başlanan yazar kasa uygulamasının doğru olduğunu belirten Başoğlu, fakat halen bu uygulamaya geçmeyen çok sayıda istasyon olduğuna dikkat çekti.

Öte yandan, Akaryakıt Kaçakçılığını Araştırma Komisyonu'nun raporunda yer alan bilgilere göre, Türkiye'de akaryakıt piyasasındaki potansiyelin yüzde 18'inin kaçak yolla yurda giriş yaptığını ortaya konuyor. Raporda şu bilgiler yer alıyor: "Yıllık 8 milyar dolara varan bu kaçak pazarında Devletimizin vergi kaybı, tam 2.5 milyar dolara ulaşıyor. Bir başka deyişle yıllık satılan petrol miktarı 17 milyon ton, ama bunun 3 milyon tonu kaçak. 2003 yılında, sadece yakalanan motorin miktarı 1 milyon 245 bin ton. Tüpraş'ın satış hızı 2002-2003 arasında yüzde 22 iken, bu rakam 2003-2004 arasında yüzde 3'e gerilemiş bulunmaktadır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber