En büyük özel bankada ?zimmet' şoku

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 12 Temmuz 2007 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk bankacılık sektörü, Türkiye'nin en büyük gruplarından birisine ait bankada yaşanan ?zimmet? skandalı ve bu skandalın ardından bankanın üst düzey yöneticilerine BDDK tarafından getirilen ?bankacılık yasağı? kararı ile çalkalanıyor. Ankara'nın ?zengin semti? olarak bilinen Çayyolu semtindeki şubede başlayan ve bankanın bazı üst düzey yöneticilerinin görevden alınmasıyla gelişen ?zimmet? skandalının hikayesi şöyle:

İHBAR MEKTUBU

Türkiye'nin en büyük özel bankalarından birinde yaşanan skandal, BDDK'ya gelen bir ihbar mektubuyla ortaya çıktı. İhbar mektubunda, siyasetçi, işadamı ve üst düzey bürokratların hesaplarının da bulunduğu özel bir bankanın Çayyolu şubesinde ?zimmet? suçu işlendiği ileri sürülüyordu. Mektupta, şubede görev yapan E.Ö. adlı bir bayan personelin, bankada hesabı bulunan müşterilerden vekaletname alarak, hesaplardaki paraları müşterilerden habersiz kendi adına borsada ve fon işlemlerinde değerlendirdiği belirtiliyordu. İddiaya göre E.Ö., milyonlarca YTL'yi bu yolla kullanmış ve kendi hesabına geçirmişti.

İhbar mektubunu işleme koyan BDDK, banka yönetiminden konuyla ilgili inceleme yapmasını istedi. Olayı soruşturan Bankanın Teftiş Kurulu, bir süre sonra soruşturma raporunu BDDK'ya gönderdi. Raporda, ihbarın doğru olduğu, ancak olayın iddia edildiği milyonlarca YTL'lik değil, küçük çaplı bir ?zimmet? olduğu ifade edildi.

Raporu tatmin edici bulmayan BDDK, iddiaların araştırılması için bu kez kendi murakıplarını görevlendirdi. Murakıpların yaptığı inceleme sonucunda, Çayyolu şubesinde yaşanan zimmet olayının, en az 10 milyon YTL'yi bulduğu ve incelemenin derinleştirilmesi halinde rakamın çok daha büyüyeceği vurgulandı. Murakıplar, bu tesbitin banka tarafından yapılan soruşturmada da belirlendiğini, ancak bankanın prestij kaybetmemesi için ?küçük bir zimmet? olayı gibi gösterildiğini de ifade ettiler.

YETKİLERİ ALINDI

Bu gelişme üzerine konu, 21 Haziran 2007 tarihinde BDDK Başkanı Tevfik Bilgin Başkanlığı'nda yapılan BDDK Kurul toplantısında gündeme getirildi. Yapılan değerlendirmelerin ardından, bankanın Teftiş Kurulu'nun BDDK'yı yanıltılmasına yönelik girişimde bulunduğu görüşünde birleşildi. BDDK, Çayyolu şubesinde görev yapan E.Ö.'nün ?nitelikli zimmet? suçunu işlediğine karar vererek, E.Ö adlı bankacı hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasını kararlaştırdı. BDDK, yine aynı bankanın Teftiş Kurulu Başkanı E.U. ile yardımcıları İ.G. ve M.A.İ. hakkında da, ?BDDK'yı yanılttıkları? gerekçesiyle, ?imza yetkilerinin kaldırılması? ve ?haklarında da suç duyurusunda bulunulması? kararı aldı. Bu gelişmeler üzerine, bankanın Teftiş Kurulu Başkanı emekliye ayrılmak zorunda kaldı.

YÖNETİM KURULU DA MERCEK ALTINDA

BDDK ayrıca, bankanın Yönetim Kurulu Üyeleri hakkında da, inceleme yapılmasını kararlaştırdı. İnceleme sürecinde, zimmet rakamlarının BDDK'dan saklanması sırasında, bu olaydan yönetim kurulu üyelerinin haberdar olup olmadığı araştırılacak. Yönetim Kurulu'nun olaydan haberdar olduğu tespit edilirse, ?imza yetkileri? kaldırılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber