'Reçeteye teşhis yazılması yanlış'

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 12 Temmuz 2007 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TTB, reçeteye teşhis yazılmasını şart koşan sevksiz başvuru hakkı sağlayan tebliğin mahremiyet ihlali olduğunu belirtti

Türk Tabipleri Birliği (TTB), sevk zincirini kaldırarak üniversite hastanelerine doğrudan başvuru hakkı sağlayan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sağlık Uygulama Tebliği'ndeki bazı hükümlerin iptali için Danıştay'da dava açtı. Başvuruda, reçeteye teşhis yazılmasını şart koşan hükmün hastanın mahremiyet hakkını ihlal ettiği kaydedildi.

TTB, tebliğin yürütmesinin durdurulması ve bazı hükümlerinin de iptali istemiyle Danıştay'a başvurdu. Dilekçede, tebliğin 12. maddesinin hekimlere, reçeteye, hastaya konulan teşhisi açıkça yazma ve kısaltmaya gitmeme şartı getirdiği anımsatıldı.

Kalfa da öğrenir

Ayrıca hekimlerin uzmanlık dallarına bağlı olarak reçete yazabilme haklarına sınırlama getirildiği, ancak bunun hastasını tedavi etmek üzere temel bilgilerle donatılmış pratisyen hekimleri yok sayan hukuka aykırı bir uygulama olduğu belirtildi.

Başvuruda, reçeteye teşhis yazılması durumunda, işverenlerden eczanedeki kalfaya kadar hastalığı öğreneceği bildirildi. Örneğin, cinsel yolla bulaşan bir hastalık ya da psikiyatrik bir rahatsızlığı bulunan hastanın toplumsal açıdan rencide olacağı ifade edildi.

'Dışarı'ya eleştiri

Reçeteye teşhis yazılması koşuluyla Hasta Hakları Yönetmeliği'nin de açıkça ihlal edildiği vurgulandı.

Dilekçede, pek çok antibiyotik ilaç hakkında, "sadece 10 günlük tedaviyi karşılayabilecek şekilde reçete etme" şartı getirildiği hatırlatıldı. Bademcik iltihabı, ortakulak iltihabı, idrar yolu enfeksiyonu ve benzeri hastalıklar için genel olarak 10 günlük doz yeterli olabilirken, sinüzitte 14 günlük antibiyotik kullanımı gerektiği açıklandı.

Tebliğde, sağlık kurumlarında yapılamayan tetkik ve tahlilleri dışarıdan temin etme olanağı tanınması da eleştirildi. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK), "Özel Sağlık Kurumundan/Kuruluşundan Sağlık Hizmeti Satın Alma Sözleşmesi" de davalık oldu.

Yazılı onaya tepki

Türkiye İşçi Emeklileri Derneği'nin (TİED) yaptığı başvuruda, her işlem öncesinde hasta veya yakınının yazılı onayını alarak, ilave ücret talebinde bulunabileceği belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber