Sabancı anketinden üç partili Meclis çıktı

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 12 Temmuz 2007 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TÜSİAD'ın ardından Sabancı Holding'e bağlı Ak Yatırım da seçim anketi yaptırdı. Üç partili Meclis'e işaret edilen araştırmaya göre AK Parti yeniden tek başına iktidar olacak

SEÇİM anketlerindeki sonuçların birbirlerinden önemli ölçüde farklılaşması üzerine seçim analizi yapmak için kolları sıvayan Sabancı Holding'e bağlı Ak Yatırım, çarpıcı sonuçlara ulaştı. Araştırmada, AK Parti'nin seçimi büyük bir farkla kazanacağı vurgulanırken, AK Parti, CHP ve MHP'den oluşan üç partili bir parlamentoya işaret ediliyor.

Ak Yatırım Menkul Değerler ile özel bir araştırma şirketi olan GENAR'ın işbirliğiyle hazırlanan ?2007 Erken Genel Seçim Senaryoları/Ak Yatırım Seçim Anketi' başlıklı çalışma için 1-6 Temmuz tarihleri arasında 17 il, 85 ilçe ve 37 beldede toplam 2 bin 39 seçmenle görüşüldü. Ankete göre, yüzde 39,4 oy oranıyla AK Parti 22 Temmuz'da 302 milletvekili çıkaracak. CHP ise yüzde 21,8'lik oyla 137 milletvekili kazanacak.

ÜÇ PARTİLİ PARLAMENTO

YAPILAN analize göre, MHP yüzde 12,4, DP yüzde 5,2, GP ise yüzde 8,3 oranında oy alacak. GP'nin ise sürpriz yaparak barajı geçebileceğine dikkat çekiliyor. Ancak bu, düşük bir olasılık olarak değerlendiriliyor. Ayrıca dört senaryo oluşturulurken, üç partili Meclis'in gerçekleşme olasılığının yüzde 95, dört partili Meclis'in oranının ise yüzde 5 olduğu öngörülüyor. Araştırmada sıralanan dört ayrı senaryodan, ?piyasa dostu' olarak değerlendirilen ?AK Parti tek başına iktidar' ve ?AK Parti koalisyon lideri' seçeneklerinin yüzde 90 oranıyla ağırlık kazandığı belirtiliyor.

AK PARTİ 302, BAĞIMSIZ 37

BAĞIMSIZLARIN ise yüzde 6,3 oy oranıyla 37 milletvekili çıkaracağı kaydediliyor. Ak Yatırım Araştırma Müdürü Alim Telci, ?35'i doğu kökenli olmak üzere Mesut Yılmaz ve Kamer Genç'in katılımıyla 37 bağımsız vekilin parlamentoda koltuk alabileceğini düşünüyoruz. Bu durumda AK Parti, oy oranını 2002 seçimlerine göre arttırmasına rağmen çok partili ve bağımsız adaylı Meclis aritmetiği nedeniyle 302 sandalye kazanabilmekte. Bu sayı AK Parti'nin tek partili hükümet kurabilmesi için yeterli. Ancak Anayasa değişiklikleri yapabilmesi için gerekli olan 367 rakamından düşük' diyor.

Telci, şöyle devam ediyor: Aynı şirketin değişik zamanlarda hazırladığı anketlerle yapılan trend analizlerinin sağlıklı sonuçlar verdiğine inanıyoruz. Bu bağlamda GENAR'ın Mayıs ve Haziran'da yaptığı anketlerle Ak Yatırım anketini yanyana koyduğumuzda, dikkatimizi çeken en önemli nokta, GP'nin hızlı oy artışının yüzde 10'luk barajı geçebilmesi için kalan sürede yeterli olamayacağıdır.

KOALİSYON İHTİMALİ

TELCİ'YE göre, anketteki hata payı sadece yüzde 2,2. Başka bir deyişle partilerin oy oranları 2,2 puan oynayabilir. Telci, sözlerini şöyle sürdürüyor: Hata payı eklendiğinde bile üç partili Meclis ihtimali hala çok. Tek risk, GP'nin barajı geçmesidir. Üç partili Meclis'te CHP'nin toplam oylarının yüzde 24,5- 37 bant aralığında oluşması durumunda AK Parti tek parti hükümeti kurabilecektir. Dört partili Meclis durumunda ise, tek partili hükümet oluşması ile koalisyon hükümeti oluşması olasılıkları birbirine yaklaşmaktadır. HABER MERKEZİ

Politik risk primi azalıyor

SEÇMEN nezdindeki kutuplaşma ile merkez sağdaki oyların eridiğine dikkat çeken Telci şunları söylüyor: Muhafazakar oylar AK Parti'ye yönlenirken, liberal ve laik oyların CHP'ye, milliyetçi oyların ise MHP ve GP'ye doğru yaklaştığını görmekteyiz. Sonuç, kutuplaşma görüşünün paralelinde üç partili Meclis'i işaret etmektedir. Dört partili Meclis opsiyonu ise, GP'nin büyük bir sürpriz yapmasıyla ilişkilidir...

ENDEKS HEDEFİ YÜKSELDİ

BAŞBAKAN Erdoğan'ın, Köşk seçimiyle ilgili uzlaşma mesajlarının ardından, genel seçimlerde piyasalar için en olumlu senaryoların gerçekleşme ihtimalinin yükselmesi, politik risk priminin azalmasına neden olmakta. Bu paralelde, gelişmiş ülkelerle Türkiye arasındaki faiz farkını 300 baz puandan 250 baz puana indirerek, endeks hedefimizi 57 bin 650 puana çıkartıyoruz. Genel olarak Türkiye'nin seçim sonrası güçlü performansı, bu iyimserliğimizi desteklemektedir. Yurtdışı piyasalardaki kısa ya da uzun vadeli şoklar, Kuzey Irak'la ilgili problemlerin artarak sürmesi ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki süregelen belirsizlik bu değerlendirmemizdeki risk faktörleri olarak göze çarpmaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber