Türk şirketlerinin kara kutusunda sanal devrim

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 14 Temmuz 2007 20:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'nin tüm tüccarlarının ve şirketlerinin kayıtlarının tutulduğu 'Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi' çok yakında sanal devrimle 'halkın bilgisine' açılacak. 1957'den beri basılan gazetenin 50 yıllık arşivi internete giriliyor. Proje tamamlandığında hem patronlar ve şirketler daha şeffaf olacak hem de 'Sicil Bilgisi' internetten print edilecek.

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) patronajında 1957'den beri 'basılan' ve Türk şirketlerinin ve patronlarının 'kara kutusu' olarak adlandırılan Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi çok yakında sanal devrim yapacak ve internetten yayınlanacak. Gazetenin 50 yıllık arşivi internete giriliyor. Proje tamamlandığında isteyen istediği şahıs ya da şirketin 50 yıllık bilgisini sorgulayabilecek. Ticaret Sicil Gazetesi'nin internet yayını resmen başladığında gazete basımına da son verilecek; isteyen ihtiyaç duyduğu sicil bilgisinin çıktısını kendisi alabilecek. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu bu projenin hayata geçirilmesiyle Türkiye'nin 'ticaret, şirket ve tüccar' hayatının büyük ölçüde şeffaflaşacağı söyledi. Hisarcıklıoğlu, "Türk şirketlerinin 1957'den bu yana tüm kuruluş işlemleri ve kurucu ortakları, sonraki dönemlerinde alınan ya da çıkarılan ortaklar, kapanan şirketler, hepsi artık şeffaf olarak internette görülebilecek. Hiçbir şirkette gizli ortaklık diye bir konu kalmayacak. İsteyen istiği zaman internete girip bir şirket hangi yıl kurulmaşsa, ya da kimler kurmuşsa bakıp bulacak. Biz de özel sektör olarak tam şeffaflığı sağlamış olacağız" dedi.

ÜLKE GENELİNİ KAPSIYOR:

Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi'nin 50 yıllık arşivi internette halka açıldığında, Türkiye genelinde son 50 yılda kimin hangi şirketi kurduğu ya da ortak olduğu isim bazında sorgulanabilecek. Şu anda bu konudaki bilgiler sadece lokal hizmete başlayan ticaret odalarının sadece bulundukları iller için yapılabiliyor.

AYDA 48 BİN 480 İLAN:

Halen TOBB bünyesindeki Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi Müdürlüğü tarafından yayınlanan gazeteye 2006 yılında 586 bin 82 adet ilan geldi. Ayda ortalama 48.480 adet ilan giren gazete için Müdürlükte 23 kişi çalışıyor ve günde ortalama 725 sayfa gasete matbaada basılarak ilgililerinin adresine gönderiliyor.

TİCARETİN SABIKASI:

Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi, Türk Ticaret Kanunu'nun 37'nci ve 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu'nun 56'ncı maddelerine dayanarak TOBB tarafından tatil günleri dışında her gün Ankara'da çıkarılıyor. Bu gazetede, şirketlerin kuruluş bilgileri, karar bilgileri, ortaklarının kimler olduğu, adresleri yer alıyor. Türk Ticaret Kanunu'na göre yayınlanması gereken tüm şirket kararları için yeniden ilan veriliyor ve yayınlanıyor. Ayrıca, kanun ve tüzüklerin emrettiği ilanlar ve mahkemeler, resmi daireler ve kamu tüzel kişileri tarafından, ticaret işleriyle ilgili olarak verilen ilanlar ve iflas memuru tarafından hazırlanan iflas ve konkordataya ait kazai kararlar da yayınlanıyor. Bu nedenle ticaretin sabıka kaydı Ticaret Sicil Gazetesi tarafından tutulmuş oluyor.

Deneme yayını başladı

ŞU anda http://www.ticaretsicil.gov.tr internet adresinde sanal sicil gazetesinin deneme yayını yapılıyor. Ayrıca bazı illerdeki Oda ve Borsalar da kendi internet portallarında ticaret sicillerini büyük ölçüde halka açmış durumdalar. Çünkü Ticaret Sicili Gazetesi'nin yayınını düzenleyen kanuna göre; ticaret ve sanayi odası bulunan yerlerde bir ticaret sicili memurluğu kuruluyor. Oda olmayan veya yeterli teşkilatı bulunmayan odaların olduğu yerlerde de ticaret sicili işleri Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nca tespit edilen o il dahilindeki yeterli teşkilata sahip odalardan birinin ticaret sicili memurluğu tarafından yürütülüyor. Örneğin İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) www.ito.org.tr adresinde İstanbul'daki tüccarların ve şirketlerin sicil kayıtlarına uzun süreden beri internetten ulaşılabiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber