Sayım maratonu devam ediyor

Seçimden dört gün sonra İstanbul'da mazbata sahibini bulmadı. Partilerin itirazlarıyla ilçelerde başlayan yeniden sayım aralıksız sürüyor. Bunun ardından il seçim kurulu süreci başlayacak. İtiraz takviminin son tarihi ise 10-11 Nisan olacak. YSK sürece son noktayı koyup kazananı açıklayacak

Kaynak : Karar
Haber Giriş : 05 Nisan 2019 06:40, Son Güncelleme : 05 Nisan 2019 06:42
Sayım maratonu devam ediyor

31 Mart seçimleri seçim öncesinodeki geriyim kadar seçim sonrası yaşanan itirazlar süreciyle de demokrasi tarihinde yerini alacak. Sandıkların açılmasının üzerinden 5 gün geçmesine karşın yapılan itirazlar nedeniyle başta İstanbul ve Ankara olmak üzere pek çok belediyenin başkanı henüz mazbatasını alabilmiş değil. İtiraz sürecinin ilk ayağının sona erdiği İstanbul ise sadece Türkiye'nin değil dünyanın da dikkatle takip ettiği bir merkez. İstanbul'da AK Parti'nin sonuçlarına itiraz ettiği 39 ilçede 21'inde sayımlar ya bitti ya devam ediyor. Ancak YSK'nın 1 Nisan'da yaptığı iki aday arasındaki fark ahalen 20 bin seviyesinde bulunuyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, İstanbul seçimlerine ilişkin, "Yaklaşık 20 binlik farkın, geçersiz oylar üzerinden değişmesi mümkün değildir. Onun için YSK'ye seslenmek istiyorum; artık bu tabloya bir 'dur' deyip, kazanana, hak edene mazbatasını vermek Türkiye'nin yararına olacaktır" dedi.

İstanbul'da 11 ilçede geçersiz oyların sayımının tamamlandığını belirten Erkek, "11 ilçede 5 bin 768 sandık var. Fark 867. Kendilerine yazılanları söylüyorlar da bize yazılanları da söylerlerse daha ciddi olur, kamuoyuna daha saygılı oluruz. 11 ilçede farktan 867 düşülecek. Bu sonucun değişmesi mümkün mü?" ifadelerini kullandı. Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) son verilerini tablo halinde gösteren Erkek, şunları kaydetti: "Saat 15.42 itibarıyla YSK tablosunu sunuyorum. CHP yüzde 48.8, kazanan Ekrem İmamoğlu. Oylar, İmamoğlu 4 milyon 171 bin 475, Binali Yıldırım 4 milyon 151 bin 923. Gerçek burada. Bu değişebilir, artabilir, azalabilir ama yaklaşık 20 binlik farkın, geçersiz oylar üzerinden değişmesi mümkün değildir."

Erkek, ilçe seçim kurullarının, İstanbul'da 16 ilçede haksız, delilsiz gerekçesiz itirazları reddettiğini hatırlatarak, 12 ilçede sayımın devam ettiğini ancak 11 ilçedeki farka bakıldığında bu tablonun değişmeyeceğinin görüldüğünü kaydetti.

İstanbul ile ilgili bir diğer önemli açıklama da AK Parti'den geldi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz: "1 Nisan'dan itibaren 530 sandıktaki güncelleme soncu AK Parti lehine düzeltilen oy sayısı 11 bin 109. 5 bin 857 sandıkta ki geçersiz oyların sayımında bin 641 adedi AK Parti lehine olduğu anlaşıldı. Tüm oyların sayımına ilişkin 121 sanıkta 64 oy AK Parti'nin hanesine kaydedildi" dedi.

İtirazlarını sürdüreceklerini belirten Yavuz şöyle devam etti: "Daha elimizde maddi hata yoluyla düzeltilecek çok sandık var. Tek amacımız var. Sonuçlar çok net bir şekilde ortaya çıksın. Tamamen yasal yolları izliyoruz. Suistimalleri ve usulsüzlükleri ortadan kaldırıyoruz yasal yolları kullanarak. Esasen seçim kurullarımıza güveniyoruz. Bu verileri girenler hata suistimal ve usulsüzlüklerini belirliyoruz ve düzeltiyoruz. Perşembe'nin gelişi Çarşamba'dan belli olur. Burada çok farklı rakamlar konuşacağız" ifadelerini kullandı.

42 İLDE İTİRAZ VAR

Siyasi partiler seçimlerin ardından 42 ilde il, ilçe ve belde belediyesi seçimlerinde bazı sandık sonuçlarına itiraz etti. Bu itirazlardan sonuçlandırılanların neredeyse tamamında oy sayıları değişti ancak sonuçlar değişmedi. Partilerin itiraz ettiği iller şöyle oldu:

AK Parti: İstanbul ve Ankara başta olmak üzere Eskişehir, Siirt, Denizli, Adıyaman, Samsun, Yalova, Erzurum, Kırklareli, Adana, Aydın, Ardahan ve Antalya. AK Parti İstanbul ve Ankara'nın bütün ilçelerine itiraz etti.

MHP: Iğdır, Yozgat, Kırşehir, Kars, Adana, Aydın, Mersin ve Malatya'da.

CHP: Edirne, Bursa, Eskişehir, Adana, Mersin, Malatya'daki bazı sandık sonuçlarına sonuçlara itiraz etti.

İYİ PARTİ: Denizli, Uşak, Balıkesir, Mersin, Hatay ve Aydın'ın bazı ilçelerinde itirazda bulundu.

HDP: Muş merkez, Şanlıurfa, Bitlis, Tatvan, Mersin Akdeniz ilçesinde sonuçlara itiraz etti.

CHP, YSK HAKKINDA DANIŞTAY VE YARGITAY'A BAŞVURDU

CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi Haluk Pekşen, seçim sonrası hukuka aykırı kararlar aldıkları gerekçesiyle Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven ve bu kararlara katılan üyeler hakkında yargılama sürecinin başlatılması için Yargıtay ve Danıştaya başvuruda bulunacaklarını bildirdi.

GEÇERSİZLERDE CHP 100 OY FARK AÇTI

AK Parti geçersiz oyların yeniden sayımından bin 641 oy geldiğini açıkladı. CHP verilerine göre ise bin 741 oy Ekrem İmamoğlu'na çıktı.

SAYIMI TAMAMLANAN İLÇELERİN ARDINDAN SON DURUM

Ekrem İmamoğlu 4 milyon 171 bin 784

Binali Yıldırım 4 milyon 152 bin 913

Aradaki Fark: 18 bin 871

SAYIMIN TAMAMLANDIĞI İLÇELER

Beyoğlu, Maltepe, Çekmeköy, Tuzla, Ataşehir, Gaziosmanpaşa, Bağcılar, Esenyurt, Üsküdar, Sultanbeyli, Esenler, Küçükçekmece, Pendik, Bahçelievler, Üsküdar, Sultangazi, Kağıthane, Avcılar, Sancaktepe, Güngören, Şişli, Arnavutköy, Beylikdüzü, Beşiktaş, Kadıköy ve Beyoğlu'nda gerçerisz tüm oylar yeniden sayılacak.

GEÇERSİZ OY SAYIMI YAPILAN İLÇELER

Adalar, Bakırköy, Bayrampaşa, Ümraniye, Fatih, Beykoz, Başakşehir, Sarıyer, Büyükçekmece, Eyüp ve Şile'de sayım tamamlandı.

EN SON İTİRAZ YSK'YA

İlçe seçim kurullarının birleştirme tutanaklarına ve geçersiz oylara yönelik olarak yapılacak olan itirazın süresi Salı günü saat 15.00'te doldu. AK Parti, Ankara ve İstanbul'un tüm ilçelerinde doğrudan ilçe seçim kurullarına itiraz başvurusu yaptı. İlçe seçim kurulu, itirazı, kanuna göre iki gün içinde yani Perşembe günü (dün) mesai bitimine kadar karara bağlamak zorunda. İlçe seçim kurulunun kararının ardından, itirazın reddine karar verirse iptali için ertesi gün, yani Cuma günü (bugün) il seçim kurullarına başvurulacak. İl seçim kurullarının da karar vermek için iki günü var. İl seçim kurulunda da karar kesinleşmezse YSK süreci başlıyor. Siyasi partiler 3 gün içinde YSK'ya başvurmak zorunda. YSK'nın da 3 gün içinde vereceği karar kesin olacak, kararla ilgili başka bir mercie başvurulamayacak. 7 asil, 4 yedek üyeden oluşan YSK'nın üyelerinin 6'sı Yargıtay, 5'i Danıştay tarafından seçiliyor. Ayrıca son seçimde en yüksek oyu almış 4 siyasi parti ve/veya TBMM'de grubu bulunan siyasi partilerin, oy kullanma hakkı bulunmayan ama bazı toplantılara girme hakkı olan YSK temsilcileri var.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber