İşte 'olay hâkim'in yaşadıkları

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 17 Temmuz 2007 07:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eski Adalet Bakanı Çiçek'in, 'Bankalarla ilgili davalara bakan Ağır Ceza Reisi neden yer değiştirildi?' sorusuyla gündeme gelen hâkim Mustafa Akın'ın HSYK'ya itiraz ettiği ortaya çıktı

Eski Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in "Bankalarla ilgili davalara bakan 8. Ağır Ceza Reisi niye 5. Ağır Ceza Reisi oldu?" sorusuyla birlikte ataması yeniden gündeme gelen hâkim Mustafa Akın'ın, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) bir dilekçe göndererek, hakkındaki kararın yanlışlığını, yaşadığı sıkıntıları, baskıları ve aldığı tehditleri anlattığı ortaya çıktı.

HSYK, 1 Şubat'ta aldığı kararla, batık banka patronlarına verdiği hapis ve para cezalarıyla dikkat çeken İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Akın'ı, İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ne atadı.

Atama kararının alındığı HSYK toplantısına katılan dönemin Müsteşarı Fahri Kasırga'nın muhalefetine karşın, HSYK Başkan Vekili Mahmut Acar ve diğer 4 üyenin oylarıyla Akın'ın yeri değiştirildi. Bu kararı ertesi gün öğrenen Akın da, 8 sayfalık itiraz dilekçesinde, üç yıl boyunca yaşadıklarını özetledi.

15 Ocak 2004 tarihli kararla faaliyete geçen İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başkan olmasıyla, 50 milyar dolar faturası olan batık bankalara ait yüzlerce dosyanın önlerine konulduğunu belirten Akın, 5. Ağır Ceza'ya atanmasını da "haksız, yanlış, yasalara ve teamüllere aykırı" olarak niteledi.

'Salon bile yoktu'

Akın, dilekçesinde ilk günlerdeki tabloyu şöyle anlattı: "Dosyalar hacimli, davalar nitelikli, sanıklar etkin. Zaman aşımı kıskacı altında, kendisine tahsis edilen bir duruşma salonu bile olmayan mahkememizin amacı, işini en iyi ve en güzel şekilde yapmaktı. Engellemelere rağmen birçok dosya 3 yıl içinde karara bağlanmıştır."

'Baskılar oldu'

Akın, görevi sırasında yaşadığı baskıları da şöyle anlattı: "Çıkarları zedelenen ve kamuoyu tarafından 'hortumcu' sıfatı verilen kimi sosyal etkinlik sahibi sanıklar ve müdafileri, yargılamadan kurtulmak için yıldırma ve sindirme eylemlerinde bulundu. Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'nde hakkımızda tazminat davası açtılar. Adalet Bakanlığı ve HSYK'ya sayısız şikâyette bulundular. Çeşitli medya organlarında özel programlar yaptırdılar. Çok sayıda reddi hâkim talebinde bulundular. Yurtdışından hukukçu getirip, temyiz incelemesi talebinde bulundular."

Akın'ın görevden alınmasına karşı çıkan dönemin bakanlık müsteşarı ve şimdiki Adalet Bakanı Kasırga da, muhalefet şerhinde 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nin çalışmalarını övmüştü.

Akın: Yorum yok

Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu'na atama bekleyen Akın ise konuyla ilgili olarak bir yorumda bulunmak istemediğini, soruların muhatabının açıklamayı yapan kişi olduğunu söyledi. Akın, yapacağı yorumun yargıyı zedelemesini istemediğini de sözlerine ekledi.

'Kardeş' olayı doğru?

Eski Bakan Çiçek, Akın'la ilgili Hürriyet'e yaptığı açıklamada, " 8. Ağır Ceza Reisi bu işlerde sakat, kötü şeyler döndüğünü düşünerek başvurduğu yerde, davasına baktığı hortumcu bankacının kardeşi içeriden çıkıyormuş deniyor. Yani bunlar doğru mu, bakılmalı" demişti. Edinilen bilgilere göre, Çiçek'in söz ettiği olay şöyle gelişmişti: Hâkim Akın, görev yeri değişikliğiyle ilgili olarak, HSYK Başkan Vekili Mahmut Acar ile görüşmeye gitti. Akın, eskiden beri tanıdığı olan Acar'a "Neden beri görevden aldınız?" diye sorunca, "İki çocuğumun üzerine yemin ederim ki, ben ne bankacı tanırım, ne başka birisini" yanıtını aldı. Akın teşekkür edip odadan çıkarken, bakanlık koridorunda "tanıdık" bir kişiye rastladı. Bu kişi, bir batık banka davası sanığının kardeşiydi. Akın, "Hayırdır, burada ne işiniz var" deyince, söz konusu kişi, "HSYK'ı ziyarete geldim" dedi.

HSYK'dan sert yanıt: Bankada paramız yok

HSYK Başkan Vekili Mahmut Acar, Çiçek'in sözlerine sert şekilde yanıt verdi. Atamanın altında art niyet aranmasının yanlış olduğunu kaydeden Acar, "Biz işimizi yaptık. Doğrusu neyse onu yaptık. Bizim bankacılıkla ilgili davalardan haberimiz yok. Görev süresi dolmuştu. O nedenle görev yerini değiştirdik. Ne bankada paramız var, ne de bankacıyı tanırız" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber