MEB yurtdışına bin öğrenci gönderecek, başvurular ağustosta...

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Temmuz 2007 06:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanlığı'nın yurtdışına yüksek lisans ve doktora eğitimi için göndereceği bin öğrencinin başvuruları ağustos ayında alınacak.

Bakan Çelik 5 yılda 5 bin öğrencinin yurtdışında lisanüstü eğitim almalarını hedeflediklerini söyledi.

5 yılda 5 bin öğrencinin yurtdışında lisansüstü eğitim almasını hedefleyen bakanlık geçen yıl 600 öğrenci göndermişti. Yurtdışında lisansüstü eğitim almak için başvuracak öğrencilerin diploma notlarının 70'in üzerinde olması ve LES puanlarının en az 60 olması gerekiyor. Mülakatsız gönderilecek öğrenciler seçilirken, LES ve diploma notu yüksek olanlar tercih ediliyor. Bakanlık hangi branştan kaç kişinin hangi ülkeye gönderileceğine dair detayları ağustos ayında çıkaracağı kılavuzla ilan edecek.

Her yıl bin öğrencinin yurtdışında lisansüstü eğitim almasının ülke için önemine işaret eden Millî Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, "Bütün dünyanın bilimsel tecrübesi ve birikiminden yararlanmak üzere Yeni Zelanda'dan Avustralya'ya, Japonya'dan Çin'e, ABD'den Fransa'ya kadar dünyanın değişik ülkelerine gönderdiğimiz öğrencilerimiz bilimsel anlamda da küreselleşmeyi yakalayacak" dedi. Hükümetin 'büyük bir fedakârlıkla yılda 50 trilyon liralık kaynak sağlayarak her yıl bin öğrencinin yurtdışında eğitimlerini sürdürmelerine imkân sağladığını söyleyen Çelik, kamu kurumları ve üniversitelerin bu öğrencilerin dönüşüyle birlikte eğitimli işgücü sorununun önemli ölçüde çözüleceğini söyledi. Geçen yıl ABD, Avustralya, İngiltere, Kanada, İtalya, Almanya, Hollanda, Japonya, Fransa, Yeni Zelanda ve İsveç'e öğrenci gönderilmişti. MEB'in tek başına yurtdışına öğrenci göndermesini YÖK mahkemeye taşımış, Danıştay da öğrencileri YÖK ve bakanlığın birlikte belirlemesini istemişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber