Küresel ısınma raporu seçim kurbanı

Kaynak : CNN Türk
Haber Giriş : 17 Temmuz 2007 18:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Küresel ısınmaya karşı alınacak önlemler için kurulan Meclis Araştırma Komisyonu seçim kurbanı oldu. Komisyon, 3 aylık bir çalışmanın ardından 166 sayfalık bir rapor hazırlayıp Meclis Başkanlığı'na sundu. Ancak seçim kararı alınmasıyla rapor gündeme gelmedi. Komisyon üyesi 14 vekilden 8'i listelerde yer bulamayınca da rapor sahipsiz kaldı.

Çevre örgütleri, Türkiye için "yol haritası" olabilecek raporun yeni Meclis'in öncelikli işleri arasında yer almasını istiyor.

Küresel Isınmanın Etkilerini Araştırma Komisyonu 1 Mart'ta göreve başladı. Çalışmalar kapsamında 13 kamu kurumu, 6 üniversite ve sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelindi, 75 uzman Komisyon'a bilgi verdi.

Komisyon 3 aylık çalışma sonunda 7 bölümden oluşan 166 sayfalık bir rapor hazırladı.

Rapor 29 Mayıs'ta Meclis Başkanlığı'na sunuldu, ancak seçim kararı alınmasıyla Meclis tatile girdi. Rapor da Genel Kurul'da görüşülüp kabul edilmediği için kamuoyuna açıklanmadı.

Çevre örgütleri, seçim bildirgelerinde çevre ve küresel ısınmaya yeteri kadar yer vermeyen siyasilerin yeni Meclis'te bu raporu öncelikli işler arasına almasını istiyor.

Bölgesel Çevre Merkezi REC'in iklim değişikliği proje yöneticisi Yunus Arıkan, raporun hasıraltı edilmesinden endişe ediyor.

Arıkan, raporun Türkiye'nin çevre ve küresel ısınma için geliştireceği projelere yön verecek nitelikte olduğunu söylüyor.

Ancak raporun yeni dönemde gündeme gelmesi pek de kolay görünmüyor. Zira Komisyon'da yer alan 14 milletvekilinden 8'i listelerde yok; yeni Meclis'te olmayacaklar. Yani rapor daha şimdiden sahipsiz...

Ayrıca cumhurbaşkanlığı ve Meclis Başkanlığı seçimleri de dikkate alındığında yeni Meclis'in gündeminde küresel ısınmanın öncelikli işler arasında yer bulması zor görünüyor.

Çevre örgütleri raporu Kyoto Protokolü için sunduğu önerilerle "bugüne kadar kamu adına en kapsamlı ve gerçekçi yaklaşımlar içeren metin" olarak kabul ediyor.

Raporda, daha az sera gazı salan ekonomiye geçiş, iklim değişikliği enstitüsü kurulması, enerji verimliliği, tüketim alışkanlıklarının değiştirilmesi gibi konularda da radikal öneriler yer alıyor.

Rapor yeni Meclis'te kabul edilirse, yapılacak yasal düzenlemelere önemli bir dayanak olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber