İnternetteki kariyer sitelerine yeni rakip...

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 18 Temmuz 2007 11:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Her gün kapısına yüzlerce işsizin yığıldığı Türkiye İş Kurumu (İş-Kur) iş başvurularını ve alımlarını internete taşıyor. İş arayan vatandaşlar artık İş-Kur müdürlüklerinin önünde beklemeyecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, sonbaharda işsizlik ölçümüyle ilgili yeni standartların getirileceğini söyledi.

Hem iş hem de işçi arama talepleri internet üzerinden alınacak. İş arayanlarla işverenler açık iş pozisyonlarını istedikleri anda internet üzerinden takip edebilecek. Kurumun internet sitesine kayıt yaptıran işsize uygun bir talep oluştuğunda, kişinin cep telefonuna ve e-posta adresine işverenin davet mesajı atılacak. Yeni sistemle başvuru sırasında yaşanan bürokratik işlemlerin ortadan kaldırılması ve iş bulma sürecinin hızlandırılması hedefleniyor.

Zaman Gazetesi'ni ziyaret eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Başesgioğlu, İş-Kur müdürlüklerinde kuyruk bekleyen vatandaşlara müjdeli haber verdi. Hazırladıkları yeni projeyle İş-Kur'u tümüyle internete taşıyacaklarını kaydeden Başesgioğlu, "Şimdiye kadar iş arayanlar kurum önünde sıraya girerek başvuru yapıyordu. İşverenler de yine aynı yolla işgücü talebinde bulunuyordu. Artık bu yöntemden vazgeçiyoruz." dedi. İş-Kur'un bilgi işlem altyapısını güçlendirdiklerini vurgulayan Başesgioğlu, uygulama sayesinde işverenlerin internet sistemine istedikleri özelliklerde elemanı girerek yapılan başvurular arasından kendisine en uygun olanları seçebileceğini ifade etti.

Yeni sistemle İş-Kur'un internet sitesi büyük bir iş ve işçi arama portalı haline gelecek. Tüm işlemler internet, e-mail ve GSM mesajları üzerinden yürütülecek. Böylece İş-Kur hem personel hem de kırtasiye tasarrufu sağlayacak. Sistemin en büyük faydası ise işlemlerin hızlandırılacak olması. İş-Kur 2003-2006 yıllarında yurtiçinde ve dışında toplam 525 bin 305 kişiyi işe yerleştirdi. Son bir yılda ise kuruma 120 bin kişi iş aramak için müracaat etti. Bunlardan 86 bini işe yerleştirildi. İnternet sisteminin oturmasıyla birlikte sayının artması hedefleniyor. TÜİK tarafından tespit edilen işsiz rakamlarının gerçekleri yansıtmadığına ilişkin eleştirilere de açıklık getiren Bakan Başesgioğlu, TÜİK'in işsizliği Avrupa standartlarına göre hesapladığını aktardı: "Belli bir dönem içinde iş aradığını belirtenler işsiz diye ölçülüyor. İş aramaktan vazgeçenler ise bu kategoride yer almıyor. Ancak AB'de bunun doğru sonucu vermediği görüşü ağırlık kazandı. Bu nedenle önümüzdeki sonbaharda işsizlik ölçümleriyle ilgili bir toplantı yapılacak. Yeni standartlar belirlenecek." Başesgioğlu, SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve yeşil kart sağlık karnelerinin yerine geçecek akıllı kart sistemi pilot uygulamasının bu yıl içinde başlatılacağını, 2008'de de genel kullanıma geçileceğini bildirdi. Akıllı kart sisteminin sağlıkta suistimalleri önleyeceğini anlatan Başesgioğlu'na göre şu anda uygulanan provizyon sistemiyle tek bir tuşa basarak o gün içinde 'hangi ilde ne kadar ilaç yazılmış, hangi doktor yazmış, bunun parasal miktarı ne kadar, dozajı nasıl?' gibi bilgilere ulaşılabiliyor. Yeni sistemle artık ilaç dışında hastaların tedavi süreçleri de takip edilebilecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, sosyal güvenlik reformuna yönelik eleştirilere cevap verdi. Reformun daha başında olmalarına karşın çok önemli faydalar sağlanmaya başlandığını dile getiren Başesgioğlu, şöyle konuştu: "Emekli Sandığı 2006'nın Aralık ayında maaş ödemeleri için paraya sıkıştı. SSK kaynaklarından 1,2 milyar yeni lira para aktardık. Eskiden herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşu paraya sıkışınca piyasadan faizle borç para alınıyordu. Yeni sistem sayesinde Emekli Sandığı'nı sadece bir ay için 5 milyon YTL faiz ödemekten kurtardık. Bu çok küçük ve basit bir örnek. Tek çatı oldu da ne oldu diyenlere işte böyle tasarruflar sağlandığını söylemek istiyorum."

Piyasada karşılığı olmayan üniversite bölümleri var

Başesgioğlu, milyonlarca kişi iş ararken sanayinin nitelikli eleman bulmakta sıkıntı çektiğini ifade etti. Eğitim sisteminin insan kaynakları ve işgücü planlamasında eksik kaldığını vurgulayan bakan, "Eğitimle sanayi arasında maalesef bir bağ yok. Üniversitelerimizde hâlâ piyasada karşılığı olmayan bölümler var. Çocuklar buralardan mezun oluyor; ama iş bulamıyor." dedi. İnsan kaynakları planlaması için Mesleki Yeterlilikler Kurumu oluşturduklarını aktaran Başesgioğlu'na göre, kurum, mesleklerin standartlarını ve gelecekte hangi mesleklere ne kadar ihtiyaç duyulacağını belirleyecek. Ardından Sosyal Güvenlik Kurumu, Milli Eğitim Bakanlığı'na 'müfredatınızı buna göre yenileyin ve bu mesleklerin eğitimine ağırlık verin' diyecek. Proje 5 yıl içerisinde uygulanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber