'Topbaş çek dağıtıyor' haberi yalan çıktı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Temmuz 2007 21:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ''Ağar'ın gösterdiği ve Meryem Toprak'a ait olan çek, kendisine imza karşılığında 13 Temmuz'da verilmiş. AK Partinin İstanbul mitingi 15 Temmuz'da yapıldı. Nasıl bu çekin mitingde dağıtıldığını söyleyebilir'' dedi.

Topbaş, İstanbul Metropoliten Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezinde düzenlediği basın toplantısında, DP Genel Başkanı Mehmet Ağar'ın bir televizyon programında, ''AK Parti'nin İstanbul mitinginde Büyükşehir Belediyesine ait yardım çeklerinin dağıtıldığı'' yönündeki iddialarına yanıt verdi.

Bu yardım kuponlarının, tüm belediyeler tarafından, ''sosyal devlet anlayışı'' çerçevesinde dağıtıldığını belirten Topbaş, bunun tanıtımını da Ramazan ayında yaparak, 600 bin aileye dağıtılacağını açıkladıklarını anımsattı.

Topbaş, bu ailelerin, muhtarlıklar, sivil toplum örgütleri ve belediyeye yaptıkları başvuruların değerlendirildiğini, ekiplerin bizzat gidip inceledikten sonra, evinde çalışanı bulunmayan, kirada ve hastası olan, gelir düzeyi en düşük ailelerin tespit edilerek, dağıtımı da partiyi devreye sokmadan elden kişiye yaptıklarını anlattı.

Kadir Topbaş, ''Her biri 25'er YTL değerinde olan çeklerin dağıtımına geçen yıl Ağustos'ta başladık. Yıl sonuna kadar 475 bin, bu yıl da 220 bin çek dağıtıldı. Seçim sürecine girince geçen yıl dağıttığımızın birkaç katı değil, yarısından daha az dağıtım yapmışız. Bu sosyal yardımları farklı değerlendirmek yanlıştır'' dedi.

Büyükşehir Belediyesi olarak ihtiyaç sahibi 300 bin aileye Halk Ekmek aracılığıyla ekmek dağıttıklarını da belirten Topbaş, ''Ailelere, 'Seçim var, siz 1 ay ekmek almayacaksınız. Nasıl idare ederseniz edin. Yanlış anlaşılır.' Böyle bir şey söyleme imkanımız yok'' diye konuştu.

Topbaş, yardım kuponlarının kişiye özel olduğunu ve üzerinde kişinin TC kimlik numarası ile müracaat numarası bulunduğunu, hologramlı olduğunu, dolayısıyla hak sahibi dışında bunları kimsenin kullanamayacağını kaydetti.

Kişinin durumuna göre bu kuponlardan 4 veya 6 adet verildiğini ve kullanım anında da merkezden bunun takibinin yapıldığını anlatan Topbaş, alışveriş yapılan marketin kendilerine daha sonra bu kuponları getirerek karşılığını aldığını söyledi.

Topbaş, şunları kaydetti:

''Ağar, elindeki çeke baktığı takdirde görecektir ki bu bir şahsa aittir ve ancak kimlik sahibi alışveriş yapabilmektedir. Hologramlı olduğu için de taklit olması mümkün değil. Mehmet Ağar'ın gösterdiği ve Meryem Toprak'a ait olan çek, kendisine imza karşılığında 13 Temmuz'da verilmiş bir yardım çeki. AK Partinin İstanbul mitingi 15 Temmuz'da yapıldı. Nasıl bu çekin mitingde dağıtıldığını söyleyebilir. Böyle bir şey olur mu? Demek ki bu yapılan tamamen provokasyon ve siyasi medet ummak. Bunu barajın altında kalmamanın çırpınışları olarak görüyorum. Yüz binlerin katıldığı bir mitingde, kişiye özel hazırlanan alışveriş çeklerinin tek tek dağıtılması mümkün değil.''

-''YARDIM YAPARKEN SİYASİ KİMLİĞE BAKMIYORUZ''-

Toprak'ın bizzat kendilerine başvurarak, kömür, eğitim ve erzak yardımı alan bir ihtiyaç sahibi olduğunu ve Gaziosmanpaşa'da oturduğunu belirten Topbaş, bu çeki verirken o kişinin siyasi kimliğine bakmadıklarını, zaten bu çeki DP'ye vermiş olmasının da o kişinin siyasi kimliğini gösterdiğini söyledi.

Topbaş, ''Böyle bir ayrım yapmış olsak, bundan medet umsak, diğer siyasi partiler gibi oluruz ve vatandaş da defterimizi böyle dürer. Nasıl ki ötekileri dürdü, öyle dürer. Dürülmüş defterlerden hiçbir netice alamazsınız. Bunu siyasi hayatımızda çok gördük'' dedi.

Siyasi partilerin kendilerini, ''Ne bulup ne ile itham edeceğim'' diye yanlış birtakım yöntemler seçtiğini, zaman zaman bunu Deniz Baykal'ın da yaptığını savunan Topbaş, şöyle devam etti:

''Bir şey varsa beni arayınız, ben sizi doğru bilgilendiririm. Hele bir siyasi partinin lideri kalkıp medyanın önünde bunu açıklıyorsa, cidden elinde done ve bilginin net olması lazım. Bir siyasi parti liderinin asla yanılgıya düşmemesi lazım. Bu kadar engin devlet tecrübesi olan, bürokrasiyi bilen, emniyet teşkilatından gelmiş, devleti yeniden yönetmeye talip ve başbakan olmayı hedefine koymuş olan sayın Ağar'ın böyle bir yanılgıya düşmemesi gerekirdi. Bu yanılgı ve yanlışlığı Mehmet Ağar da düzeltecektir.''

Topbaş, bu alışverişlerin, yapılan ihaleye girerek kazanan Tansaş, Migros, Kiler ve Şok marketlerinden gerçekleştirildiğini ve bu konuda asla siyasi istismar olmadığını söyledi.

-''BELEDİYE KAYNAKLARINI PARTİ LEHİNE KULLANMADIK''-

Seçim öncesinde belediye kaynaklarını partileri lehine kesinlikle kullanmadıklarını ifade eden Topbaş, üst geçitleri parasıyla istemelerine rağmen siyasi partilere kiralamadıklarını kaydetti.

Topbaş, ''Bir başka iktidar olsaydı neleri kullanırdı, bunları çok iyi biliyoruz. Kentin yerel yöneticisi olarak bize verilen emaneti en iyi şekilde kullanıyoruz. Seçim sürecinde de düzgün bir siyaset yapılmasını arzu etmekteyiz'' dedi.

Bugüne kadar kendi dönemlerinde dağıtılan alışveriş çeklerinin toplam bedelinin 15 milyon YTL olduğunu belirten Topbaş, Kadın Koordinasyon Merkezinin başında bulunan eşi Özleyiş Topbaş'ın da bu konuda çok hassas olduğunu ve bugüne kadar kesinlikle 'Şu aileye özel yardım yapın' demediklerini söyledi.

Topbaş, zaman zaman kendi bütçelerinden yardım yaptıklarını, bu toplumda yardım etme, paylaşma değerlerinin canlı tutulması gerektiğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber