Bir ay boşta parası olana Merkez'den cazip teklif

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 19 Temmuz 2007 08:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Merkez Bankası piyasadaki fazla parayı çekmek için ?likidite senedi' satışına bugün başlıyor.

Piyasalardaki fazla parayı çekmek için yüksek faiz veren Merkez Bankası, yüzbinlerce tasarruf sahibinin tercihini etkileyecek bir ilke imza atıyor. Banka 'likidite senedi' adı altında, tıpkı Hazine bonosu gibi borçlanma kağıtları ihraç etmeye başlıyor. Söz konusu kağıtların en büyük avantajı ise vadesi. Likidite senetlerinin vadesi 1 ay olarak belirlenirken, kağıtlar Hazine bonoları gibi ikincil piyasada da işlem görebilecek ve istenilen anda nakite çevrilebilecek. Böylece Hazine kağıtlarına vade açısından üstünlük sağlayan Merkez Bankası'nın likidite senetleri, banka mevduatlarına göre de, kazancına dokunulmadan istenildiği anda bozdurulabilmesi nedeniyle avantaj taşıyacak.

Faiz beklentisi yüzde 17.8

Merkez Bankası ilk likidite senedi ihracını bugün (17 Temmuz) 32 gün vadeyle düzenleyeceğini açıklarken, satılacak kağıtların ödeme tarihi 21 Ağustos olarak belirlendi. Bankacılar söz konusu kağıtların faizinin yüzde 17.6-17.8 düzeyinde olmasını bekleyor. Kağıtlar Hazine bonolarında olduğu gibi aracı kurumlar ve bankalar aracılığıyla bireysel yatırımcılar tarafından da temin edilebilecek. Likidite senetlerinin yüzde 17.8 faizden satılması durumunda bu senetlerden alan bir bireysel yatırımcının stopajdan arındırılmış aylık getirisi 1.33 düzeyinde olacak. Buna karşın aynı vadedeki ortalama mevduat faizi yüzde 1.23'lük getiri sunuyor.

Piyasalardaki para fazlası günlük 8-12 milyar YTL arasında değişirken, Merkez Bankası ihtiyaç duyulması halinde likidite senetlerinin ihracına devam edeceğini duyurdu. Banka açıklamasında söz konusu kağıtların vadesinin 91 güne kadar uzatılabileceği de kaydedildi. Merkez Bankası piyasalardaki para fazlasını halen düzenlediği gecelik ve haftalık ters repo ihaleleri ve bankalararası piyasadaki depo işlemleriyle çekiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber