4/B aile parçalıyor

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 19 Temmuz 2007 08:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık personelinin en büyük sorunlarından biri, 4B sözleşmeli statüsü Bu şekilde çalışanlar ne tayin olabiliyor ne de eşleriyle aynı şehre gidebiliyor.

Türkiye'de sağlık konusunda her hükümet yeni bir yöntem geliştiriyor. Amaç Türk insanına daha iyi şartlarda sağlık hizmeti verebilmek. Son yıllarda yapılan reformlar ve özellikle özel hastanelerin tüm sosyal güvenlik kurumlarına açılması, vatandaşlar açısından olumlu gelişmeler olarak gerçekleştirildi. Kamu hastanelerinin birleştirilmesi ve üniversite hastanelerine sevksiz gidilmesi halkın işini kolaylaştırdı. Bütün bunlar yaşanırken, sağlık çalışanlarının sorunları da gündeme geldi. Sağlıkta halkın mutluluğu kadar çalışanların memnuniyeti de önem kazanıyor. İnsan sağlığı gibi hassas bir konuyla ilgilenen sağlık çalışanlarının huzurlu olması, hizmetin kalitesini artırıyor. Yeni kurulacak Meclis ve hükümetten beklentileri noktasında, sağlık çalışanları çok dolu... Özellikle döner sermaye, çalışma şartları, personel eksikliği, atamalardaki yetersizlik ve 4B sözleşmeli statüsü sağlık çalışanlarının öncelikleri. Sağlık çalışanlarının yeni hükümetten isteklerini, bu kesimin önemli sendikalarından Türk Sağlık Sen yöneticileri belirledi.

BU SESE KULAK VERİN

İşte sağlıkçıların beklentileri:

2006 Mart ayında 23 bin, 2007 Haziran ve Temmuz aylarında 32 bin olmak üzere 55 bin sağlık çalışanı 4 B statüsünde göreve başladı. Bu çalışanlar, göreve başlarken imzaladıkları sözleşmelerde de yer aldığı üzere, diğer memurlardan farklı statüde çalıştı. Fakat sağlık çalışanları bu statünün değişmesini istiyor. Çünkü zorunlu eş tayini yapılamadığı için aileler parçalanıyor. Eşi İstanbul'da kendisi Kars'ta çalışan personel var. 15 ayda bin 500 ailede eşler farklı illerde görev yapıyor. 3Koruyucu sağlık hizmetlerine özen gösterilerek insanların hasta olmalarının önüne geçilmesi.

Adaletli bir döner sermaye dağıtım sisteminin getirilmesi, eşit işe eşit ücret prensibinin benimsenmesi, Sağlık Bakanlığı ve üniversite hastanelerinde görev yapan tabip dışı personelin döner sermaye tavan oranlarının unvan, yönetim kademelerindeki hiyerarşi ve çalışılan ortamın risk faktörüne göre kategorize edilerek yükseltilmesi.

Farklı istihdam modellerinin terk edilip, tüm personelin kadrolu devlet memuru olması.

Çalışma koşullarının düzeltilmesi, alt yapı ve tıbbi malzeme ihtiyaçlarının giderilmesi, fiziki mekanların tedaviye uygun hale getirilerek personelin etkin ve verimli hizmet sunmasına katkı sağlanması.

Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarının önüne geçilmesi.

Sağlıkta özelleştirmeye ve taşeronlaştırmaya son verilmesi

Mesleklerin tanımlarının yapılarak görev dışı çalıştırma uygulamalarına son verilmesi.

Sadece sağlık çalışanları için haftalık 45 saat olan çalışma saatlerinin düzenlenerek tüm memurlardaki gibi 40 saate indirilmesi veya aradaki 5 saatlik farkın mesai olarak çalışanlara ödenmesi.

Nöbet, icap nöbeti, fazla çalışma ücreti ve seyyar görev tazminatlarının yükseltilmesi ve nöbet ücreti alamayan personele nöbet ücreti verilmesi. 80 saatin üzerindeki nöbetlerin de ücretlendirilmesi için gerekli yasal düzenlemenin yapılması...

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber