HIV taşıyıcılarına kokteyl ilaç müjdesi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Temmuz 2007 09:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AIDS'e karşı geliştirilen kokteyl ilaçların uzun süreli ve etkili kullanımı sonucu bazı hastaların tahrip olmuş bağışıklık sistemlerinin onarılabildiği saptandı.

Lancet tıp dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, CD4-T hücreleri olarak bilinen bağışıklık hücrelerinin miktarının, en az 3 ilaçtan oluşan kokteyli düzenli olarak kullanan bir grup hastada normal seviyeye yükseldiği belirlendi.

Araştırmanın, Avrupa, İsrail ve Arjantin'deki 14 bin HIV taşıyıcısı arasından seçilen 1835 kişi üzerinde yapıldığı belirtildi.

Londra'daki "Royal Free and University College Medical School" mensubu ve araştırma ekibinden Dr. Amanda Mocroft, bu araştırmanın, "tedaviyi yeterince uzun süreli alan ve virüsü uzun süre baskılayan kişilerde, CD4 hücrelerinin seviyesinin normale döndüğünü" ispatlama açısından çok önemli olduğunu söyledi.

Beyaz kan hücrelerinin bir çeşidi olan CD4'ler, vücudu enfeksiyona karşı koruma görevi görüyor. HIV ise kendisini çoğaltmak için bu hücrelere saldırıyor. Bu nedenle, hastalığın ilerleyen safhalarında bağışıklık sistemi tamamen çöküyor.

Virüsü tamamen yok edecek bir tedavi henüz geliştirilememiş olsa da var olan ilaçlarla HIV miktarını çok düşük seviyelerde tutmak mümkün olabiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber