486 çocuğu zekâ özürlü gösterip, Devlet'i tokatlamışlar

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Temmuz 2007 15:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Denizli'de normal zekâ düzeyine sahip öğrencilere sahte ?zekâ özürlü' raporu verilerek, özel rehabilitasyon merkezinde eğitime alındığı ve devlettin bu yolla zarara uğratıldığı iddiasıyla başlatılan soruşturma tamamlandı. Gerçeğe aykırı raporlarla normal çocukları zekâ özürlü gibi gösteren bazı özel rehabilitasyon merkezlerinin haksız yere devletten 771 bin 173 YTL eğitim bedeli aldıkları belirlendi.

Sağlık Bakanlığı ve Millî Eğitim Bakanlığı müfettişleri tarafından aylardır sürdürülen kapsamlı soruşturma sonunda normal zekâ düzeyine sahip 486 öğrenciye gerçeğe aykırı ?zekâ özürlü' sağlık kurulu raporu verildiği, sağlıklı çocukların bu raporlarla özel rehabilitasyon merkezine alındığı tespit edildi. Denizli Valiliği'nin haklarında adli soruşturma açılmasına izin verdiği 89 uzman doktor ve bir psikologdan 84'ü Denizli Bölge İdare Mahkemesi'nde açtıkları davayı kazandı. Mahkeme, soruşturma izni için yürütmenin durdurulması kararı verdi. Mahkeme, 5 uzman hekim ve bir psikologun yaptığı itirazı ise reddetti ve haklarında adli soruşturma açılması için dosyanın Cumhuriyet Savcılığı'na gönderilmesini kararlaştırdı. Ayrıca soruşturma kapsamında 3 rehabilitasyon merkezinin geçici süreyle kapatılmasına karar verilirken, bu kurumların İdare Mahkemesi'ne yaptığı itiraz için de yürütmenin durdurulması kararı verildi. Denizli Valiliği, soruşturmayla ilgili olarak sahte raporlar düzenlenerek öğrenci kabul eden bazı özel eğitim kurumlarına ödenen toplam 771 bin 173 YTL'nin yasal faizi ile birlikte tahsili amacıyla Denizli Defterdarlığı Muhakemat Müdürlüğü'ne yazı yazdı.

Denizli Valiliği, yaklaşık 1 yıldan bu yana süren sahte rapor skandalıyla ilgili olarak yazılı açıklama yaptı. Açıklamada rehabilitasyon merkezlerine devam eden sağlıklı öğrencilere verilen sahte zeka özürlü raporlarla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında gerçeğe aykırı özürlü raporu verdikleri tespit edilen 2 uzman doktorun görev yerlerinin değiştirildiği belirtildi. Açıklamada Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı müfettişlerince yürütülen soruşturma kapsamında, devlet hastanelerine, özel eğitim amaçlı sağlık kurulu raporu almak üzere başvuruda bulunan kişilerden, ruh hastalıkları grubuna giren tanılarla 486'sına gerçeğe aykırı sağlık kurulu raporu verildiğinin tespit edildiği bildirildi. Açıklamada, gerçeğe aykırı özürlü raporu verdikleri iddiasına ilişkin olarak 84 doktor hakkında disiplin amiri tarafından, 2 uzman doktor hakkında da İl Disiplin Kurulu'nca idari disiplin cezası verildiği, Sağlık Bakanlığı tarafından bu 2 uzman doktorun görev yerlerinin değiştirilerek başka illere tayinlerinin yapıldığı belirtildi.

Açıklamada ayrıca, Servergazi Devlet Hastanesi'nde görevli 3 psikolog hakkında 8 Mayıs 2007 tarihinde soruşturma izni verildiği, disiplin amirleri tarafından yapılan disiplin soruşturması sonucunda eylemlerinin karşılığı olan disiplin cezalarının uygulandığı kaydedildi.

Soruşturma kapsamında doktorlar ve özel rehabilitasyon merkezlerinin yanısıra Valilik onayı olmadan özel rehabilitasyon merkezlerinin okullarında öğrenci temin etmek amacıyla tanıtım ve tarama yapmalarına izni veren 25 ilkokul müdürü ve 35 öğretmen hakkında disiplin cezası verildi.

Akıllara durgunluk veren rapor skandalı, geçen yıl Üçler İlköğretim Okulu 7'nci sınıf öğrencisi S.G.'nin annesi Emel G. ve babası Ramazan G.'nin dikkati sayesinde ortaya çıkarıldı. Bir özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi görevlisinin, çocuğunun devletin maddi yardımıyla daha iyi ve özel eğitim alacağını ileri sürmesi üzerine, anne ve baba kuruma vekaletname verdi. Emel G. bir süre sonra da okula vermek için özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinden çocuğuyla ilgili rapor istedi, ancak olumsuz yanıt aldı. Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinin tutumundan rahatsız olan Emel G., bunun üzerine araştırma yaptı ve Servergazi Devlet Hastanesi'nden, oğlu adına 54 zeka seviyesi ve yüzde 40 işgücü kaybı olduğu yolunda rapor alındığını belirledi. Araştırmasına devam eden anne bu raporla da özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde, oğluna özel eğitim verildiği belirtilerek, SSK'dan ayda 329 YTL eğitim bedeli alındığı bilgisine ulaştı. Mahallesindeki bazı komşularının da çocukları için aynı şekilde vekaletname verildiğini öğrenen anne, konuyu SSK Bölge Müdürlüğü'ne bir yazıyla bildirdi. Bunun üzerine Valilik olayla ilgili kapsamlı soruşturma başlattı. Soruşturmada inanılmaz rakamlara ulaşılınca Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı olaya el koydu ve Denizli'ye gelerek kapsamlı bir soruşturma başlattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber