İşsizliği azaltacak projeler öne çıkacak

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 24 Temmuz 2007 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Beş yıllık iktidarı döneminde başta büyüme, enflasyon ve ihracat olmak üzere makroekonomik alanlarda büyük başarı gösteren AK Parti hükümetinin, yeni dönemde öncelikli hedeflerinin başında işsizlik geliyor.

Zaman, 15 Temmuz'da iş dünyasının beklentilerini manşete taşımıştı.

Seçimlerde oyların yaklaşık yarısını alarak tek başına hükümet hakkını elde eden partinin programında mali disiplinin sürdürüleceği belirtilirken, 5 yılda milli gelirin 10 bin doları geçmesi, enflasyonun tek haneye indirilmesi ve ihracatta 200 milyarın aşılması hedefleniyor.

Partinin seçim beyannamesinde ekonomi politikaları, 2013 ve 2023 yıllarına göre aşamalı bir hedef çerçevesinde yer aldı. Hedef, ilk aşamada kişi başına milli gelirdeki artışın devamı ile birlikte 2013'te milli gelirin 800 milyar dolara çıkması ve turizm gelirlerinin 40 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Bunun için Avrupa Birliği müktesebatına da yönelik olarak 200 kadar yasal düzenleme ve 600 kadar ikinci düzenleme yapılacak. 2023 hedefi ise satın alma paritesine göre milli hasıla büyüklüğü bakımından Türkiye'nin dünyanın ilk 10 ekonomisi içinde yer alması. Mali politikaların devam ettirilebilmesi için enflasyon oranının daha da aşağı çekilmesi, cari açığın kontrol altında tutulması ve kamu borç stokunun milli gelire oranını daha azaltmaya karar veren parti, ekonomide kayıt dışılığın azaltılması, rekabet gücünün artırılması, basit, adil ve geniş tabanlı vergi sistemi oluşturacak. Vergi mevzuatı sadeleştirilecek, yatırım ve istihdamın desteklenmesi için istihdam üzerindeki vergi ve benzeri yüklerin düşürülmesine yönelik düzenlemeler yapacak. Damga Vergisi başta olmak üzere işlemler üzerindeki vergiler kademeli kaldırılacak.

Geçen dönemde büyüme yılda ortalama yüzde 7'den fazla gerçekleşmesine rağmen başarının istihdama yansımadığı eleştirileri gündeme gelmişti. AK Parti istihdam meselesinin çözümü için üç ana unsura dayalı politika gerçekleştirecek. İlk aşamada işveren üzerindeki yükler kaldırılacak. İkinci devrede piyasanın esnek bir yapıya kavuşması sağlanacak ve son olarak da aktif işgücü programı ile mesleki eğitim işgücü piyasasının ilişkisi güçlendirilecek. İdari ve mali yüklerin de azaltılacağı yeni dönemde, çalışma hayatına ilişkin bürokratik formaliteler azaltılacak, zorunlu istihdam uygulamalarında işvereni teşvik edecek çalışmalar yapılacak. Bu çerçevede SSK işveren prim oranının 2008 yılında beş puan ile başlamak üzere kademeli olarak indirilmesi öngörülüyor. İşverenlerin zorunlu özürlü istihdamında SSK işveren prim tutarı Hazine tarafından karşılanacak. Şirket kurma ve kapatma ile ilgili maliyetler indirilecek, ticaret sicilleri internet ortamında oluşturulacak. Küçük ve orta büyüklükteki işletmelerde bölgesel öncelikler dikkate alınarak, istihdam artışına bağlı olarak finansman ihtiyaçlarının karşılanması için düşük faizli kredi uygulaması genişletilecek. Yeni dönemdeki önemli bir diğer adım da istihdam sorununun çözümü için İşsizlik Sigorta Fonu'ndan her yıl en az 200 milyon YTL'nin söz konusu programların gerçekleştirilmesi için kullanılması. KOBİ'lere yönelik ayrıca şirketlerin kayıtlı sisteme geçmeleri için her türlü destek verilecek. Halk Bankası başta olmak üzere kamu bankalarının özelleştirilmesi çalışmaları tamamlanacak. Zaman zaman eleştirilere neden olan teşvik politikasında da değişikliğe gidilecek. Bunun için bölgesel teşviklere ağırlık verilecek. Sanayi stratejisi tamamlanacak. Otomotiv, beyaz eşya ve elektronik gibi alanlarda sektörel stratejiler hazırlanacak. Sanayi bilgi sistemi geliştirilecek.

Enerjiye ağırlık verilecek

Büyümenin en önemli unsuru olan ihracatın da geliştirilmesi için ticaret takımlarının oluşturulması seçim beyannamesinde yer alan unsurlardan. İhracat hacminin 2013 yılında 200 milyar doları aşması, 2023 yılında ise 500 milyar doların üzerine çıkarılması hedefleniyor. Altyapının güçlendirileceği enerji alanında da elektrik üretim ve dağıtımının özelleştirilmesi bağlamında hukuki düzenlemeler yapılacak. Şahdeniz gazının Türkiye'ye getirilmesi projesi çok yakında devreye alınacak. Türkiye-Bulgaristan-Romanya-Macaristan-Avusturya doğalgaz boru hattı projesinin gerçekleşmesi için çabalar sürdürülecek. Avrupa elektrik sistemine entegrasyona ilişkin çalışmalar tamamlanacak. Türkiye-Yunanistan arasında yılda 12 milyar metreküp kapasiteli doğalgaz boru hattı devreye alınacak.

RAKAMLARLA 2013 HEDEFLERİ (dolar)

İhracat 200 milyar

Milli gelir 800 milyar

Turizm geliri 40 milyar

Kişi başına milli gelir 10 bin

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber